КАЛИНА ЗВИЧАЙНА – ЛІКАРСЬКА РОСЛИНА ІЗ ЗНАЧНИМ РЕСУРСНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ: ВИВЧЕННЯ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ЇЇ ЛИСТЯ І НАПРАЦЮВАННЯ МЕТОДИК ЙОГО СТАНДАРТИЗАЦІЇ
DOI:
https://doi.org/10.11603/2312-0967.2025.2.15290Ключові слова:
калина звичайна, ресурсне значення, листя, флавоноїди, гідроксикоричні кислоти, ВЕТШХ, спектрофотометрія, стандартизаціяАнотація
Мета роботи – дослідження флавоноїдів і гідроксикоричних кислот калини звичайної (Viburnum opulus L.) листя та напрацювання методик для його стандартизації.
Матеріали і методи. Матеріалом для дослідження були 4 зразки листя калини звичайної, зібраного у період цвітіння на території Тернопільської (перший та другий зразки), Львівської (третій зразок) та Волинської (четвертий зразок). Отримували метанольні вилучення з листя для ідентифікації і етанольні для кількісного визначення. У роботі використано метод високоефективної тонкошарової хроматографії (ВЕТШХ) для ідентифікації сполук фенольної природи і спектрофотометрії для кількісного визначення вмісту суми флавоноїдів.
Результати й обговорення. У досліджуваних зразках калини звичайної листя методом ВЕТШХ було ідентифіковано кислоту хлорогенову, гіперозид і кверцитрин. У хроматографічних профілях усіх зразків спостерігали присутність чотирьох неідентифікованих флавоноїдів – глікозидних форм кверцетину і кемпферолу. За присутністю цих семи речовин в хроматографічному профілі запропонували здійснювати ідентифікацію Viburnum opulus листя.
В електронних спектрах поглинання випробовуваних розчинів флавоноїдів калини звичайної листя в умовах комплексоутворення з алюмінію хлоридом максимум поглинання спостерігали за довжини хвилі 403±2 нм. Це визначило вибір лютеоліну як стандартної речовини для перерахунку вмісту суми флавоноїдів, оскільки його комплекс з алюмінію хлоридом має максимум поглинання за довжини хвилі 400±2 нм. Визначений вміст флавоноїдів у чотирьох зразках досліджуваної сировини становив 0,47-0,74 %, у перерахунку на лютеолін і суху сировину. Високий вміст флавоноїдів, їхнє різноманіття та різностороння біологічна активність виявлених сполук є підставою для ґрунтовного вивчення калини звичайної листя як потенційної лікарської рослинної сировини.
Висновки. Запропоновано ВЕТШХ-методику ідентифікації калини звичайної листя. Ідентифікаційними маркерами обрано кислоту хлорогенову, гіперозид, кверцитрин і чотири неідентифікованих флавоноїди. Для напрацювання кількісного критерію якості запропоновано здійснювати спектрофотометричне визначення вмісту флавоноїдів.
Посилання
Kajszczak D, Zakłos-Szyda M, Podsędek A. Viburnum opulus L. – A Review of Phytochemistry and Biological Effects. Nutrients. 2020;12(11):3398. DOI: 10.3390/nu12113398 DOI: https://doi.org/10.3390/nu12113398
Velioglu YS, Ekici L, Poyrazoglu ES. Phenolic composition of European cranberrybush (Viburnum opulus L.) berries and astringency removal of its commercial juice. International Journal of Food Science and Technology. 2006;41(9):1011–5. DOI:10.1111/j.1365-2621.2006.01142.x DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2006.01142.x
Ersoy N, Ercisli S, Gundogdu M. Evaluation of European Cranberrybush (Viburnum opulus L.) genotypes for agro-morphological, biochemical and bioactive characteristics in Turkey. Folia Horticulturae. Sciendo. 2017;29(2):181-8. https://doi.org/10.1515/fhort-2017-0017 DOI: https://doi.org/10.1515/fhort-2017-0017
Moskalets TZ, Moskalets VV, Vovkohon АH, Knyazyuk OV. Fruits of new selection forms and varieties of snowball tree for manufacture of products of therapeutic and prophylactic purpose. Regul. Mech. Biosyst. 2019;10(4):432-7. DOI: 10.15421/021964 DOI: https://doi.org/10.15421/021964
Sagdic O, Aksoy A, Ozkan G. Evaluation of the antibacterial and antioxidant potentials of cranberry (gilaburu, Viburnum opulus L.) fruit extract. Acta Aliment. 2006;35:487-92. DOI: 10.1556/aalim.35.2006.4.12 DOI: https://doi.org/10.1556/AAlim.35.2006.4.12
Ucar TA, Yildirim AB, Karakas FP. Antibacterial and antitumor activities of some wild fruits grown in Turkey. Biotechnol. Biotechnol. Equip. 2012;26:2765-72. DOI: https://doi.org/10.5504/BBEQ.2011.0156
Zakłos-Szyda M, Pawlik N, Polka D, Nowak A, Koziołkiewicz M, Pods˛edek A. Viburnum opulus fruit phenolic compounds as cytoprotective agents able to decrease free fatty acids and glucose uptake by Caco-2 cells. Antioxidants. 2019;8:262. https://doi.org/10.3390/antiox8080262 DOI: https://doi.org/10.3390/antiox8080262
Zakłos-Szyda M, Kowalska-Baron A, PietrzykN, Drzazga A. Evaluation of Viburnum opulus L. Fruit phenolics cytoprotective potential on insulinoma MIN6 cells relevant for diabetes mellitus and obesity. Antioxidants. 2020;9:433. https://doi.org/10.3390/antiox9050433 DOI: https://doi.org/10.3390/antiox9050433
Pods˛edek A, Zakłos-Szyda M, Polka D, Sosnowska D. Effects of Viburnum opulus fruit extracts on adipogenesis of 3T3-L1 cells and lipase activity. J. Funct. Foods. 2020;73:104111. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jff.2020.104111
Zakłos-Szyda M, Pietrzyk N, Szustak M, Pods˛edek, A. Viburnum populus L. juice phenolics inhibit mouse 3T3-L1 cells adipogenesis and pancreatic lipase activity. Nutrients. 2020;12:2003. DOI: https://doi.org/10.3390/nu12072003
Zakłos-Szyda M, Nowak A, Pietrzyk N, Pods˛edek A. Viburnum populus L. juice phenolic compounds influence osteogenic differentiation in human osteosarcoma Saos-2 cells. Int. J.Mol. Sci. 2020;21:4909. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms21144909
Kopral AT. In vitro evaluation of gilaburu (Viburnum opulus L.) juice on different cell lines. Anadolu J. Educ. Sci. Int. 2019;9:549-71. DOI: https://doi.org/10.18039/ajesi.577253
Turker H, Yıldırım AB. Screening for antibacterial activity of some Turkish plants against fish pathogens: A possible alternative in the treatment of bacterial infections. Biotechnol. Biotechnol. Equip. 2015;29(2):281-8. DOI: 10.1080/13102818.2015.1006445 DOI: https://doi.org/10.1080/13102818.2015.1006445
Zakłos-Szyda M, Majewska I, Redzynia M, Koziołkiewicz M. Antidiabetic effect of polyphenolic extracts from selected edible plants as α-amylase, α-glucosidase and PTP1B inhibitors, and β-pancreatic cells cytoprotective agents - a comparative study. Curr. Top. Med. Chem. 2015;15:2431–44. DOI: https://doi.org/10.2174/1568026615666150619143051
Wójcik-Bojek U, Rywaniak J, Bernat P, Podsędek A, Kajszczak D, Sadowska B. An In Vitro Study of the Effect of Viburnum opulus Extracts on Key Processes in the Development of Staphylococcal Infections. Molecules. 2021;26(6):1758. DOIi: 10.3390/molecules26061758. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules26061758
Kajszczak D, Kowalska-Baron A, Sosnowska D, Podsędek A. In Vitro Inhibitory Effects of Viburnum opulus Bark and Flower Extracts on Digestion of Potato Starch and Carbohydrate Hydrolases Activity. Molecules. 2022; 27(10):3118. DOI: 10.3390/molecules27103118 DOI: https://doi.org/10.3390/molecules27103118
Polka D, Podsędek A, Koziołkiewicz M. Comparison of Chemical Composition and Antioxidant Capacity of Fruit, Flower and Bark of Viburnum opulus. Plant Foods for Human Nutrition. 2019;74:436–42. https://doi.org/10.1007/s11130-019-00759-1 DOI: https://doi.org/10.1007/s11130-019-00759-1
Chojnacka K, Owczarek K, Fichna J, Sosnowska D, Lewandowska U. Wpływ ekstraktów z li´sci kaliny koralowej (Viburnum opulus L.) na wzrost ludzkich komórek jelita. Post Fitoter. 2019;20:10-7. DOI: 10.25121/PF.2019.20.1.10 DOI: https://doi.org/10.25121/PF.2019.20.1.10
Karaçelik AA, Küçük M, İskefiyeli Z, Aydemir S, De Smet S, Miserez B, Sandra P. Antioxidant components of Viburnum opulus L. determined by on-line HPLC-UV-ABTS radical scavenging and LC-UV-ESI-MS methods. Food Chem. 2015;175:106-14. DOI: 10.1016/j.foodchem.2014.11.085. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.11.085
Alifakı YÖ, Şakıyan Ö, Isci A. Extraction of phenolic compounds from cranberrybush (Viburnum opulus L.) fruit using ultrasound, microwave, and ultrasound-microwave combination methods. Food Measure. 2022;16:4009–24. DOI: 10.1007/s11694-022-01498-9. DOI: https://doi.org/10.1007/s11694-022-01498-9
Dienaitė L, Pukalskienė M, Pereira CV, Matias AA, Venskutonis PR. Valorization of European Cranberry Bush (Viburnum opulus L.) Berry Pomace Extracts Isolated with Pressurized Ethanol and Water by Assessing Their Phytochemical Composition, Antioxidant, and Antiproliferative Activities. Foods. 2020;9(10):1413. DOI: 10.3390/foods9101413 DOI: https://doi.org/10.3390/foods9101413
Yurkiv K, Grytsyk A. HPLC-analysis of phenolic compounds of European cranberry bush fruits (Viburnum opulus L.). The Pharma Innovation Journal. 2017;6(12):526-9.
Düz M, Korcan SE, Akkuş GU. Determination of Total Phenolic, Flavonoid Content and Antimicrobial Properties in Different Solvent Extracts of Viburnum opulus L. (Gilaburu) in Afyonkarahisar. Pakistan J of Anal and Environm Chem. 2021;22(2): 388-95. DOI: 10.21743/pjaec/2021.12.17. DOI: https://doi.org/10.21743/pjaec/2021.12.17
Viburnum opuli cortexN. In: SPhU; 2016. Accessed January 9, 2025. P. 167-168. Ukrainian
Viburnum opuli fructusN. In: SPhU; 2020. Accessed January 9, 2025. P. 431-432. Ukrainian
Minarchenko VM. [Medicinal vascular plants of Ukraine (medical and resource value)]. Kyiv: Fitosotsiotsentr; 2005. 323 p. Ukrainian
Goławska S, Łukasik I, Chojnacki AA, Chrzanowski G. Flavonoids and Phenolic Acids Content in Cultivation and Wild Collection of European Cranberry Bush Viburnum opulus L. Molecules. 2023;28(5):2285. DOI: 10.3390/molecules28052285 DOI: https://doi.org/10.3390/molecules28052285
Vronska LV, Chubka MB, Demyd AY. Development of phenolic compounds chromatographic identification in bilberry shoots. Pharmaceutical Review. 2015;3:28-33. DOI: 10.11603/2312-0967.2015.3.4951 DOI: https://doi.org/10.11603/2312-0967.2015.3.4951
Vronska LV, Demyd AY. Flavonoids and hydroxycinnamic acids chromatographic profiles of domestic raw materials samples of Mulberry White leaves. Pharmaceutical Review. 2019;2:5–15. DOI: 10.11603/2312-0967.2019.2.10269. Ukrainian DOI: https://doi.org/10.11603/2312-0967.2019.2.10269
Yezerska OI, Kalynyuk TG, Vronska LV. The sum flavonoids determination in Zeae Maydis styli cum stigmatis extracts. Pharmaceutical Review. 2011;3:63–8. DOI: 10.11603/2312-0967.2011.3.2724 .Ukrainian
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Фармацевтичний часопис

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі
. - Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).