ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЧНИХ КИСЛОТ У ТРАВІ ДВОХ ВИДІВ РОДУ ANEMONE L.

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2025.2.15280

Ключові слова:

Ranunculaceae, Anemone,, трава, органічні кислоти, газова хроматографія-мас-спектрометрія, аскорбінова кислота, фітохімічні дослідження, якісний склад, кількісний склад, лікарські рослини

Анотація

Мета роботи – ідентифікація та визначення кількісного вмісту органічних кислот у траві двох видів анемони.

Матеріали і методи. Об’єктами дослідження була трава анемони дібровної та анемони жовтецевої, заготовлена на території Івано-Франківської області у 2023 р. Органічні кислоти виявляли методом ГХ/МС. Хроматографічне розділення проводили на газовій хромато-мас-спектрометричній системі Agilent 6890N/5973inert (Agilent technologies, USA). Кількісне визначення вільних органічних кислот та аскорбінової кислоти проводили титриметричними методами.

Результати й обговорення. Методом ГХ/МС у траві анемони дібровної (Anemone nemorosa L.) та анемони жовтецевої (Аnemone ranunculoides L.) ідентифіковано і встановлено кількісний вміст 7 та 8 органічних кислот відповідно, які представлені дикарбоновими, трикарбоновими та оксокислотами.

Методом титриметрії встановлено, що найбільша кількість органічних кислот міститься у сировині анемони дібровної заготовленої на околицях с. Павлівка Івано-Франківської обл. – 0,91 ± 0,01 %, найнижчий – у траві із околиць с. Клубівці Івано-Франківської обл. (0,84 ± 0,01 %). Максимальний вміст аскорбінової кислоти визначено у надземній частині анемони дібровної із околиць с. Озеряни Тернопільської обл., а мінімальний – із околиць с. Клубівці Івано-Франківської обл. (0,11 ± 0,006 % та 0,06 ± 0,006 %, відповідно). Для трави анемони жовтецевої вміст вільних органічних кислот та аскорбінової кислоти становить 0,90 ± 0,01 % та 0,07 ± 0,009 %, відповідно.

Висновки. У зразках анемони дібровної та анемони жовтецевої визначено компонентний вміст органічних кислот. Спільними для обох видів виявилися: щавлева, малонова, бурштинова, яблучна, глутарова та лимонна кислоти. Як у траві Anemone nemorosa L., так і у Anemone ranunculoides L. за вмістом переважала яблучна кислота (693,07 та 385,46 мкг/г відповідно).

Титриметричне визначення вмісту суми органічних кислот та аскорбінової кислоти у надземній частині свідчить про варіабельність цих показників залежно від місця заготівлі сировини.

Одержані результати створюють передумови для подальших фітохімічних та фармакологічних досліджень трави анемон.

Біографії авторів

Л. М. Тузін, Івано-Франківський національний медичний університет

здобувач ступеня доктора філософії, асистент кафедри фармацевтичного управління, технології ліків та фармакогнозії

А. Р. Грицик, Івано-Франківський національний медичний університет

доктор фармацевтичних наук, професор, завідувач кафедри фармацевтичного управління, технології ліків та фармакогнозії

Посилання

Maslov OY, Kolisnyk SV, Kostina TA, Shovkova ZV, Ahmedov EY, Komisarenko MA. Validation of the Alkalimetry Method for the Quantitative Determination of Free Organic Acids in Raspberry Leaves. J Org Pharm Chem. 2021;19:53-8. DOI: 10.24959/ophcj.21.226278 DOI: https://doi.org/10.24959/ophcj.21.226278

Grytsyk LM, Tuchak NI, Grytsyk AR. Identyfikatsiia ta kilkisne vyznachennia orhanichnykh kyslot u travi vydiv pryvorotnia Farmats. zhurn. 2013;3:83-7. Ukrainian

Hao DC, Gua XJ, Xiao PG. Anemone medicinal plants: ethnopharmacology, phytochemistry and biology. Acta Pharm Sin B. 2017;7(2):146-58. DOI: 10.1016/j.apsb.2016.12.001 DOI: https://doi.org/10.1016/j.apsb.2016.12.001

Grytsyk AR, Tuzin LM. Characteristics and prospects of use of plants of the genus Anemone L. in medicine. Art of Medicine. 2024;1(29):259-65. DOI: 10.21802/artm.2024.1.29.259. Ukrainian DOI: https://doi.org/10.21802/artm.2024.1.29.259

Kumar V, Sharma A, Bhardwaj R, Thukral AM. Analysis of organic acids of tricarboxylic acid cycle in plants using GC-MS, and system modeling. J Anal Sci Technol. 2017;8:20. DOI: 10.1186/s40543-017-0129-6 DOI: https://doi.org/10.1186/s40543-017-0129-6

Benzel IL, Darmogray RE, Benzel LV. Doslidzhennia vmistu askorbinovoi kysloty ta vilnykh orhanichnykh kyslot u fitosubstantsiiakh badanu tovstolystoho. Farmats. zhurn. 2010;2:98–101. Ukrainian

de Oliveira DP, Garcia EF, de Oliveira MA, Candido LCM, Coelho FM, Costa VV, et al. cis-Aconitic Acid, a Constituent of Echinodorus grandiflorus Leaves, Inhibits Antigen-Induced Arthritis and Gout in Mice. Planta Med. 2022;88(13):1123-31. DOI: 10.1055/a-1676-4371. DOI: https://doi.org/10.1055/a-1676-4371

The cosmetic Ingredient Review. Safety Assessment of Levulinic Acid and Sodium Levilinate as Used in Cosmetics [Internet]; 2021. Available from: https://cir-reports.cir-safety.org/cir-ingredient-status-report/?id=1bc38374-01b3-4348-9080-859b960ebf48

Kousar M, Salma U, Khan T, Shah AJ. Antihypertensive Potential of Tartaric Acid and Exploration of Underlying Mechanistic Pathways. Dose-response: a publication of International Hormesis Society. 2022;20(4). DOI: 15593258221135728. DOI: https://doi.org/10.1177/15593258221135728

La Saponaria SRL Societa Benefit [Internet]; 2025. Available from: https://www.la-saponaria.com/glossary/tartaric-acid

Susa F, Pisano R. Advances in Ascorbic Acid (Vitamin C) Manufacturing: Green Extraction Techniques from Natural Sources. Processes 2023;11:3167. DOI: 10.3390/pr11113167 DOI: https://doi.org/10.3390/pr11113167

Cunha-Santos ECE, Viganó J, Neves DA, Martínez J, Godoy HT. Vitamin C in camu-camu [Myrciaria dubia (H.B.K.) McVaugh]: Evaluation of extraction and analytical methods. Food Res Int. 2019;115:160–6. DOI: 10.1016/j.foodres.2018.08.031 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.08.031

Ravetti S, Clemente C, Brignone S, Hergert L, Allemandi D, Palma S. Ascorbic Acid in Skin Health. Cosmetics. 2019;6(4):58. DOI: 10.3390/cosmetics6040058 DOI: https://doi.org/10.3390/cosmetics6040058

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-30

Як цитувати

Тузін, Л. М., & Грицик, А. Р. (2025). ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЧНИХ КИСЛОТ У ТРАВІ ДВОХ ВИДІВ РОДУ ANEMONE L. Фармацевтичний часопис, (2), 17–22. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2025.2.15280

Номер

Розділ

ФІТОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ