Морфо-структурні зміни діафрагми на тлі змодельованого підвищеного інтраабдомінального тиску різної тривалості
DOI:
https://doi.org/10.11603/2414-4533.2021.1.12018Ключові слова:
інтраабдомінальний тиск, діaфрагмаАнотація
Мета роботи: оцінка ступеня морфо-структурних змін м’язово-апоневротичних елементів діафрагми за дії експериментально змодельованого підвищеного інтраабдомінального тиску різної тривалості.
Матеріали і методи. Робота виконана на 12 нелінійних статевозрілих білих щурах обох статей масою 180–200 г. Експериментальні тварини були розділені на 4 групи залежно від тривалості напруженого інтраабдомінального тиску: 1 група (3 тварини) – до 1 години, 2 група (3 тварини) – до 3 годин, 3 група (3 тварини) – до 5 годин та 4 група (3 тварини) – більше 5 годин. Експериментальний підвищений тиск моделювали за допомогою манжетки та тонометра. З метою оцінки структурних змін у піддослідних білих щурів після виведення їх з експерименту діафрагму відпрепаровували та здійснювали її макроскопічний огляд. Наступним етапом був забір тканини з різних анатомічних відділів (купол, ніжки, сухожильний центр) з їх подальшим гістологічним дослідженням.
Результати досліджень та їх обговорення. Результати гістологічного дослідження свідчать, що загальне знеболення із підвищеним інтраабдомінальним тиском впливає на стан органів і тканин білих щурів і, зокрема, на стан діафрагми. Морфологічно ці зміни характеризуються розвитком гемодинамічних порушень, явищами дезорганізації волокнистих структур сполучної тканини, дистрофічними змінами мʼязової тканини, виникненням запальної реакції. Оцінюючи інтенсивність зазначених змін у експериментальних групах із різною тривалістю загального знеболення, можна простежити пряму залежність між вираженістю структурних змін та тривалістю дії досліджуваного фактора на організм піддослідних тварин.
Посилання
Bouré, L. (2005). General principles of laparoscopy. Veterinary Clinics: Food Animal Practice, 21 (1), 227-249.
Cahill, R.A., Dalli, J., Khan, M., Flood, M., & Nolan, K. (2020). Solving the problems of gas leakage at laparoscopy. The British Journal of Surgery.
Gehrman, J., Angenete, E., Björholt, I., Lesén, E., & Haglind, E. (2020). Cost-effectiveness analysis of laparoscopic and open surgery in routine Swedish care for colorectal cancer. Surgical Endoscopy, 34 (10), 4403-4412.
Matsuzaki, S., Vernis, L., Bonnin, M., Houlle, C., Fournet-Fayard, A., Rosano, G., ... & Botchorishvili, R. (2017). Effects of low intraperitoneal pressure and a warmed, humidified carbon dioxide gas in laparoscopic surgery: a randomized clinical trial. Scientific Reports, 7 (1), 1-11.
Naito K., Kanno T., Miyazaki T., & Kawashima, K. (2017). Development of minimally invasive lifting device using extension and flexion of pneumatic soft actuator for laparoscopic surgery. International Symposium on System Integration, (SII), 565-570
Nezhat, C., Vu, M., Vang, N., Chavali, K. S., & Nezhat, A. (2021). The journey from video laparoscopy to robotic and digital surgery. Robotic Surgery, 3-10.
Perrin, M., & Fletcher, A. (2004). Laparoscopic abdominal surgery. Continuing Education in Anaesthesia. Critical Care & Pain, 4 (4), 107-110.
Raval, A. D., Deshpande, S., Koufopoulou, M., Rabar, S., Neupane, B., Iheanacho, I., ... & Fuchs-Buder, T. (2020). The impact of intra-abdominal pressure on perioperative outcomes in laparoscopic cholecystectomy: a systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials. Surgical Endoscopy, 34 (7), 2878-2890.
Tiong, L., & Oh, J. (2015). Safety and efficacy of a laparoscopic cholecystectomy in the morbid and super obese patients. HPB Journal, 17 (7), 600-604.
Zacharoulis, D., & Kakkar, A.K. (2003). Venous thromboembolism in laparoscopic surgery. Current Opinion in Pulmonary Medicine, 9 (5), 356-361.
Zheng, J., Wang, Y., Zhang, J., Guo, W., Yang, X., Luo, L., ... & Niu, H. (2020). 5G ultra-remote robot-assisted laparoscopic surgery in China. Surgical Endoscopy, 34 (11), 5172-5180.
Zverev, D.V. (2016). Vliyanie karboksiperitoneuma na organizm zhivotnogo pri laparoskopicheskikh operatsіyakh [Influence of carboxyperitoneum on the animal organism during laparoscopic operations]. Nauka, tekhnika i obrazovanie – Science, Technics and Education, 2 (20), 199-201 [in Russian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у журналі «Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука», погоджуються з такими умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована в цьому журналі (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи в цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).