ЗАСТОСУВАННЯ КОНСЕРВАНТІВ, ЗОКРЕМА ПАРАБЕНІВ, У КОСМЕТИЧНІЙ ПРОДУКЦІЇ

Автор(и)

  • О. О. Ващенко ДНП «Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького» https://orcid.org/0000-0003-0163-9562
  • С. Б. Білоус ДНП «Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького» https://orcid.org/0000-0002-0746-7696

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2025.3.15518

Ключові слова:

косметична продукція, мікробіологічна якість, консерванти, парабени, безпечність

Анотація

Мета роботи – проаналізувати сучасні дані щодо застосування консервантів, зокрема парабенів, у складі косметичної продукції.

Матеріали і методи: у статті проаналізовано публікації із різних баз даних, в тому числі PubMed, ScienceDirect, Google Scholar, нормативну документацію України, а також висновки наукових організацій.

Результати й обговорення. Мікробіологічна оцінка косметичного продукту включає мікробіологічну характеристику речовин або сумішей, готового продукту, результати перевірки щодо консервування. Відповідно до сучасних вимог для зменшення ризиків мікробної контамінації виробництво косметичної продукції повинно відповідати вимогам належної виробничої практики, а для забезпечення мікробіологічної чистоти продукту під час зберігання та застосування необхідні консерванти. Водночас з консервантами найчастіше пов’язують виникнення побічних реакцій і безпечність застосування продукції загалом, тому під час їх вибору потрібно враховувати ряд чинників, у тому числі тип продукту та максимально припустиму концентрацію у кінцевому до використання продукті. У статті представлено характеристику одних із найпоширеніших консервантів у косметичній продукції – парабенів, включно з фізико-хімічними та протимікробними властивостями, а також аспекти їх безпечності.

Висновки. Консерванти є важливими інгредієнтами косметичної продукції, що забезпечують мікробіологічну якість, але водночас можуть спричиняти небажані реакції. Серед консервантів у складі косметичної продукції вагоме місце займають парабени. Фізико-хімічні властивості та протимікробна дія парабенів залежать від довжини ланцюга ефірної групи. Зважаючи на потенційну ендокринну активність парабенових ефірів, є певні обмеження та застереження щодо їх застосування.

Біографії авторів

О. О. Ващенко, ДНП «Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького»

канд. фарм. наук, доцент кафедри технології ліків і біофармації

С. Б. Білоус, ДНП «Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького»

д. фарм. наук, професор, завідувач кафедри технології ліків і біофармації

Посилання

Cabinet of Ministers of Ukraine Resolution No. 65 of January 20, 2021, "On Approval of the Technical Regulation for Cosmetic Products".

State Pharmacopoeia Of Ukraine. 2nd Edition. Supplement 6. Kharkiv: State Enterprise “Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center For Quality Of Medicines”; 2023. 424 P.

Poddębniak P, Kalinowska-Lis U. A survey of preservatives used in cosmetic products. Applied Sciences. 2024;14(4):1581. DOI: 10.3390/app14041581. DOI: https://doi.org/10.3390/app14041581

Halla N, Fernandes IP, Heleno SA, Costa P, Boucherit-Otmani Z, Boucherit K, Rodrigues AE, Ferreira IC, Barreiro MF. Cosmetics preservation: a review on present strategies. Molecules. 2018;23(7):1571. DOI: 10.3390/molecules23071571. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules23071571

Tang Z, Du Q. Mechanism of action of preservatives in cosmetics. Journal of Dermatologic Science and Cosmetic Technology. 2024;1(4):100054. DOI: 10.1016/j.jdsct.2024.100054. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jdsct.2024.100054

Pinto D, Ciardiello T, Franzoni M, Pasini F, Giuliani G, Rinaldi F. Effect of commonly used cosmetic preservatives on skin resident microflora dynamics. Scientific Reports. 2021;11(1):8695. DOI: 10.1038/s41598-021-88072-3. DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-021-88072-3

Deza G, Giménez-Arnau AM. Allergic contact dermatitis in preservatives: current standing and future options. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology. 2017;17(4):263-8. DOI: 10.1097/ACI.0000000000000373. DOI: https://doi.org/10.1097/ACI.0000000000000373

Routledge EJ, Parker J, Odum J, Ashby J, Sumpter JP. Some alkyl hydroxy benzoate preservatives (parabens) are estrogenic. Toxicology and Applied Pharmacology. 1998;153(1):12-9. DOI: 10.1006/taap.1998.8544. DOI: https://doi.org/10.1006/taap.1998.8544

Darbre PD, Aljarrah A, Miller WR, Coldham NG, Sauer MJ, Pope GS. Concentrations of parabens in human breast tumours. Journal of Applied Toxicology: An International Journal. 2004;24(1):5-13. DOI: 10.1002/jat.958. DOI: https://doi.org/10.1002/jat.958

Haldar S, Mukherjee S, Dey A. Never say yes to parabens? A review on paraben compounds in potential human exposure risks. The Journal of Basic and Applied Zoology. 2025;86(1):13. DOI: 10.1186/s41936-025-00430-z. DOI: https://doi.org/10.1186/s41936-025-00430-z

Garner N, Siol A, Eilks I. Parabens as preservatives in personal care products. Chemistry in Action. 2014;103:36-43.

Lincho J, Martins RC, Gomes J. Paraben compounds – part I: an overview of their characteristics, detection, and impacts. Applied Sciences. 2021;11(5):2307. DOI: 10.3390/app11052307. DOI: https://doi.org/10.3390/app11052307

Soni MG, Carabin IG, Burdock G. Safety assessment of esters of p-hydroxybenzoic acid (parabens). Food and Chemical Toxicology. 2005;43(7):985-1015. DOI: 10.1016/j.fct.2005.01.020. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fct.2005.01.020

Aalto TR, Firman MC, Rigler NE. p‐Hydroxybenzoic acid esters as preservatives. I. Uses, antibacterial and antifungal studies, properties and determination. Journal of the American Pharmaceutical Association. 1953;42(8):449-57. DOI: https://doi.org/10.1002/jps.3030420802

Petric Z, Ružić J, Žuntar I. The controversies of parabens – an overview nowadays. Acta Pharmaceutica. 2021;71(1):17-32. DOI: 10.2478/acph-2021-0001 DOI: https://doi.org/10.2478/acph-2021-0001

Chatterjee S, Adhikary S, Bhattacharya S, Chakraborty A, Dutta S, Roy D, Ganguly A, Nanda S, Rajak P. Parabens as the double-edged sword: Understanding the benefits and potential health risks. Science of The Total Environment. 2024;954:176547. DOI: 10.1016/j.scitotenv.2024.176547. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2024.176547

SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety), Opinion on parabens, 14 December 2010, revision of 22 March 2011, SCCS/1348/10.

Andersen DN, Larsen PB. Survey of parabens, part of the LOUS review, Environmental Project No 1474 2013.

SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety), Opinion on methylparaben (CAS No. 99-76-3, EC No. 202-785-7), preliminary version of 6-7 June 2023, final version of 14 December 2023, SCCS/1652/23.

SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety), Opinion on butylparaben (CAS No. 94-26-8, EC No. 202-318-7), preliminary version of 6-7 June 2023, final version of 26 October 2023, SCCS/1651/23.

SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety), Opinion on butylparaben (CAS No. 94-26-8, EC No. 202-318-7) – children exposure, preliminary version of 10 January 2025, final version of 30 April 2025, SCCS/1674/25.

SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety), Opinion on Propylparaben (CAS No 94-13-3, EC No 202-307-7), preliminary version of 27-28 October 2020, final version of 30-31 March 2021, SCCS/1623/20.

Cherian P, Zhu J, Bergfeld WF, Belsito DV, Hill RA, Klaassen CD, Liebler DC, Marks Jr JG, Shank RC, Slaga TJ, Snyder PW. Amended safety assessment of parabens as used in cosmetics. International Journal of Toxicology. 2020;39(1_suppl):5S-97S. DOI: 10.1177/1091581820925001. DOI: https://doi.org/10.1177/1091581820925001

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-09-30

Як цитувати

Ващенко, О. О., & Білоус, С. Б. (2025). ЗАСТОСУВАННЯ КОНСЕРВАНТІВ, ЗОКРЕМА ПАРАБЕНІВ, У КОСМЕТИЧНІЙ ПРОДУКЦІЇ. Фармацевтичний часопис, (3), 12–17. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2025.3.15518

Номер

Розділ

ФАРМАЦЕВТИЧНА ТЕХНОЛОГІЯ, БІОФАРМАЦІЯ, ГОМЕОПАТІЯ