РОЗРОБКА СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНОЇ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ ФЛАВОНОЇДІВ У СУХОМУ ЕКСТРАКТІ ПАГОНІВ ЧОРНИЦІ

Автор(и)

  • L. V. Vronska Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України https://orcid.org/0000-0002-7223-6966
  • I. B. Ivanusa Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України https://orcid.org/0000-0002-9803-588X

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2019.3.10463

Ключові слова:

екстракт пагонів чорниці, аглікони флавоноїдів, кверцетин, кількісне визначення, екстракція, спектрофотометрія, метод стандарту

Анотація

Мета роботи. Розробка спектрофотометричної методики кількісного визначення суми флавоноїдів в екстракті пагонів чорниці з використанням попередньо гідролізу їхніх глікозидних форм і екстракції отриманих агліконів.

Матеріали і методи. Сухий екстракт отримано з подрібнених пагонів чорниці методом дробної мацерації з використанням 50 – 70 % етанолу (об/об) як екстрагента. У роботі застосовували стандартний зразок кверцетину (Sigma-Aldrich). Запис електронних спектрів поглинання і вимірювання абсорбції здійснювали на спектрофотометрі Lambda 25 (PerkinElmer Ltd., США).

Результати й обговорення. Для підвищення селективності спектрофотометричного визначення флавоноїдів і уникнення впливу присутніх в екстракті гідроксикоричних кислот і хлорофілів спершу виділяли аглікони флавоноїдів, а потім кількісно визначали. Для цього було досліджено умови гідролізу глікозидів флавоноїдів в ацетоново-водному середовищі в присутності хлоридної кислоти та наступної екстракції агліконів етилацетатом. Встановлено, що отримані аглікони утворюють з алюмінію хлоридом комплекс, який має в електронному спектрі поглинання максимум при довжині хвилі 425 нм і для перерахунку вмісту суми флавоноїдів можна використати кверцетин як стандартну речовину. Було підібрано умови пробопідготовки і спектрофотометричного вимірювання, які дозволили проводити розрахунок вмісту методом стандарту. Лінійність, прецизійність і правильність методики експериментально доведено у діапазоні 20-250 % від очікуваного вмісту, що вказує на придатність запропонованої методики для кількісного визначення флавоноїдів в екстракті пагонів чорниці.

Висновки. Розроблено спектрофотометричну методику кількісного визначення флавоноїдів у сухому екстракті пагонів чорниці, яка дозволяє уникнути впливу гідроксикоричних кислот, присутніх в екстракті в значній кількості. Проведено вивчення лінійності, прецизійності і правильності методики в діапазоні 1,232 – 15,400 мкг кверцетину в 1мл кінцевого вимірюваного розчину (20 – 250 % від очікуваного вмісту), результати якого вказують на придатність методики для визначення вмісту флавоноїдів у сухому екстракті пагонів чорниці.

 

Біографії авторів

L. V. Vronska, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

канд. хім. н., доцент кафедри фармації

I. B. Ivanusa, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

канд. біол. н., доцент кафедри фармацевтичної хімії

Посилання

State Pharmacopoeia of Ukraine [Державна Фармакопея України]. 2nd ed., Vol. 3. Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Quality of Medicines; 2015. p. 292. Ukrainian.

Grizodub OI, Eftifeeva OA, Proskurina KI. Features of pharmacopeia approaches to the quantitative determination of medicinal plant materials and total herbal medicines. Farmakom. 2012;3: 7-30. Russian

Kotov AG. Research on development and introduction of monographs on medicinal plant raw materials and tinctures based on it in the State Pharmacopoeia of Ukraine. Farmakom. 2012;3: 31-41. Ukrainian

Avidzba YuN, Koshovyi OM, Kuhtanko OS, Komisarenko AM. Research of products of complex processing of leaves of eucalyptus after obtaining essential oil. Ukr biopharmac j. 2014;2:42-5. Ukrainian

Vronska LV, Chubka MB, Demyd AYe. Development of phenolic compounds chromatographic identification in bilberry shoots. Pharmaceutical review. 2015; 3:28-33. English DOI: https://doi.org/10.11603/2312-0967.2015.3.4951 DOI: https://doi.org/10.11603/2312-0967.2015.3.4951

Vronska L, Groshoviy T, Chubka M, Demyd A. Study of phenolic compounds of blueberry shoots and their standardization. In: Anna Bogucka-Kocka and all., editors. Plant – the source of research material. Proceedings of the Plant – the source of research material; 2015; Lublin. Lublin: Polihymnia; 2015. p. 210.

Vronska LV. Development of spectrophotometric method of flavonoids determination in bilberry shoots. Pharmaceutical review. 2018;4:49-56. Ukrainian DOI: https://doi.org/10.11603/2312-0967.2018.4.9703 DOI: https://doi.org/10.11603/2312-0967.2018.4.9703

Vronska L, Dub A, Demyd A, Hroshovyi T, Kernychna I. Development of analysis methods of the bilberry dry extract and researching of its hypoglycemic activity. In: Anna Bogucka-Kocka and all., editors. Plant – the source of research material. Proceedings of the Plant – the source of research material; 2019; Lublin. Lublin: Polihymnia; 2019. p. 120-1.

State Pharmacopoeia of Ukraine [Державна Фармакопея України]. 2nd ed., Vol. 1. Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Quality of Medicines; 2015. p. 922-9. Ukrainian.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-09-27

Як цитувати

Vronska, L. V., & Ivanusa, I. B. (2019). РОЗРОБКА СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНОЇ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ ФЛАВОНОЇДІВ У СУХОМУ ЕКСТРАКТІ ПАГОНІВ ЧОРНИЦІ. Фармацевтичний часопис, (3), 43–50. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2019.3.10463

Номер

Розділ

АНАЛІЗ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ