СМОРОДИНИ ЧОРНОЇ ПЛОДИ – ПЕРСПЕКТИВНА СИРОВИНА ДЛЯ РОЗРОБКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ МОНОГРАФІЇ В ДЕРЖАВНУ ФАРМАКОПЕЮ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • V. Yu. V. Kuznietsova Національний фармацевтичний університет
  • A. G. Kotov Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів»
  • V. S. Kyslychenko Національний фармацевтичний університет
  • E. E. Kotova Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів»

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2018.2.8994

Ключові слова:

смородини чорної плоди, Державна фармакопея України.

Анотація

Мета роботи. Проведення порівняльного аналізу параметрів стандартизації плодів смородини чорної та визначення підходів до розробки національних монографій «Смородини чорної плоди сухі» і «Смородини чорної плоди свіжі».

Матеріали і методи. Проведено аналіз підходів до стандартизації плодів смородин чорної за Британською фармакопеєю 2012 року, ДСТ 21450-75 «Плоди смородини чорної» та ДСТ 6829-89 «Смородина чорна свіжі». Аналіз проводили за наступними показниками: назва статті, визначення, вимоги до вмісту біологічно активних речовин, ідентифікація за макро- та мікроскопічними ознаками, показники якості, метод кількісного визначення.

Результати й обговорення. При дослідженні критеріїв в стандартизації, наведених у зазначених вище документах, встановлено, що не зовсім коректно порівнювати критерії стандартів, один з яких розроблений для харчової промисловості, а інший для стандартизації лікарської рослинної сировини. Крім того, обидва стандарти не переглядали більше 25 років. Монографія в Британській фармакопеї 2012 року наводить лише декілька сучасних критеріїв (макроскопічні та мікроскопічні ознаки сировини) стандартизації свіжих плодів смородини чорної. Водночас в усіх документах відсутні методи ідентифікації та кількісного визначення біологічно активних речовин.

Висновки. Аналіз літературних джерел свідчить про присутність у плодах смородини чорної великої кількості різноманітних біологічно активних речовин, що мають широкий спектр фармакологічної активності, але широкому застосуванню їх в офіцінальній медицині заважає відсутність сучасних методів стандартизації.

Аналіз існуючих вимог до якості смородини чорної плодів показав відсутність сучасних методик контролю якості даної сировини, які б відповідали вимогам ДФУ та Європейської фармакопеї та гостру потребу в розробці національних монографій на «Смородин чорної плоди свіжі» та «Смородини плоди висушені».

Біографії авторів

V. Yu. V. Kuznietsova, Національний фармацевтичний університет

кандидат фармацевтичних наук, доцент кафедри хімії природних сполук

A. G. Kotov, Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів»

доктор фармацевтичних наук, старший науковий співробітник, Начальник відділу Державної Фармакопеї України

V. S. Kyslychenko, Національний фармацевтичний університет

завідувач кафедри хімії природних сполук Національного фармацевтичного університету

E. E. Kotova, Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів»

кандидат фармацевтичних наук, старший науковий співробітник, завідувач сектора «Експериментальна підтримка розробки монографій на ЛРС»

Посилання

Kotov AH. [Rules and the procedure for the development of monographs on medicinal plant raw materials. Part 1-a]. Upravl. ekonom. Ta zapezpech. yakosti v farmatsii. 2011;6(20):6-22. Ukrainian.

Kotov AH. [Rules and the procedure for the development of monographs on medicinal plant raw materials. Part 2-a]. Upravlinnia, ekonomika ta zapez. yakosti v farmatsii. 2012:1(21):4-10. Ukrainian.

State register of varieties suitable for distribution in Ukraine for 2018. Available from: [http://minagro.gov.ua/uk/ministry?nid=21767]

Kyslychenko VS. Pharmacognostic study of representatives of the genus gooseberry, cowberry, figwort and the development drugs on their basis [Фармакогностичне вивчення представників роду агрусові, бруслинні, ранникові і розробка на їх основі лікарських засобів: дис. д-ра фармац. наук. 15.00.02]. Kharkiv; 1999. 320 p. Ukrainian.

Mattila PH, Hellstrom J, McDougall G, Dobson G, Pihlava JM. Polyphenol and vitamin C contents in European commercial blackcurrant juice products. Food Chem. 2011;127:1216-23.

Rubinskiene M, Viskelis P. Accumulation of ascorbic acid and anthocyanins in berries of Ribes nigrum. Bot Lith. 2002;8(2):139-44.

Slimestad R., Solheim H. Anthocyanins from black currants (Ribes nigrum L.). J. Agric Food Chem. 2002;50:3228-31.

State standard 21450-75: Fruits of black currant. Interstate Standard [Плоды черной смородины. Межгосударственный стандарт]. Introduced by a resolution of the State Committee of Standards of the Council of Ministers of the USSR 31.12.1975 № 4124. Russian.

State standard 6829-89: Black currant fresh. Requirements for procurement, supply and sale [Смородина черная свежая. Требования при заготовках, поставках и реализации]. Moscow: Publishing house of standards. 1989. 4 p. Russian.

British Pharmacopoeia 2012. Available from: [http:// bp2012.infostar.com.cn/Bp2012.aspx?a=display&id=8173]

State Pharmacopoeia of Ukraine: in 3 vol. / State Enterprise «Ukrainian Research Center expert pharmacopoeia quality medicines.» – 2nd ed. – Kharkiv State Enterprise “Ukrainian Research Center expert pharmacopoeia drug quality”, 2015;1:1128. Ukrainian.

Lenchyk LV, Kotov AH, Kyslychenko VS. [Bird cherry fruits are perspective materials for preparing a monograph in the Ukrainian Pharmacopoeia]. Pharmaceutical Review. 2016;2:75-79. Ukrainian.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-21

Як цитувати

V. Kuznietsova, V. Y., Kotov, A. G., Kyslychenko, V. S., & Kotova, E. E. (2018). СМОРОДИНИ ЧОРНОЇ ПЛОДИ – ПЕРСПЕКТИВНА СИРОВИНА ДЛЯ РОЗРОБКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ МОНОГРАФІЇ В ДЕРЖАВНУ ФАРМАКОПЕЮ УКРАЇНИ. Фармацевтичний часопис, (2), 11–16. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2018.2.8994

Номер

Розділ

ФІТОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ