ІДЕНТИФІКАЦІЯ І КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ФЛАВОНОЇДІВ У ТРАВІ ПАРИЛА ЗВИЧАЙНОГО

Автор(и)

  • I. V. Kozak Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль
  • L. V. Vronska Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль
  • A. E. Demyd Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль
  • T. A. Hroshovyi Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2017.2.7905

Ключові слова:

парило звичайне, трава, флавоноїди, ідентифікація, кількісне визначення, тонкошарова хроматографія, спектрофотометрія.

Анотація

Мета роботи. Встановлення відповідності якісного складу флавоноїдів вітчизняних зразків трави парила звичайного вимогам, наведеним у ДФУ для квітучих верхівок парила та розробка методики кількісного визначення суми флавоноїдів у ній.

Матеріали і методи. Для дослідження якісного складу флавоноїдів використано чотири вітчизняні зразки трави парила звичайного, в п’яти зразках проводили оцінку кількісного вмісту флавоноїдів. У роботі використано тонкошарову хроматографію при вивченні якісного складу і спектрофотометрію при визначенні кількісного вмісту флавоноїдів.

Результати й обговорення. Проведені дослідження вказали на відповідність якісного складу флавоноїдів трави парила звичайного вимогам ДФУ для парила квітучих верхівок. Для встановлення тотожності трави парила звичайного запропоновано ідентифікувати флавоноїди методом тонкошарової хроматографії, змінивши пробопідготовку сировини. У розчин порівняння додатково слід вносити гіперозид, щоб однозначно ідентифікувати його на хроматограмі випробовуваного розчину. В електронних спектрах поглинання, отриманих для спиртових витягів (70 %, об/об) з трави парила звичайного в умовах комплексоутворення з алюміній хлоридом, максимум поглинання спостерігається в діапазоні 400-403 нм. Зважаючи на це, запропоновано методику кількісного визначення суми флавоноїдів у перерахунку на лютеолін або лютеолін-7-О-глюкозид, використовуючи значення питомих коефіцієнтів поглинання комплексних сполук вказаних флавоноїдів з алюміній хлоридом.

Висновки. Ідентифікаційними маркерами трави парила обрано рутин, гіперозид, ізокверцитрин; передбачено можливість присутності кверцитрину та інших флавоноїдів з некверцетиновими агліконами і фенолкарбонових кислот у вигляді зон оранжевої, зеленої і блакитної флуоресценції на хроматограмі випробовуваного розчину. Вміст флавоноїдів у досліджуваних п'яти зразках знаходився у межах 0,90-1,46 % у перерахунку на лютеолін або 1,47-2,39 % у перерахунку на лютеолін-7-О-глюкозид. Відмінність значень вмісту для різних зразків пов'язується як з різними умовами зростання сировини, так і з невизначеністю поняття «трава». Тому є потреба у введенні національної частини в монографію ДФУ на парило, в якій передбачити застосування трави парила, а також ввести показник «Сторонні домішки» із критерієм граничного вмісту грубих стебел. Зважаючи на високий вміст і біологічну активність флавоноїдів, у монографії для трави парила слід запровадити визначення вмісту флавоноїдів.

Біографії авторів

I. V. Kozak, Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

L. V. Vronska, Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

A. E. Demyd, Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

T. A. Hroshovyi, Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

Тернопільський державний медичний університет, Тернопіль

Посилання

Al-Sna AE. The pharmacological and therapeutic importance of Agrimonia eupatoria. A review. Asian J Pharm Sci Tech. 2015;5(2):112-7.

European Medicines Agency. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Agrimonia eupatoria L., herba: 1-20. Available from: http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2015/04/WC500185275.pdf

Ghaima KK. Antibacterial and wound healing activity of some Agrimonia eupatoria extracts. Baghdad Sci J. 2013;10(1):152-60.

Kubinova R, Jankovska D, Bauerova V. Antioxidant and α-glucosidase inhibition activities and polyphenol content of ve species of Agrimonia genus. Acta fytotechnica et zootechnica. 2012;2:38-41.

Correia H, Gonzalez-Paramas A, Amaral MT, Santos Buelga C, Batista MT. Polyphenolic prole characterization of Agrimonia eupatoria L. by HPLC with different detection devices. Biomed Chromatogr. 2006 Jan;20(1):88-94. Available from: DOI:10.1002/bmc.533

Ray Sahelian MD. Agrimony herb health benet information by Complementary medicine newsletter. 2016 Feb[cited 2016 Feb 4];102(6):[about 1 p.]. Available from: http://www.raysahelian.com/agrimony.html

State Pharmacopoeia of Ukraine. [Державна фармакопея України: в 3 т.] Kharkov: Ukrainian Scientic Pharmacopoeial Center of Quality of medicines 2 ed. Kharkiv; 2008. Ukrainian.

Ad’hiah Ali H, Orooba NH Al-Bederi, Khulood W Al-Sammarrae. Cytotoxic effects of Agrimonia eupatoria L. against cancer cell lines in vitro. J Ass Arab Universities Basic and Applied Sci. 2013;14:87-92.

Ki Yong Lee, Lim Hwang, Eun Ju Jeong, Seung Hyun Kim, Young Choong Kim, Sang Hyun Sung. Effect of neuroprotective avonoids of Agrimonia eupatoria on glutamateinduced oxidative injury to HT22 hippocampal cells. Biosci Biotech and Biochem. 2010;74(8):1704-6. Available from: https://www.jstage.jst.go.jp/browse/bbb/74/8/_contents

AGRIMONIA – AGRIMONY (AGRIMONIAE HERBA). Available from: https://herbalref.com/agrimonia-agrimonyagrimoniae-herba/

Chubka MB, Vrons’ka LV, Sur SV, Smalyuh OG, Kernychna IZ. [Spectrophotometric determination of avonoids in the garden carrot (Daucus carota L.) seeds]. Med Chem. 2011;1:88-94. Ukrainian. Available from: http://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/med-chem/article/view/231

Evdokimova ОV. [Validation for a procedure for assay of the amount of avonoids in Stulicum stigmatis Zea Maydis]. Farmatsiia. 2008;7:14-7. Russian.

Shumova AS, Evtifeeva OA, Georgiyants VA. [Development the method of quantitative determination avonoids different types of medicinal plants by spectrophotometric method and determination of its validation performance]. Phytotherapy. 2013;2:48-52. Ukrainian.

Granica S, Krupa K, Klębowska A, Kiss AK. Development and validation of HPLC-DAD-CAD–MS3 method for and quantitative standardization of polyphenols in Agrimoniae eupatoriae herba (Ph. Eur). J Pharm Biomed Anal. 2013;86(12):112-22. Available from: https://doi. org/10.1016/j.jpba.2013.08.006

Kurkina AV. [Actual aspects of standardization of medicinal vegetative raw materials containing flavonoids]. Pharm Chem J. 2011;45(1):31-4. Russian.

Correia HS, Batista MT, Dinis TCP. The activity of an extract and fraction of Agrimonia eupatoria L. against reactive species. BioFactors. 2007;29(2):91-104. Available from: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/biof.552029209/ full

Santos TN, Costa G, Ferreira JP, Liberal J, Francisco V, Paranhos A, et al. Antioxidant, Anti-Inflammatory and Analgesic Activities of Agrimonia eupatoria L. Infusion. Pub Evidence-Based Complementary and Alternative Med Volume. 2017 Apr 12. Available from: https://doi. org/10.1155/2017/8309894.

Yoon SJ, Koh EJ, Kim CS, Zee OP, Kwak JH, Jeong WJ, et al. Agrimonia eupatoria protects against chronic ethanol-induced liver injury in rats. Food Chem Toxicol. 2012;50(7):2335-41. Available from: doi: 10.1016/j.fct.2012.04.005. Epub 2012 Apr 16.

Kwon DH, Kwon HY, Kim HJ, Chang EJ, Kim MB, Yoon SK, et al. Inhibition of hepatitis B virus by an aqueous extract of Agrimonia eupatoria L. Phytotherapy Res. 2005;19(4):355-8. Available from: https://www.ncbi.nlm. nih.gov/pubmed/16041735

Zhang J, Chen Y. Studies on the lowering blood sugar substances from agrimony. J Chinese Med Mat. 2009;32:1537-9. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20112714

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-07-04

Як цитувати

Kozak, I. V., Vronska, L. V., Demyd, A. E., & Hroshovyi, T. A. (2017). ІДЕНТИФІКАЦІЯ І КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ФЛАВОНОЇДІВ У ТРАВІ ПАРИЛА ЗВИЧАЙНОГО. Фармацевтичний часопис, (2), 38–46. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2017.2.7905

Номер

Розділ

ФІТОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ