АНТИМІКРОБНА АКТИВНІСТЬ НАСТОЙОК ТА РІДКИХ ЕКСТРАКТІВ З КОРЕНІВ ЛОПУХА ВЕЛИКОГО, ЛОПУХА МАЛОГО ТА ЛОПУХА ПАВУТИНИСТОГО

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2021.4.12512

Ключові слова:

лопух, корінь, настойка, рідкий екстракт, антимікробна активність

Анотація

Мета роботи – дослідити антимікробну активність настойок та рідких екстрактів з коренів лопуха великого, лопуха малого та лопуха павутинистого.

Матеріали і методи. Настойки та рідкі екстракти з сировини готували класичним методом мацерації при кімнатній температурі, екстрагент 50 % спирт етиловий. Вивчення антимікробної активності настойок та рідких екстрактів проводили методом дифузії в агар та методом серійних розведень. Для оцінки активності препаратів використовували референс-штами Staphylococcus aureus ATCC 25923, Esсherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Bacillus subtilis ATCC6633,Proteus vulgaris ATCC 4636 та Candida albicans ATCC 885-653. Були визначені мінімальна інгібуюча (МІК) та мінімальна бактерицидна концентрація (МБцК) рідких екстрактів.

Результати й обговорення. Рідкі екстракти з коренів лопуха великого, лопуха малого, лопуха павутинистого проявили значнішу антимікробну активність, ніж настойки, по відношенню до усіх штамів, що застосували у дослідженнях. Найбільш чутливими всі штами мікроорганізмів були по відношенню до рідкого екстракту з кореня лопуха малого. Настойки та рідкі екстракти проявили досить високу активність по відношенню до мікроорганізмів Basillus subtilis АТСС 6633 і Staphylococcus aureus АТСС 25923. Вивчено МІК та МБцК рідких екстрактів з коренів лопуха великого, лопуха малого, лопуха павутинистого значення яких у рідких екстрактів з коренів лопуха великого та лопуха малого по відношенню до Escherichia coli АТСС 25922 (по 125 мг/мл і 250 мг/мл відповідно), рідкого екстракту з кореня лопуха малого по відношенню до Proteus vulgaris ATCC 4636 (250 мг/мл і 500 мг/мл відповідно) і рідкого екстракту з коренів лопуха великого по відношенню до Basillus subtilis АТСС 6633 (125 мг/мл і 250 мг/мл відповідно) були на рівні МІК і МБцК хлорофіліпту по відношенню до цих штамів мікроорганізмів.

Висновки. Одержані результати визначення спектру антимікробної активності настойок та рідких екстрактів з коренів лопуха великого, лопуха малого, лопуха павутинистого по відношенню до 6 музейних штамів мікроорганізмів та визначено МІК і МБцК рідких екстрактів. Рідкі екстракти проявили вищу антимікробну активність, ніж настойки. Отримані дані будуть використанні у подальших дослідження настойок та рідких екстрактів.

Біографії авторів

T. V. Oproshanska, Національний фармацевтичний університет

к. фарм. наук, доцент, кафедра хімії природних сполук і нутриціології

T. P. Osolodchenko, ДУ «Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова Національної академії медичних наук України»

к. біол. наук, ст. наук. співроб., завідувачка лабораторії біохімії та біотехнології

O. P. Khvorost, Національний фармацевтичний університет

д. фарм. наук, професор, кафедра хімії природних сполук і нутриціології

Посилання

Shostak TA, Kalyniuk TH, Hudz NI. [Features of pharmaceutical development of herbal preparations]. Fitoterapiia. Chasopys. 2014;4:77-82. Ukrainian.

Stadnytska NYe, Pavliuk IV, Dumych II, Hubytska II, Novikov VP. [Plants with antimicrobial properties]. Aktualni problemy syntezu i stvorennia novykh biolohichno aktyvnykh spoluk ta farmatsevtychnykh preparativ : mat. dop. ta zb. nauk. statei : internet-konf., 23-25 kvitnia 2013:118–21. Ukrainian.

Rotar DV, Patraboi VV, Herasymiuk IH. [The range of antimicrobial properties of medicinal plant tinctures]. Aktualna infektolohiia. 2016;2(11):24-9. Ukrainian.

Garvey MI, Rahman MM, Gibbons S. Medicinal plant extracts with efflux inhibitory activity against Gram-negative bacteria. J. of Antimicrobial Agents. 2011;37(2):145-51.

Derzhavny`j reyestr likars`ky`x zasobiv Ukrayiny` [State Register of Medicines of Ukraine]. [Internet]. 2021. [cited 2021 Sept 11]. Available from: http://www.drlz.kiev.ua Ukrainian.

Matsiuk OD, Vyshnevska LI, Buhai AV. [Scientific substantiation of burdock application in modern medicine and analysis of the pharmaceutical market of drugs based on it] Farmatsevtychnyi chasopys. 2021;2:44-54. Ukrainian.

Chan YS, Cheng LN, Wu JH. et al. A review of the pharmacological effects of Arctium lappa (burdock). Inflammopharmacology. 2011;19(5):245-54. doi: 10.1007/s10787-010-0062-4.

Ferracane R, Graziani G, Gallo M. et al. Metabolic profile of the bioactive compounds of burdock (Arctium lappa) seeds, roots and leaves. J. Pharm. Biomed. Anal. 2010;51(2):399-404. doi: 10.1016/j.jpba.2009.03.018.

Lou Z, Tang Y, Song X, Wang H. Metabolomics-Based Screening of Biofilm-Inhibitory Compounds against Pseudomonas aeruginosa from Burdock Leaf. Molecules. 2015;20(9):16266-77. doi: 10.3390/molecules200916266.

Lou Z, Wang H, Tang Y, Chen XJ. The effect of burdock leaf fraction on adhesion, biofilm formation, quorum sensing and virulence factors of Pseudomonas aeruginosa. Appl Microbiol. 2017;122(3):615-24. doi: 10.1111/jam.13348.

Lou Z, Li C, Kou X et al. Antibacterial, Antibiofilm Effect of Burdock (Arctium lappa L.) Leaf Fraction and Its Efficiency in Meat Preservation. J. Food Prot. 2016;79(8):1404-9. doi: 10.4315/0362-028X.JFP-15-576.

Romualdo GR, Silva EDA, Da Silva TC. et al. Burdock (Arctium lappa L.) root attenuates preneoplastic lesion development in a diet and thioacetamide-induced model of steatohepatitis-associated hepatocarcinogenesis. Environ Toxicol. 2020;35(4):518-27.

McGrowder DA, Miller FG, Nwokocha CR. et al. Medicinal Herbs Used in Traditional Management of Breast Cancer: Mechanisms of Action. Medicines (Basel). 2020;7(8):47. doi10.3390/medicines7080047.

Wu KC, Weng HK, Hsu YS, Huang PJ, Wang YKBMC. Aqueous extract of Arctium lappa L. root (burdock) enhances chondrogenesis in human bone marrow-derived mesenchymal stem cells. Complement Med Ther. 2020;20(1):364. doi: 10.1186/s12906-020-03158-1.

Maghsoumi-Norouzabad L, Alipoor B, Abed R. et al. Effects of Arctium lappa L. (Burdock) root tea on inflammatory status and oxidative stress in patients with knee osteoarthritis. Int. J. Rheum. Dis. 2016;19(3):255-61.

Moro TMA, Clerici M. Burdock (Arctium lappa L.) roots as a source of inulin-type fructans and other bioactive compounds: Current knowledge and future perspectives for food and non-food applications. Food. Res. Int. 2021;141:109889. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109889.

Bittner Fialová S, Rendeková K, Mučaji P, Nagy M, Slobodníková L. Antibacterial Activity of Medicinal Plants and Their Constituents in the Context of Skin and Wound Infections, Considering European Legislation and Folk Medicine-A Review. Int. J. Mol. Sci. 2021;22(19):10746. doi: 10.3390/ijms221910746.

Parham S, Kharazi AZ, Bakhsheshi-Rad HR. Antioxidant, Antimicrobial and Antiviral Properties of Herbal Materials. Antioxidants (Basel). 2020;9(12):1309. doi: 10.3390/antiox9121309.

Miazga-Karska M, Michalak K, Ginalska G. Anti-Acne Action of Peptides Isolated from Burdock Root-Preliminary Studies and Pilot Testing. Molecules. 2020;25(9):2027. doi: 10.3390/molecules25092027.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-17

Як цитувати

Oproshanska, T. V., Osolodchenko, T. P., & Khvorost, O. P. (2022). АНТИМІКРОБНА АКТИВНІСТЬ НАСТОЙОК ТА РІДКИХ ЕКСТРАКТІВ З КОРЕНІВ ЛОПУХА ВЕЛИКОГО, ЛОПУХА МАЛОГО ТА ЛОПУХА ПАВУТИНИСТОГО. Фармацевтичний часопис, (4), 46–52. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2021.4.12512

Номер

Розділ

ФАРМАКОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН