ДОСЛІДЖЕННЯ ЩОДО СТАНДАРТИЗАЦІЇ ЧОРНИЦІ ПАГОНІВ ЗА ВМІСТОМ ГІДРОКСИКОРИЧНИХ КИСЛОТ

Автор(и)

  • L. V. Vronska Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України https://orcid.org/0000-0002-7223-6966

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2020.4.11638

Ключові слова:

чорниці пагони, стандартизація, гідроксикоричні кислоти, хлорогенова кислота, ВЕРХ, кількісне визначення

Анотація

Мета роботи – кількісне визначення гідроксикоричних кислот в ЛРС чорниці пагонів і обґрунтування можливості стандартизації за їхнім вмістом.

Матеріали і методи. Матеріалом для дослідження були дикорослі зразки чорниці пагонів, зібрані у 4 областях України та зразки лікарського засобу чорниці пагонів, придбані в аптеках. Запис електронних спектрів поглинання і вимірювання абсорбції здійснювали на спектрофотометрі Cary 50 UV-Vis (“Agilent Technologies”, США). У дослідженні використовували рідинний хроматограф з діодною матрицею (“Waters 2690”, США), хроматографічну колонку XTerra C18 (“Waters”, США) розміром 250х4,6 мм (5 мкм). Стандартні зразки хлорогенової, ферулової, розмаринової, кофейної кислот (Sigma-Aldrich, Fluka) застосовували для ідентифікації і кількісного визначення.

Результати і обговорення. 15 зразків чорниці пагонів: 7 зразків лікарського засобу промислового виробництва і 8 зразків дикорослої сировини власної заготівлі, досліджено методом ВЕРХ зі спектрофометричним детектуванням в умовах градієнтного елюювання. Встановлено, що кислота хлорогенова є домінуючою сполукою із гідроксикоричних кислот і тому може бути стандартом для перерахунку їхнього вмісту. Кислоти кофейна і/або ферулова ідентифіковані в окремих досліджуваних зразках і їхній вміст є незначним порівняно із вмістом кислоти хлорогенової. Спектрофотометричне визначення суми гідроксикоричних кислот у сировині пагонів чорниці є неможливим через заважаючий вплив флавоноїдів. Вміст кислоти хлорогенової, за результатами ВЕРХ-визначення, у зразках лікарського засобу чорниці пагонів становив – 0,385-0,566%, а в зразках дикорослої сировини – 1,368-1,991%. Високий вміст кислоти хлорогенової у сировині чорниці пагонів та її біологічна активність є аргументом для запровадження нового селективного кількісного показника якості при її стандартизації.

Висновки. ВЕРХ-визначення кислоти хлорогенової може бути запроваджено як кількісний показник якості сировини чорниці пагонів на заміну діючого неселективного показника – визначення вмісту поліфенолів.

Біографія автора

L. V. Vronska, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

канд. хім. наук, доцент кафедри фармації

Посилання

Helmstädter A. Antidiabetic Drugs Used in Europe Prior to the Discovery of Insulin. Pharmazie. 2007 Sep;62(9):717-20.

Helmstädter A. Antidiabetic Medicinal Plants – Between Phytotherapy and Lead Structure Research. Pharm Hist. 2012;54(4):99-108.

Helmstädter A, Schuster N. Vaccinium myrtillus as an antidiabetic medicinal plant - Research through the ages. Pharmazie. 2010;65(5):315-21. doi: 10.1691/ph.2010.9402.

Hokkanen J, Mattila S, Jaakola L, Pirttila AM, Tolonen A. Identification of phenolic compounds from lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.), bilberry (Vaccinium myrtillus L.) and hybrid bilberry (Vaccinium x intermedium Ruthe L.) leaves. J. Agric. Food Chem. 2009;57:9437-47. doi:10.1021/jf9022542

Fraisse D, Carnat A, Lamaison JL. Polyphenolic composition of the leaf of bilberry. Ann. Pharm. Fr. 1996;54:280–3.

Tian Y, Liimatainen J, Alanne AL, Lindstedt A, Liu P, Sinkkonen J, Heikki Kallio [et al]. Phenolic compounds extracted by acidic aqueous ethanol from berries and leaves of different berry plants. Food Chemistry. 2017;220:266-81. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.09.145

Pengzhan Liu, Anni Lindstedt, Niko Markkinen, Jari Sinkkonen, Jukka-Pekka Suomela, Baoru Yang. Characterization of metabolite profiles of leaves of Bilberry (Vaccinium Myrtillus L.) and Lingonberry (Vaccinium Vitis-Idaea L.). J Agric Food Chem. 2014;62(49):12015-26. doi: 10.1021/jf503521m

Francesca Ieri, Sara Martini, Marzia Innocenti, Nadia Mulinacci. Phenolic distribution in liquid preparations of Vaccinium Myrtillus L. And Vaccinium Vitis Idaeal. Phytochem Anal. Sep-Oct 2013;24(5):467-75. DOI: 10.1002/pca.2462.

The State Pharmacopoeia of Ukraine : Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. Ed.2, addition 2. [Derzhavna Farmakopeya Ukrayiny / DP «Ukrayinskyy naukovyy farmakopeynyy tsentr yakosti likarskykh zasobiv». – 2-e vyd. – Dopovnennya 2.] Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. 2018; Ukrainian.

Kotova YeYe, Kolychev IO, Shyshko TV, Kotov AG, Koshovyi OM. [The question of introduction to the SPU of the national monograph "Bilberry shoots"]. Farmacom. 2016. N 3. P. 9-15. Ukrainian.

Fedosov A, Dobrovolnyi O, Shalamay A, Novosel O, Kyslychenko V. [Comparative analysis of hydroxycinnamic acids of Artichoke cultivated in Ukraine and in France]. Current Issues in Parmacy and Medicine: Science and Practice. 2017. N 1. P. 49-53. doi: 10.14739/2409-2932.2017.1.93438 Ukrainian.

Yezerska O, Kalynyuk T, Vronska L. Quantitative determination of hydroxycinnamic acids in chicory root. Сhemistry and Chemical Technology. 2013. N 3. P. 247-250.

Vronska LV. [Development of spectrophotometric method of flavonoids determination in bilberry shoots]. Pharm. Review. 2018;4:49-56. doi: 10.11603/2312-0967.2018.4.9703. Ukrainian.

Ștefănescu BE, Szabo K, Mocan A, Crişan G. Phenolic compounds from five ericaceae species leaves and their related bioavailability and health benefits. Molecules. 2019;24(11):2046. doi: 10.3390/molecules24112046

Witzell J, Rolf Gref, Torgny Näsholm. Plant-part specific and temporal variation in phenolic compounds of boreal bilberry (Vaccinium myrtillus) plants. Biochemical Systematics and Ecology. 2003;31:115-27. doi: 10.1016/S0305-1978(02)00141-2

Bujor O-C, Le Bourvellec C, Volf I, Popa VI, Dufour C. Seasonal variations of the phenolic constituents in bilberry (Vaccinium myrtillus L.) leaves, stems and fruits, and their antioxidant activity. Food Chemistry. 2016;213:58-68. doi:10.1016/j.foodchem.2016.06.042

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-11-30

Як цитувати

Vronska, L. V. (2020). ДОСЛІДЖЕННЯ ЩОДО СТАНДАРТИЗАЦІЇ ЧОРНИЦІ ПАГОНІВ ЗА ВМІСТОМ ГІДРОКСИКОРИЧНИХ КИСЛОТ. Фармацевтичний часопис, (4), 31–39. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2020.4.11638

Номер

Розділ

АНАЛІЗ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ