ДОСЛІДЖЕННЯ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК РИЖІЮ ПОСІВНОГО (CAMELINA SATIVA (L.) CRANTZ) ТА РИЖІЮ ДРІБНОПЛОДОГО (CAMELINA MICROCARPA ANDRZ.)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2020.4.11539

Ключові слова:

рижій посівний, рижій дрібноплодий, флавоноїди, гідроксикоричні кислоти, поліфенольні сполуки, тонкошарова хроматографія, високоефективна рідинна хроматографія

Анотація

Мета роботи. Дослідити склад фенольних сполук в траві та насінні видів роду Camelina (L.) Crantz.

Матеріали і методи. Для дослідження використовували траву та насіння рижію посівного сорту Славутич і рижію дрібноплодого. Для досліджень готували водно-спиртові витяжки,  як екстрагент використовували 70 % етиловий спирт. Для попередньої оцінки якісного складу витяжок використовували якісні реакції та ТШХ-дослідження у системі розчинників н-бутанол – кислота оцтова льодяна – вода (4:1:2). Хроматограми переглядали у денному та УФ-світлі до і після обробки парами амоніаку. Визначення якісного складу та кількісного вмісту окремих фенольних сполук виконували методом ВЕРХ. Кількісне визначення загального вмісту флавоноїдів, гідроксикоричних кислот і поліфенолів виконували спектрофотометричним методом.

Результати й обговорення. В результаті ТШХ-дослідження встановлено, що у траві та насінні всіх зразків представників роду Camelina (L.) Crantz присутній рутин. В траві обох видів ідентифіковано хлорогенову кислоту. Методом ВЕРХ підтверджено наявність даних сполук і встановлено, що вміст рутину є вищим у насінні рижію дрібноплодого (0,361±0,001) %, а хлорогенової кислоти – в траві рижію дрібноплодого (0,279±0,004) %. У результаті спектрофотометричного визначення вмісту фенольних сполук в сировині даних видів встановлено, що більший вміст флавоноїдів, похідних гідроксикоричних кислот та загальний вміст фенольних сполук характерний для трави рижію посівного і складає (1,17±0,08) %, (1,47±0,03) % і (2,11±0,003) % відповідно.

Висновки. Методом ТШХ ідентифікували та методом ВЕРХ визначили кількісний вміст рутину та хлорогенової кислоти у траві та насінні рижію посівного (Camelina sativa (L.) Crantz) і рижію дрібноплодого (Camelina microcarpa Andrz.). Спектрофотометричним методом визначили загальну суму флавоноїдів, гідроксикоричних кислот та поліфенолів у досліджуваній сировині обох видів.

Біографії авторів

T. O. Tsykalo, Запорізький державний медичний університет

аспірант кафедри фармакогнозії, фармакології та ботаніки

S. D. Trzhetsynskyi, Запорізький державний медичний університет

д. біол. наук, професор, завідувач кафедри фармакогнозії, фармакології та ботаніки

Посилання

Teofilović B, Grujić-Letić N, Goločorbin-Kon S, Stojanović S, Vastag G, & Gadžurić S. Experimental and chemometric study of antioxidant capacity of basil (Ocimum basilicum) extracts. Industrial Crops and Products. 2017;100: 176-82. DOI:10.1016/j.indcrop.2017.02.039

Tungmunnithum D, Thongboonyou A, Pholboon A, Yangsabai A. Flavonoids and other phenolic compounds from medicinal plants for pharmaceutical and medical aspects: An overview. Medicines. 2018;3:93. DOI:10.3390/medicines5030093.

Ali Asgar M. Anti-diabetic potential of phenolic compounds: A review. International Journal of Food Properties. 2012;16(1): 91-103. DOI:10.1080/10942912.2011.595864.

Minatel IO, Borges CV, Ferreira MI, Gomez HAG, Chen C-YO, Lima GPP. Phenolic compounds: Functional properties, impact of processing and bioavailability. Phenolic Compounds – Biological Activity. 2017:24. DOI:10.5772/66368.

Shevchenko IA, Poliakov OI, Vedmedieva KV, Komarova IB. Gold-of-pleasure, safflower, sesame. Strategy of production of oilseeds in Ukraine (rare crops). [Рижій, сафлор, кунжут. Стратегія виробництва олійної сировини в Україні (малопоширені культури)] Zaporizhzhia: STATUS; 2017. Ukrainian.

The State Pharmacopoeia of Ukraine: in 3 vol. Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. Ed.2. Vol. 3. [Державна Фармакопея України: в 3 т.] Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. 2014. Ukrainian.

Khokhlova KO. [Development and validation of method of flavonoids in the determination of the amount tincture]. Farmatsevtychnyi chasopys. 2014;1: 93-7. Ukrainian.

Voloshyna AA, Kyslychenko VS, Zhuravel IO, Burda NYe. [The study of quantitative content of phenolic compounds in the greater mullein plant material]. Ukraindkyi zhurnal klinichnoi ta laboratornoi medytsyny. 2012;7(4): 202-3. Ukrainian.

The State Pharmacopoeia of Ukraine: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. Ed.2, addition 2. [Державна Фармакопея України / ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». 2-е вид. Доповнення 2.] Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. 2018; Ukrainian.

Karamać M, Gai F, Peiretti PG. Effect of the growth stage of false flax (Camelina sativa L.) on the phenolic compound content and antioxidant potential of the aerial part of the plant. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2020;70(2): 189-98. DOI: 10.31883/pjfns/119719.

Onyilagha J, Bala A, Hallett R, Gruber M, Soroka J, Westcott N. Leaf flavonoids of the cruciferous species, Camelina sativa, Crambe spp., Thlaspi arvense and several other genera of the family Brassicaceae. Biochemical Systematics and Ecology. 2003;31(11): 1309-22. DOI: 10.1016/S0305-1978(03)00074-7.

Hunyadi A, Martins A, Hsieh T-J, Seres A, Zupkó I. Chlorogenic acid and rutin play a major role in the in vivo anti-diabetic activity of Morus alba leaf extract on type II diabetic rats. PLoS ONE. 2012;7(11): e50619. DOI: 10.1371/journal.pone.0050619.

Russo R, Reggiani R. Antioxidants in flour of the oilseed crop Camelina sativa (L.) Crantz. International Journal of Plant Biology, 2018;9(1): 39-42. DOI: 10.4081/pb.2018.7659.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-11-30

Як цитувати

Tsykalo, T. O., & Trzhetsynskyi, S. D. (2020). ДОСЛІДЖЕННЯ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК РИЖІЮ ПОСІВНОГО (CAMELINA SATIVA (L.) CRANTZ) ТА РИЖІЮ ДРІБНОПЛОДОГО (CAMELINA MICROCARPA ANDRZ.). Фармацевтичний часопис, (4), 18–24. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2020.4.11539

Номер

Розділ

ФІТОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ