ХРОМАТОГРАФІЧНИЙ ПРОФІЛЬ ГІДРОКСИКОРИЧНИХ КИСЛОТ СУХОГО ЕКСТРАКТУ ПАГОНІВ ЧОРНИЦІ

Автор(и)

  • L. V. Vronska Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України https://orcid.org/0000-0002-7223-6966

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2019.4.10701

Ключові слова:

пагони чорниці, сухий екстракт, гідроксикоричні кислоти, високоефективна рідинна хроматографія, хроматографічний профіль, електронні спектри поглинання гідроксикоричних кислот

Анотація

Мета роботи. Вивчення профілю гідроксикоричних кислот сухого екстракту пагонів чорниці методом високоефективної рідинної хроматографії.

Матеріали і методи. Матеріалом для дослідження були сухі екстракти пагонів чорниці, отримані методом дробної мацерації з подрібнених пагонів чорниці вітчизняного походження за допомогою спиртово-водного екстрагенту із різним вмістом етанолу. Для ідентифікації гідроксикоричних кислот застосовували стандартні зразки гідроксикоричних кислот (Sigma-Aldrich, Fluka). ВЕРХ-дослідження проводили на рідинному хроматографі з детектором діодною матрицею («Waters 2960», США). Використовували хроматографічну колонку XTerra C18 («Waters», США) розміром 250х4,6 мм (5 мкм) при температурі (25±1) ºС.

Результати й обговорення. ВЕРХ-профілі сухого екстракту пагонів чорниці містили хроматографічні піки, що відповідали часу утримування хлорогенової, кофейної, ферулової, транс-п-кумарової і 3-гідроксикоричної кислот. Шляхом аналізу їхніх електронних спектрів поглинання було підтверджено присутність лише хлорогенової і кофейної кислот. Речовина з відносним часом утримування 4,2 (відносно хлорогенової кислоти) характеризується спектром поглинання ідентичним спектрові хлорогенової кислоти, що вказує на приналежність цієї речовини до гідроксикоричних кислот. ВЕРХ-профіль екстракту містить хроматографічні піки трьох речовин, спектри поглинання яких є подібними зі спектром транс-п-кумарової кислоти. Ймовірно, вони можуть належати до ізомерів чи похідних цієї кислоти. Були проведені ВЕРХ-дослідження профілів гідроксикоричних кислот сухих екстрактів, отриманих за допомогою екстрагентів із різним вмістом етанолу. Було встановлено, що вміст кофейної кислоти в сухому екстракті підвищується, а вміст хлорогенової знижується зі зменшенням вмісту етанолу в екстрагенті. Це, ймовірно, пов’язано з інтенсифікацією процесів гідролізу хлорогенової кислоти до кофейної. Це спонукає до глибшого вивчення даного процесу як з метою оптимізації технології, так дослідження стабільності й умов зберігання готового екстракту.

Висновки. Для ідентифікації сухого екстракту пагонів чорниці доцільно застосувати метод хроматографічного «відбитка» шляхом виявлення у ВЕРХ-профілях екстракту, отриманого при довжині хвилі детектування 270 і 330 нм хлорогенової, кофейної, невідомої гідроксикоричної (відносний час утримування 4,2 відносно хлорогенової кислоти) та похідних транс-п-кумарової кислот. Одночасно з дослідженням ВЕРХ профілів необхідне порівняння спектрів поглинання речовин із відповідними часами утримування. Зважаючи на високий вміст окремих гідроксикоричних кислот (хлорогенової, кофейної), вміст окремо взятої кислоти чи/або суми гідроксикоричних кислот, у перерахунку на хлорогенову, необхідно обрати як один із кількісних критеріїв якості сухого екстракту.

Біографія автора

L. V. Vronska, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

канд. хім. н., доцент кафедри фармації

Посилання

El-Seedi HR, Taher EA, Sheikh BY, Anjum S, Saeed A, AlAjmi MF, Sherief MM et al. Chapter 8-hydroxycinnamic acids: Natural sources, biosynthesis, possible biological activities, and roles in islamic medicine. Studies in Natural Products Chemistry. 2018;55: 269-92. doi:10.1016/B978-0-444-64068-0.00008-5

Çelik EE, Rubio JMA, Andersen ML, Gökmen V. Interactions of dietary fiber bound antioxidants with hydroxycinnamic and hydroxybenzoic acids in aqueous and liposome media. Food Chemistry. 2019;278: 294-304. doi:10.1016/j.foodchem.2018.11.068

Gómez-Juaristi M, Sarria B, Goya L, Bravo-Clemente L, Mateos R. Experimental confounding factors affecting stability, transport and metabolism of flavanols and hydroxycinnamic acids in Caco-2 cells. Food Research International. 2020;129: art. 108797. doi:10.1016/j.foodres.2019.108797

Park Sung-Hyeuk, Ko Je-Won, Shin Na-Rae, Shin Dong-Ho, Cho Young-Kwon, Seo Chang-Seob, Kim Jong-Choon [et all.]. 4-Hydroxycinnamic acid protects mice from cigarette smoke-induced pulmonary inflammation via MAPK pathways. Food and Chemical Toxicology. 2017;110: 151-5. doi: 10.1016/j.fct.2017.10.027

Fuentes E, Palomo I. Mechanisms of endothelial cell protection by hydroxycinnamic acids. Vascular Pharmacology. 2014;63(3): 155-61. doi:10.1016/j.vph.2014.10.006

Weifeng Wang, Wei Sun, Lixia Jin. Caffeic acid alleviates inflammatory response in rheumatoid arthritis fibroblast-like synoviocytes by inhibiting phosphorylation of IκB kinase α/β and IκBα. International Immunopharmacology. 2017;48: 61-6. doi:10.1016/j.intimp.2017.04.025

Shrestha A, Hakeem Said I, Grimbs A, Thielen N, Lansing L, Schepker H, Kuhnert N. Determination of hydroxycinnamic acids present in Rhododendron species. Phytochemistry. 2017;144: 216-25. doi: 10.1016/j.phytochem.2017.09.018

Ruiz A, Mardones C, Vergara C, Hermosín-Gutiérrez I, Dominguez E. Analysis of hydroxycinnamic acids derivatives in calafate (Berberis microphylla G. Forst) berries by liquid chromatography with photodiode array and mass spectrometry detection. Journal of Chromatography A. 2013;1281: 38-45. doi:10.1016/j.chroma.2013.01.059

Yezerska O, Kalynyuk T, Vronska L. Quntitative determination of hydroxycinnamic acids in chicory. Сhemistry and Chemical Technology. 2013;3: 247-50. doi:10.23939/chcht07.03.247

Vronska LV, Demyd AYe, Ezhned MA. Development of standardization method of elecampane rhizomes and roots (Inula helenium L.) for the hydroxycinnamic acids content. Pharmaceutical Review. 2016;2: 26-31. doi:10.11603/2312-0967.2016.2.6646

Koval VM, Vronska LV. [Determination of echinacea extract in tablets with zinc aspartic and ascorbic acid and echinacea extract]. Aktualni pytannia farmatsevtychnoi i medychnoi nauky ta praktyky. 2012;2: 83-7. Ukrainian.

Vronska LV, Demyd AYe. [Studies on the standardization of Melissa officinalis herb]. Upravlinnia, economika ta zabezpechennia yakosti v farmatsii. 2014;2(34): 10-15. Ukrainian.

The State Pharmacopoeia of Ukraine: in 3 vol. Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. Ed.2. [Державна Фармакопея України: в 3 т. / ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». – 2-е вид.] Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products.2014; Ukrainian.

The State Pharmacopoeia of Ukraine : Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. Ed.2, addition 1. [Державна Фармакопея України / ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». – 2-е вид. – Доповнення 1.] Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products.2016; Ukrainian.

The State Pharmacopoeia of Ukraine: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. Ed.2, addition 2. [Державна Фармакопея України / ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». – 2-е вид. – Доповнення 2.] Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products.2018; Ukrainian.

The State Pharmacopoeia of Ukraine : Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. Ed.2, addition 3. [Державна Фармакопея України / ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». – 2-е вид. – Доповнення 3.] Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. 2018; Ukrainian.

Razzaghi-Asl N, Garrido J, Khazraei H, Borges F, Firuzi O. Antioxidant properties of hydroxycinnamic acids: a review of structure-activity relationships Curr. Med. Chem. 2013;20(36): 4436-50. doi:10.2174/09298673113209990141

Furlan CPB, Valle SC, Maróstica Jr MR, Östman E, Björck I, Tovar J. Effect of bilberries, lingonberries and cinnamon on cardiometabolic risk-associated markers following a hypercaloric-hyperlipidic breakfast. Journal of Functional Foods. 2019;60: 103443. doi:10.1016/j.jff.2019.103443

Habanova M, Saraiva JA, Haban M, Schwarzova M, Chlebo P, Predna L, Gažo J, Wyka J. Intake of bilberries (Vaccinium myrtillus L.) reduced risk factors for cardiovascular disease by inducing favorable changes in lipoprotein profiles. Nutrition Research. 2016;36(12): 1415-22. doi:10.1016/j.nutres.2016.11.010

Prokop PJ, Lněničková K, Cibiček N, Kosina P, Tománková V, Jourová L, Láníčková T. Effect of bilberry extract (Vaccinium myrtillus L.) on drug-metabolizing enzymes in rats. Food and Chemical Toxicology. 2019;129: 382-90. doi: 10.1016/j.fct.2019.04.051

Nardini M, D’Aquino M, Tomassi G, Gentili V, Di Felice M, Scaccini C. Inhibition of human low-density lipoprotein oxidation by caffeic acid and other hydroxycinnamic acid derivatives. Free radical Biology & Medicine. 1995;19(5): 541-52. doi: 10.1016/0891-5849(95)00052-y

Khan FA, Maalik A, Murtaza G. Inhibitory mechanism against oxidative stress of caffeic acid. J Food and Drug analysis. 2016;24: 695-702. doi: 10.1016/j.jfda.2016.05.003

Tundis R, Loizzo M R, Menichini F. Natural products as α-amylase and α-glucosidase inhibitors and their hypoglycaemic potential in the treatment of diabetes: an update. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry. 2010;10: 315-31. doi:10.2174/138955710791331007

Colak N, Torun H, Gruz J, Strnad M, Subrtova M, Inceer H, Ayaz FA. Comparison of phenolics and phenolic acid profiles in conjunction with oxygen radical absorbing capacity (ORAC) in berries of Vaccinium arctostaphylos L. and V. myrtillus L. Pol J Food Nutr Sci. 2016;66(2): 85-91. doi: 10.1515/pjfns-2015-0053

Witzell J, Gref R, Näsholm T. Plant-part specific and temporal variation in phenolic compounds of boreal bilberry (Vaccinium myrtillus) plants. Biochemical Systematics and Ecology. 2003;31: 115-27. doi: 10.1016/S0305-1978(02)00141-2

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-31

Як цитувати

Vronska, L. V. (2019). ХРОМАТОГРАФІЧНИЙ ПРОФІЛЬ ГІДРОКСИКОРИЧНИХ КИСЛОТ СУХОГО ЕКСТРАКТУ ПАГОНІВ ЧОРНИЦІ. Фармацевтичний часопис, (4), 5–18. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2019.4.10701

Номер

Розділ

ФІТОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ