ХРОМАТОГРАФІЧНІ ПРОФІЛІ ФЛАВОНОЇДІВ І ГІДРОКСИКОРИЧНИХ КИСЛОТ ВІТЧИЗНЯНИХ ЗРАЗКІВ ЛІКАРСЬКОЇ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ ЛИСТЯ ШОВКОВИЦІ БІЛОЇ

Автор(и)

  • L. V. Vronska Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України https://orcid.org/0000-0002-7223-6966
  • A. Ye. Demyd Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України https://orcid.org/0000-0001-8275-1307

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2019.2.10269

Ключові слова:

листя шовковиці білої, сировина, флавоноїди, гідроксикоричні кислоти, хроматографічний профіль, хроматографічний відбиток

Анотація

Мета роботи. Вивчення ТШХ- і ВЕРХ-профілів флавоноїдів і гідроксикоричних кислот вітчизняних зразків лікарської рослинної сировини листя шовковиці білої.

Матеріали і методи. Зразки сировини листя шовковиці білої було зібрано на початку червня 2015-2018 років в районах Тернопільської, Волинської, Харківської, Миколаївської областей, два зразки у різні роки було придбано у Польщі – харчова добавка (подрібнене листя) «Morwa biała» (APTEO NATURA, Польща).

У ТШХ-дослідженнях використовували хроматографічні пластинки Silica gel 60 F254 і хроматографічні камери (“Merck”, Німеччина), прилад для нанесення проб Linomat 5 (“CAMAG”, Швейцарія). При ВЕРХ-дослідженнях флавоноїдів і гідроксикоричних кислот застосовували рідинні хроматографи Agilent 1200 із детектором діодна матриця G1315D DAD Detector (“Agilent”, США)  і Waters Alliance System 2690 з детектором діодна матриця Waters 996 (“Waters”, США), хроматографічну колонку XTerra C18 (“Waters”, США), градієнтне елюювання.

Результати і обговорення. У результаті хроматографічних досліджень вітчизняних зразків листя шовковиці білої, зібраних у різних регіонах України, встановлено, що рутин, ізокверцитрин, кемпферол-3-O-β-D-глюкозид і хлорогенова кислота є головними представниками флавоноїдів і гідроксикоричних кислот. Кверцитрин і ферулова кислота ідентифікуються, але їхній вміст є незначним, що узгоджується із даними літератури щодо фітохімічного аналізу польських, сербських, китайських, корейських, угорських зразків сировини. У ТШХ-профілях, крім зазначених БАР, присутні характеристичні інтенсивні зони, які, ймовірно, належать іншим флавоноїдам і гідроксикоричним кислотам. Аналогічно ВЕРХ-профілі також містять піки не ідентифікованих речовин, спектри поглинання яких є характерними для флавоноїдів і гідроксикоричних кислот.

Висновки. Отримані ТШХ- і ВЕРХ- хроматографічні профілі флавоноїдів і гідроксикоричних кислот є аналогічними для різних зразків і можуть бути використані для розробки методик ідентифікації ЛРС листя шовковиці білої та засобів на її основі. Рутин, ізокверцитрин, кемпферол-3-O-β-D-глюкозид і хлорогенову кислоту слід обрати активними маркерами при наступній  розробці методик ідентифікації даної ЛРС методом “хроматографічного відбитка”.

Біографії авторів

L. V. Vronska, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

канд. хім., н., доцент кафедри фармації

A. Ye. Demyd , Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

канд. хім., н., доцент кафедри загальної хімії

Посилання

IDF Diabetes Atlas 8th Edition http://diabetesatlas.org/IDF_Diabetes_Atlas_8e_interactive_EN/

Chaudhury A, Duvoor C, Sena V, Kraleti S, Chada A, Ravilla R, et al. Clinical Review of Antidiabetic Drugs: Implications for Type 2 Diabetes Mellitus Management. Front. Endocrinol. (Lausanne). 2017;8:6. DOI: 10.3389/fendo.2017.00006 DOI: https://doi.org/10.3389/fendo.2017.00006

Yeh GY, Eisenberg DM, Kaptchuk TJ, Phillips RS. Systematic review of herbs and dietary supplements for glycemic control in diabetes. Diabetes care. 2003;4:1277-94. DOI: 10.2337/diacare.26.4.1277 DOI: https://doi.org/10.2337/diacare.26.4.1277

Derymedvid LV, Buhtiyarova IP. [The possibility of using natural antioxidant combinations under conditions of primary insulin resistance]. Pharmacology and medicinal toxycology. 2011;21:37-42. Ukrainian.

Eddouks M, Bidi A, El Bouhali B, Hajji L, Zeggwagh NA. Antidiabetic plants improving insulin sensitivity. J. of Pharmacy and Pharmacology. 2014;66: 1197-214. DOI: 10.1111/jphp.12243 DOI: https://doi.org/10.1111/jphp.12243

Tundis R, Loizzo MR, Mennichini F. Natural Products as α-Amylase and α-Glucosidase Inhibitors and their Hypoglycaemic Potential in the Treatment of Diabetes: An Update. Mini-Reviews in Medical Chemistry. 2010;4:315-31. DOI: 10.2174/138955710791331007 DOI: https://doi.org/10.2174/138955710791331007

Mhaskar KS, Latter EB, Caius JS, Kirtikar KR, Basu BD. Indian Medicinal Plants. Vol. 3. Sri Satguru Publications. 2000. p. 3185.

Butt MS, Nazir A, Sultan MT, Schroen K. Morus alba L. nature’s functional tonic. Trends in Food Science & Technology. 2008;19:505-12. DOI:10.1016/j.tifs.2008.06.002 DOI: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2008.06.002

Kim DS, Kang YM, Jin WY, Sung YY, Choi G, Kim HK. Antioxidant activities and polyphenol content of Morus alba leaf extracts collected from varying regions. Biomedical Reports. 2014;2:675-80. DOI: 10.3892/br.2014.294 DOI: https://doi.org/10.3892/br.2014.294

Grajek K, Wawro A, Pieprzyk-Kokocha D. Bioactivity of Morus Alba L. extracts – an overview. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 2015;6:3110-22. DOI: 10.13040/IJPSR.0975-8232.6(8).3110-22

Tian S, Tang M, Zhao B. Current anti-diabetes mechanisms and clinical trials using Morus alba L. J. of Traditional Chinese Medical Sciences. 2016;3:3-8. DOI: 10.1016/J.JTCMS.2016.04.001 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jtcms.2016.04.001

Yang Y, Yang X, Xu B, Zeng G, Tan J, He X, et al. Chemical constituents of Morus alba L. and their inhibitory effect on 3T3-L1 preadipocyte proliferation and differentiation. Fitoterapia. 2014;98:222-7. DOI: 10.1016/j.fitote.2014.08.010 DOI: https://doi.org/10.1016/j.fitote.2014.08.010

Devi B, Sharma N, Kumar D, Jeet K. Morus Alba Linn: A Phytopharmacological review. Intern. J. of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 2013;5:14-8.

Hunyadi A, Liktor-Busa E, Marki A, Martins A, Jedlinszki N, Hsieh TJ, et al. Metabolic Effects of Mulberry Leaves: Exploring Potential Benefits in Type 2 Diabetes and Hyperuricemia. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013;3:10. DOI: 10.1155/2013/948627 DOI: https://doi.org/10.1155/2013/948627

Zhong L, Furne JK, Levitt MD. An extract of black, green, and mulberry teas causes malabsorption of carbohydrate but not of triacylglycerol in healthy volunteers. The American J of Clinical Nutrition. 2006;84:551-5. DOI 10.1093/ajcn/84.3.551 DOI: https://doi.org/10.1093/ajcn/84.3.551

Tsurkan OO, Kovalchuk TV, Gergel OV. [Study of bioactive substances of overground part of mulberry white (Morus Alba L.) and mulberry black (Morus Nigra L.)]. Farmacevt J. – 2011;6:72-8. Ukrainian.

Vronska L, Demyd A, Dub A, Hroshoviy T, Klishch I. Study of biologically active substances of White Mulberry leaves and their extracts. Plant – the source of research material: 5th International Conference and Workshop, 2017 June21-4; Lublin. Lublin: Botanical Garden of Maria Curie-Sklodovska University; 2015. p. 167. Poland.

Dub AI, Klishch IM, Vronska LV, Stechyshyn IP. Research the hypoglycemic activity of the herbal remedy that contain dry extracts of white mulberry leaves, common bean shells and blueberry sprouts. Med and clinical chem. 2018;3;43-9. Ukrainian. DOI 10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i3.9313

Dub AI, Klishch IM, Vronska LV, Stechyshyn IP. Investigation the specific activity of the herbal remedy, that contains dry extracts of the white mulberry leaves, common bean shells and blueberry sprouts on the experimental model of dexametasone-induced insulin resistance. Colloquium-journal. 2018;11(22),2:32-41.

Vronska LV, Chubka MB, Demyd AYe. Development of phenolic compounds chromatographic identification in bilberry shoots. Farmacevt chasop. 2015;3:. 28-33. DOI 10.11603/2312-0967.2015.3.4951 DOI: https://doi.org/10.11603/2312-0967.2015.3.4951

Flaczyk E, Kobus-Cisowska J, Przeor M, Korczak J, Remiszewski M, Korbas E, Buchowski M. Chemical characterization and antioxidative properties of Polish variety of Morus alba L. leaf aqueous extracts from the laboratory and pilot-scale processes. Agric Sci. 2013;04:141–7. DOI: 10.4236/as.2013.45B026 DOI: https://doi.org/10.4236/as.2013.45B026

Radojkovic MM, Zekovic ZP, Vidovic SS, Kocar D.D., Maskovic P.Z. Free radical scavenging activity and total phenolic and flavonoid contents of mulberry (Morus spp. L., Moraceae) extracts. Hem Ind. 2012; 66:547–52. DOI: 10.2298/HEMIND111111002R DOI: https://doi.org/10.2298/HEMIND111111002R

Song W, Wang H-J, Bucheli P, Zhang P-F, Wei D-Z, Lu Y-H. Phytochemical Profiles of Different Mulberry (Morus sp.) Species from China. J Agric Food Chem. 2009;57(19):9133–40. DOI: 10.1021/jf9022228 DOI: https://doi.org/10.1021/jf9022228

Hunyadi A, Liktor-Busa E, Balogh A, Hsieh T, Zupko I, Hohmann J. Investigation of the antidiabetic activity of Morus alba leaf extract in vitro and in vivo. Planta Med. 2010;76-P098. DOI: 10.1055/s-0030-1264396 DOI: https://doi.org/10.1055/s-0030-1264396

Hunyadi A, Martins A, Hsieh TJ, Seres A, Zupko I. Chlorogenic acid and rutin play a major role in the in vivo anti-diabetic activity of Morus alba leaf extract on type II diabetic rats. Plos One. 2012;7(11):e50619. DOI: 10.1371/journal.pone.0050619 DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0050619

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-07-02

Як цитувати

Vronska, L. V., & Demyd , A. Y. (2019). ХРОМАТОГРАФІЧНІ ПРОФІЛІ ФЛАВОНОЇДІВ І ГІДРОКСИКОРИЧНИХ КИСЛОТ ВІТЧИЗНЯНИХ ЗРАЗКІВ ЛІКАРСЬКОЇ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ ЛИСТЯ ШОВКОВИЦІ БІЛОЇ. Фармацевтичний часопис, (2), 5–15. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2019.2.10269

Номер

Розділ

ФІТОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ