ПИТАННЯ РОЗРОБКИ ОСВІТНІХ СТАНДАРТІВ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ У ЛІКАРСЬКІЙ РЕЗИДЕНТУРІ

Автор(и)

  • Yu. V. Voronenko
  • Yu. P. Vdovychenko
  • O. K. Tolstanov
  • R. O. Moiseyenko
  • O. M. Werner
  • V. V. Krasnov

DOI:

https://doi.org/10.11603/me.v0i2.6218

Анотація

Закон України “Про вищу освіту” ввів нову форму післядипломної освіти – лікарську резидентуру. Підготовка фахівців повинна відбуватися за освітньою програмою, але для резидентури Закон зазначив програму післядипломної освіти. У зв’язку з тим виникла проблема – на даний момент немає вимог до формату та змісту програми навчання в лікарській резидентурі. Показано неузгодженість між вимогами Закону України “Про вищу освіту” та традиційною системою підготовки медичних кадрів. На основі аналізу вимог до освітньої програми, пропозицій Всесвітньої федерації медичної освіти та різних програм підготовки в лікарській резидентурі Європи та інших країн у статті запропоновано проект типової програми післядипломної освіти для підготовки лікарів-резидентів в Україні. Запропоновано такі складові типової програми, як: мета та результати навчання для слухачів і керівників; електронне портфоліо для моніторингу результатів; самоаналіз і самооцінка; вимоги до навчальних закладів; вимоги до керівництва підготовкою лікаря-резидента; вимоги до клінічної бази кафедри; побудова проекту і принципи його оцінювання; ставлення, поведінка, особистісні характеристики лікаря-резидента. Зроблений висновок про необхідність побудови двокомпонентного стандарту вищої медичної освіти з компетентнісними моделями випускника магістратури та інтернатури.

Посилання

World Federation for Medical Education. Global standards for quality improvement. Postgraduate Medical Education. WFME 2003. – Rezhym dostupu : http://wfme.org/standards/pgme/20-quality-improvement-in-postgraduate-medical-education-russian/file.

Zakon Ukrainy “Pro vyshchu osvitu”[Elektronnyi resurs] / Verkhovna Rada Ukrainy; Zakon vid 01.07.2014 r. № 1556-VII. – Rezhym dostupu URL : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1556-18.

Pryntsypy rozrobky osvitnoho standartu pidhotovky fakhivtsiv v likarskii rezydenturi (na prykladi spetsialnosti “Neonatolohiia”). Metodychni rekomendatsii [Elektronnyi resurs] / [Ie. Ye. Shunko, D. O. Dobrianskyi, V. V. Krasnov ta in.]. – K., 2015. – 47 s. – Rezhym dostupu URL : http://motherandchild.org.ua/files/attachments/Guidelines_residency_curriculum.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-05-05

Як цитувати

Voronenko, Y. V., Vdovychenko, Y. P., Tolstanov, O. K., Moiseyenko, R. O., Werner, O. M., & Krasnov, V. V. (2016). ПИТАННЯ РОЗРОБКИ ОСВІТНІХ СТАНДАРТІВ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ У ЛІКАРСЬКІЙ РЕЗИДЕНТУРІ. Медична освіта, (2). https://doi.org/10.11603/me.v0i2.6218

Номер

Розділ

Матеріали конференції