РОЛЬ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ІВАНА ЯКОВИЧА ГОРБАЧЕВСЬКОГО У ДОСЛІДЖЕННІ СИНТЕЗУ СЕЧОВОЇ КИСЛОТИ В ОРГАНІЗМІ ССАВЦІВ Й INVITRO

Автор(и)

  • К. М. Махобей М. В. Чорненький ДВНЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України”

DOI:

https://doi.org/10.11603/me.v0i4.3689

Анотація

У роботі досліджено штучне утворення сечової кислоти  І. Я. Горбачевським, а також її метаболізм в організмі ссавців, та висвітлено його роль у становленні світової хімічної науки.

Знання процесів утворення сечової кислоти в організмі ссавців, які винайшов і дослідив І. Я. Горбачевський ще у ХІХ столітті? допомогли вивести біологічні науки, в першу чергу – біохімію, на якісно новий рівень. Науковець відкрив механізми та особливості обміну нуклеїнових кислот та нуклеотидів, e тому числі розпаду пуринових основ (гуаніну) до ксантину та сечової кислоти. Вивчені ним механізми до сьогодні мають важливе значення не лише для теоретичної хімії та біохімії, а й вкрай необхідні для ряду клініцистів – як науковців, так і лікарів-практиків. Завдяки науковим знахідкам ім’я видатного академіка І. Я. Горбачевського вписали золотими літерами у світову науку.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-04-28

Як цитувати

М. В. Чорненький, К. М. М. (2015). РОЛЬ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ІВАНА ЯКОВИЧА ГОРБАЧЕВСЬКОГО У ДОСЛІДЖЕННІ СИНТЕЗУ СЕЧОВОЇ КИСЛОТИ В ОРГАНІЗМІ ССАВЦІВ Й INVITRO. Медична освіта, (4). https://doi.org/10.11603/me.v0i4.3689

Номер

Розділ

Вдосконалення вищої медичної освіти