АКТУАЛЬНІСТЬ САЛЬМОНЕЛЬОЗУ В УКРАЇНІ І ПЕРСПЕКТИВА БОРОТЬБИ З НИМ
DOI:
https://doi.org/10.11603/1681-2727.2016.3.6881Ключові слова:
інфекційні захворювання, сальмонельоз, епідемічний процес.Анотація
Проведено аналіз джерел літератури та статистичних даних захворюваності на гострі кишкові інфекції. Встановлено, що рівень захворюваності на сальмонельоз в Україні серед міського та сільського населення у різних вікових групах за останні 10 років змінюється повільно. Наші дослідження показали, що подібна тенденція найчастіше обумовлена зміною біологічних властивостей збудників сальмонельозу, пов’язаною з потужним впливом на них умов оточуючого середовища (температури, факторів, які сприяють здатності до утворення біоплівок, широкого використання антибіотиків і дезінфектантів тощо).
Посилання
. Bukharyn O.V. Salʹmonelly y salʹmonellezy / O.V. Bukharyn, YU.D. Kahan, A.L. Burmystrova. – Ekaterynburh: UrO RAN, 2000. – 260 s.
International epidemiological and microbiological study of outbreak of Salmonella agona infection from a ready to eat savoury snack-I: England and Wales and the United States / D.Killalea, L.R.Ward, D.Roberts [et al.] // BMJ. – 1996. – Vol. 313, N 7065. – P. 1105-1107.
Fil'chakov I.V. Persistentsiya bakteriy i immunnaya reaktivnost' organizma / I.V. Fil'chakov, A.M. Zaritskiy // Suchasní ínfektsíí̈. – 2003. – № 3. – S. 71-82.
McKee S.R. Use of a scald additive to reduce levels of Salmonella typhimurium during poultry processing / S.R. McKee, J.C. Townsend, S.F.Bilgili // Poultry science. – 2008. – Vol. 87, N 8. – P. 1672-1677.
Comparison of antimicrobial efficacy of multiple beef hide decontamination strategies to reduce levels of Escherichia coli O157: H7 and Salmonella / B.A. Carlson, J. Ruby, G.C. Smith [et al.] // J. Food Protect. – 2008. – Vol. 71, N 11. – P. 2223-2227.
Control of Salmonella in food related environments by chemical disinfection / T. Møretrø, E. Heir, L. Nesse [et al.] // Food Res. Intern. – 2012. – Vol. 45, N 2. – P. 532-544.
Van Houdt R. Biofilm formation and the food industry, a focus on the bacterial outer surface / R. Van Houdt, C.W. Michiels // J. Appl. Microbiol. – 2010. – Vol. 109, N 4. – P. 1117-1131.
Bor'ba s sal'monellozom: rol' veterinarii i pishchevoy gigiyeny: Doklad VOOZ. – Zheneva : VOOZ, 1991. – 82 s.
Kramarev S.A. Klinika, diagnostika, lecheniye i profilaktika infektsionnykh zabolevaniy u detey: spravochnik vracha / S.A. Kramarev. – K.: Zdorov'ye Ukrainy, 2010. – 273 s.
Uchaykin V.F. Infektsionnyye bolezni u detey: uchebnik / V.F. Uchaykin, N.I. Nisevich, O.V. Shamsheva. – M.: GEOTAR-Media, 2010. – 687 s.
Informatsiynyy byuletenʹ pro rozpovsyudzhenistʹ salʹmonel sered lyudey (khvorykh ta nosiyiv) ta v obʺyektakh seredovyshcha zhyttyediyalʹnosti lyudyny na terytoriyi Ukrayiny u 2015 rotsi : informatsiynyy lyst. – K. : DZ «Tsentralʹna sanitarno-epidemiolohichna stantsiya» MOZ Ukrayiny, 2016. – 9 s.
Lisovyy V.M. Kliniko-epidemiolohichni aspekty borotʹby ta profilaktyky infektsiynykh i neinfektsiynykh khvorob sered ditey ta doroslykh / V.M. Lisovyy // Materialy mizhnar. nauk.-prakt. konf., Kharkiv, 8-9 kvitnya 2010 r. – KH.: Zoloti storinky, 2010. – 350 s.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи, яка через [ВКАЖІТЬ ПЕРІОД ЧАСУ] з дати публікації автоматично стає доступною на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).