СУЧАСНИЙ СТАН СТВОРЕННЯ, ВИРОБНИЦТВА ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ТАБЛЕТОВАНИХ ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТІВ. Повідомлення 27. Основні аспекти виготовлення лікарських засобів у формі льодяників

O. I. Hordiienko, T. A. Нroshovyi

Анотація


Мета роботи. Опрацювати та узагальнити літературні дані про переваги та недоліки, класифікацію, особливості технології виготовлення, контроль якості, пакування та зберігання медичних льодяників.

Матеріали і методи. Огляд літератури про лікарську форму – льодяники.

Результати й обговорення. Льодяники – це тверді однодозові лікарські засоби для смоктання, що містять одну або більше діючих речовин, звичайно в ароматній і солодкій основі, і призначені для повільного розчинення або розпадання у роті при смоктанні. Залежно від місця дії, вони можуть проявляти місцеві або системні ефекти. За текстурою і складом льодяники поділяють на жувальні, м’які, пресовані, тверді цукеркові, а також льодяники із наповненням всередині. Після виготовлення льодяники проходять контроль якості, а саме: загальний контроль виробництва цукеркової основи, визначення вмісту вологи, співвідношення цукру і кукурудзяного сиропу та відновлюючих цукрів. Також проводять фізичні та хімічні випробування льодяників, мікробіологічне дослідження і тестування стабільності.

Висновки. Льодяники не втрачають своєї популярності як лікарська форма і залишаються у промисловому виробництві. Це пояснюється широким рядом лікарських засобів, що можуть входити в їхній склад, приємністю та зручністю введення, можливістю використання в педіатрії та геріатрії, економічністю тощо.


Ключові слова


льодяники; пастилки; технологія виготовлення; склад; контроль якості.

Повний текст:

тут

Посилання


Maheshwari R, Jain V, Ansari R, Mahajan SC, Joshi G. A review on lozenges. Br Biomed Bull. 2013;1: 35-43.

Stephen O. Majekodunmi. A Review on Lozenges. American Journal of Medicine and Medical Sciences. 2015;5(2): 99-104.

Kini R, Rathnanand M, Kamath D. Investigating the suitability of Isomalt and liquid glucose as sugar substitute in the formulation of Salbutamol sulfate hard candy lozenges. J Chem Pharm Res. 2011;3(4): 69-75.

Kini R, Rathnanand M, Kamath D. Exploring the use of Isomalt as the tooth friendly sugar substitute in the formulation of Salbutamol sulfate compressed tablet Lozenges. Int J Pharm Tech Res. 2011;3(3): 1375-81.

Bajelan E, Kamali-nejad M, Mohsen Foroutan S, Albasha H. Formulation and physicochemical evaluation of lozenge tablets containing Salvia ofcinalis. J Young Pharm. 2014 Jan-Mar;6(1): 34-38.

Derzhavne pidpryyemstvo «Naukovo-ekspertnyy farmakopeynyy tsentr». State Pharmacopoeia of Ukraine. [Державна Фармакопея України] 1-e vyd. Dopovnennya 2. Kharkiv: Derzhavne pidpryyemstvo «Naukovo-ekspertnyy farmakopeynyy tsentr»; 2008. 620 p.

Sondarva K, Bhadra S. Development of ce xime lozenge for the treatment of throat infection. World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 2015;4(7) 64-56.

Modyala D, Aparna C, Srinivas P. Formulation, Evaluation and Characterization of Itraconazole Lozenges, IOSR Journal of Pharmacy and Biological Sciences. Ver. I. 2014 May-Jun;9(3): 86-94.

Allen LV. Troches and Lozenges, Secundum Artem. Current & Practical Compounding Information for the Pharmacist. 2001;4(2): 23-25.

Pundir S, Varma M. Review lozenges article. Journal der pharmazie Forschung. 2014: 1-10.

Peters D. Medicated lozenges. In: Lieberman HA, Lachman L, Schwartz JB editors. Pharmaceutical Dosage Forms: Tablets, 2nd ed. New York: Marcel Dekker, Inc. 2005: 419-577.

Patel DM, Patel RJ, Shah HR, Patel CN. Formulation and Evaluation of diphenhydramine hydrochloride Lozenges for Treatment of Cough. Word journal of pharmacy and pharmaceutical Sciences. 2014;3(5): 822-34.

Zaporozhska S. M. Research taste characteristics of otorhinolaryngological lozenges [Дослiдження смакових характеристик оромукозних пастилок]. Ukrainian Journal of Clinical and Laboratory Medicine. 2013;8(4): 229-31.

Bansal M, Singh SK, Gulati M. Lozenges as Delivery System for Upper Respiratory Catarrh Medication. Recent Pat Drug Deliv Formul. 2014;8(2): 92-100.

Choursiya S. Research article of formulation and evaluation of lozenges for oral bacterial infection. Ijppr Human. 2016;7(1): 606-17.

Shinde SG, Kadam V, Kapse GR, Jadhav SB, Zameeruddin MD, Bharkad VB. A review on lozenges. Indo American Journal of Pharm Research. 2014;4(01): 470-4.

Umashankar MS, Dinesh SR, Rini R, Lakshmi KS, Damodharan N. Chewable lozenge formulation: A review. Int Res J Pharm. 2016;7(4): 9-16.

Yamsani MR, Kumar YS, Sandeep P, Nomula N, Avinash M. Formulation and Evaluation of Lidocaine Lozenges. Int J Innov Res Sci Eng Technol. 2015;4(11): 11640-7.

Pothu R, Aparna A, Yamsani MR. Development and in-vitro evaluation of chlorhexidine and  urbiprofen hard candy lozenges. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 2015;6(8): 3380-90.

Pattanayak D, Das S. Formulation development and optimization of medicated Lozenges for pediatric use. Int J Pharm Sci Res. 2012;3(1): 138-140.

Dhumal PB, Nagoba SN, Ladde SS, Rao KP, Formulation development and antimicrobial activity evaluation of medicated lozenges. World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 2016;5(11): 1599-1608.

Nagoba SN, Rao KP, Sameer S, Gujrathi DS, Nagoba BS. Studies on candy based Ketoconazole Pediatric Tablet Lozenges. Int J Res Ayurveda Pharm. 2011;2(1): 239-243.

Bharkad VB, Kada VS, Shinde SG, Jadhav SB. Zameeruddin Md, Shendarkar GR. Formulation and evaluation of lozenges tablet of  uconazole. Indo American Journal Of Pharm Research. 2015;5(1): 354-363.

Rao KP, Katti G, Kartik A, Manjunath P Design of medicated lozenges for pediatrics. Int J Med Health Sci. 2013;2(4): 14-23.

Aryani D, Saifullah TN, Murti YB. Chewable lozenges of legundi leaves extract (Vitex trifolia L.) with variations in the proportion of base glycerine-gelatin. Trad Med J. 2015 May;20(2): 103-109.

Yadav S, Nand P, Gupta RK. Formulation and phytochemicals characterization of polyherbal (Tinospora cordifolia, Gymnema sylvestre, Pterocarpus marsupium and Acacia arabica) antidiabetic compressed tablet lozenges. J Pharmacogn Phytochem. 2015;4(2): 244-53.




DOI: http://dx.doi.org/10.11603/2312-0967.2017.1.7556

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.