ГЕТЕРОГЕННІСТЬ ПОПУЛЯЦІЇ AEROCOCCUS VIRIDANS

Автор(и)

  • Г.Н. Кременчуцький Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського
  • С.І. Вальчук
  • А.К. Толстанов
  • Муаммар Киван Ахмед
  • СА. Риженко

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2727.2004.1.1501

Анотація

Методами фазово-контрастної й електронної мікроскопії показані морфологічні й ультраструктурні зміни клітин Аегососсиз шібапз, що втратили здатність до окислення лактату та продукування пероксиду водню. У культурах мутантів виявлений підвищений вміст метилгліоксалю. У клітин мутанту різко знижена резистентність до антибіотиків пеніцилінового ряду і значно підвищена стійкість до лізоциму. Реверсія мутантів у початкові форми супроводжується відновленням ультраструктури і всіх біологічних властивостей мікроорганізму. Відсутність активності НАД-незалежної лактатдегідрогенази і накопичення в культурах морфологічних мутантів аерококів метилгліоксалю дозволяє пов'язати ці явища з морфологічною трансформацією аерококів, тому що метилгліоксаль є інгібітором біосинтезу поліамінів і автоінгібітором бактерій.

Аеrососсиз viridans - мікроорганізм, виявлений у повітрі житлових приміщень [1], і є представником нормальної мікрофлори людини і тварин; антагоністично активний до ряду груп патогенних бактерій.

Біографія автора

Г.Н. Кременчуцький, Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського

Відповідальний секретар журналу "Інфекційні хвороби", професор.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-10-20

Як цитувати

Кременчуцький, Г., Вальчук, С., Толстанов, А., Ахмед, М. К., & Риженко, С. (2013). ГЕТЕРОГЕННІСТЬ ПОПУЛЯЦІЇ AEROCOCCUS VIRIDANS. Інфекційні хвороби, (1). https://doi.org/10.11603/1681-2727.2004.1.1501

Номер

Розділ

Статті