МОЖЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ТЕСТУ ПЛАЗМАТИЧНОГО КЛІРЕНСУ 99тТС-НЕРІDА ДЛЯ МОНІТОРИНГУ ГОСТРИХІ ХРОНІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ПЕЧІНКИ

Автор(и)

  • Й. Бялковська-Важеча Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2727.2004.1.1485

Анотація

Печінковий плазматичний кліренс 99глТс-Неріда (НЕРIDА) є високо специфічним і чутливим тестом для оцінки функції печінки. Шляхом дослідження110 хворих (гострий гепатит В, хронічний активний гепатит, цироз печінки) встановлено, що цей тест ефективний у моніторингу терапії гострого вірусного гепатиту, проте менш ефективний у моніторингу цирозу печінки.

 Нині гострі та хронічні захворювання печінки, спричинені різними етіологічними факторами (вірусними, токсичними та автоімунними), є серйозною діагностичною та терапевтичною проблемою [1-3]. Спостереження за патологічним процесом і його наслідками (спонтанне видужання, затяжний перебіг) необхідне для вчасного терапевтичного втручання, яке можливе тільки на основі правильного діагнозу. Внаслідок того, що печінка виконує різноманітні складні функції, є дуже багато тестів для їх оцінки. У той же час триває пошук єдиного нескладного тесту для оцінки функціональної здатності печінки.

Тест печінкового плазматичного кліренсу 99тТс-Т/2,4-диметил-ацетанілідоіміно-диацетат (Неріdа) високо специфічний і чутливий для оцінки функції печінки. Він вже довів свою ефективність в оцінці ступеня гепатоцелюлярного пошкодження [4-7]. Можна припустити, що цей тест буде ефективним й у моніторингу гострих і хронічних захворювань печінки та дасть можливість визначати прогноз уже на ранніх етапах патологічного процесу.

Біографія автора

Й. Бялковська-Важеча, Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського

Відповідальний секретар журналу "Інфекційні хвороби", професор.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-09-29

Як цитувати

Бялковська-Важеча, Й. (2013). МОЖЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ТЕСТУ ПЛАЗМАТИЧНОГО КЛІРЕНСУ 99тТС-НЕРІDА ДЛЯ МОНІТОРИНГУ ГОСТРИХІ ХРОНІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ПЕЧІНКИ. Інфекційні хвороби, (1). https://doi.org/10.11603/1681-2727.2004.1.1485

Номер

Розділ

Статті