ВЕРХ-ДОСЛІДЖЕННЯ АГЛІКОНІВ ФЛАВОНОЇДІВ СУХОГО ЕКСТРАКТУ ПАГОНІВ ЧОРНИЦІ

Автор(и)

  • L. V. Vronska Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України https://orcid.org/0000-0002-7223-6966

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2020.3.11424

Ключові слова:

пагони чорниці, сухий екстракт, аглікони флавоноїдів, кверцетин, кемпферол, мірицетин, ВЕРХ

Анотація

Мета роботи. ВЕРХ-дослідження складу і вмісту агліконів флавоноїдів у сухому екстракті пагонів чорниці.

Матеріали і методи. Сухий екстракт пагонів чорниці отримували методом дробної мацерації; екстрагент – етанол (70-50 %, об/об); екстракційне співвідношення сировина-екстрагент – 1:9-15, кратність екстрагування – 5, час одного екстрагування – 24 год. У дослідженні застосовували: роторний випарювач  Laborota 4011 (Heidolph Instruments GmbH & Co. KG, Німеччина), сушильну шафу СП-100 (UOSLAB, Україна), аналітичну вагу Mettler Toledo XP205DR (Mettler Toledo, Швейцарія), ультразвукову баню Bandelin Sanorex digitec (BANDELIN electronic GmbH & Co. KG, Німеччина), рідинний хроматограф Agilent 1200 із детектором G1315D DAD Detector (“Agilent”, США), хроматографічну колонку Kromasil 100 C18 (0,125 м х 4,6 мм, 5 мкм, Supelko, США), стандарти агліконів (Sigma-Aldrich), хімічні реактиви аналітичної чистоти і розчинники для градієнтного елюювання (Sigma-Aldrich, Macron Fine Chemicals™).

Результати та обговорення. Хроматографування проб сухих екстрактів пагонів чорниці після кислотного гідролізу дозволило ідентифікувати за часом утримування і ходом електронних спектрів поглинання три аглікони: мірицетин, кверцетин і кемпферол. При кількісному визначенні їхнього вмісту у трьох серіях екстракту знайдено: кверцетину – 0,647-0,724 %, мірицетину – 0,068-0,098 % і кемпферолу – 0,030-0,034 %.  Отримані результати узгоджуються з даними літератури, а саме – домінування кверцетину і присутність мірицетину і кемпферолу або одного із них  у незначних кількостях у стеблах, листі і плодах чорниці.

Висновки. Агліконовий профіль флавоноїдів сухого екстракту пагонів чорниці представлений трьома сполуками – кверцетином, мірицетином і кемпферолом, вміст кверцетину є найвищим, а кемпферолу – найнижчим. Кількісне визначення вмісту агліконів (поокреме/сумарне) методом ВЕРХ запропоновано застосовувати як показник якості сухого екстракту пагонів чорниці.

Біографія автора

L. V. Vronska, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

канд. хім. наук, доцент кафедри фармації

Посилання

The State Pharmacopoeia of Ukraine: in 3 vol. Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. Ed.2. Vol. 3. [Derzhavna Farmakopeya Ukrayiny: v 3 t. / DP «Ukrayinskyy naukovyy farmakopeynyy tsentr yakosti likarskykh zasobiv». – 2-e vyd.] Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. 2014. Ukrainian.

The State Pharmacopoeia of Ukraine : Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. Ed.2, addition 2. [Derzhavna Farmakopeya Ukrayiny / DP «Ukrayinskyy naukovyy farmakopeynyy tsentr yakosti likarskykh zasobiv». – 2-e vyd. – Dopovnennya 2.] Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. 2018; Ukrainian.

Witzell J, Rolf Gref, Torgny Näsholm. Plant-part specific and temporal variation in phenolic compounds of boreal bilberry (Vaccinium myrtillus) plants. Biochemical Systematics and Ecology. 2003;31:115-27. doi: 10.1016/S0305-1978(02)00141-2 DOI: https://doi.org/10.1016/S0305-1978(02)00141-2

Tian Y, Liimatainen J, Alanne A-L, Lindstedt A, Liu P, Sinkkonen J, et al. Phenolic compounds extracted by acidic aqueous ethanol from berries and leaves of different berry plants. Food Chem. 2017;220:266-81. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.09.145 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.145

Ștefănescu BE, Szabo K, Mocan A, Crişan G. Phenolic compounds from five ericaceae species leaves and their related bioavailability and health benefits. Molecules. 2019;24(11):2046. doi: 10.3390/molecules24112046 DOI: https://doi.org/10.3390/molecules24112046

Zushang Su. Anthocyanins and flavonoids of Vaccinium L. Pharmaceutical Crops. 2012;3:7-37. doi: 10.2174/2210290601203010007 DOI: https://doi.org/10.2174/2210290601203010007

Ieri F, Martini S, Innocenti M, Mulinacci N. Phenolic distribution in liquid preparations of Vaccinium myrtillus L. and Vaccinium vitis idaea L. Phytochem. Anal. 2013;24(5):467-75. doi: 10.1002/pca.2462 DOI: https://doi.org/10.1002/pca.2462

Madihi Y, Merrikhi A, Setorki M, Baradaran A, Ghobadi S, Shahinfard N, et al. Bioactive components and the effect of hydroalcoholic extract of Vaccinium myrtillus on postprandial atherosclerosis risk factors in rabbits. Pak. J. Med. Sci. 2013;29(1):384-9. doi: 10.12669/pjms.291(Suppl).3539 DOI: https://doi.org/10.12669/pjms.291(Suppl).3539

Aaby K, Grimmer S, Holtung L. Extraction of phenolic compounds from bilberry (Vaccinium myrtillus L.) press residue: Effects on phenolic composition and cell proliferation. LWT – Food Science and Technology. 2013;54(1):257-64. doi: 10.1016/j.lwt.2013.05.031 DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2013.05.031

Hara S, Morita R, Ogawa T, Segawa R, Takimoto N, Suzuki K, et al. Tumor suppression effects of bilberry extracts and enzymatically modified isoquercitrin in early preneoplastic liver cell lesions induced by piperonyl butoxide promotion in a two-stage rat hepatocarcinogenesis model. Experimental and Toxicologic Pathology. 2014;66:225-34. doi: 10.1016/j.etp.2014.02.002 DOI: https://doi.org/10.1016/j.etp.2014.02.002

Hokkanen J, Mattila S, Jaakola L, Pirttilä AM, Tolonen A. Identification of phenolic compounds from Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.), Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) and hybrid Bilberry (Vaccinium x intermedium Ruthe L.) leaves. J. Agric. Food Chem. 2009;57(20):9437-47. doi: 10.1021/jf9022542 DOI: https://doi.org/10.1021/jf9022542

Vronska LV, Chubka MB, Demyd AYe. Development of phenolic compounds chromatographic identification in bilberry shoots. Pharm. Review. 2015; 3:28-33. doi: 10.11603/2312-0967.2015.3.4951 DOI: https://doi.org/10.11603/2312-0967.2015.3.4951

Kurkin VA, Riazanova TK. [Quantitative determination of the flavonoids amount in the bilberries shoots]. Chemiko-pharmaceuticals. zhurn. 2013;47(4):34-7. Russian DOI: https://doi.org/10.1007/s11094-013-0930-5

Vronska LV. [Development of spectrophotometric method of flavonoids determination in bilberry shoots]. Pharm. Review. 2018;4:49-56. doi: 10.11603/2312-0967.2018.4.9703. Ukrainian DOI: https://doi.org/10.11603/2312-0967.2018.4.9703

Vronska LV, Ivanusa IB. [Development of spectrophotometric method of flavonoids determination in the bilberry shoots dry extract]. Pharm. Review. 2019;3: 43-50. doi: 10.11603/2312-0967.2019.3.10463. Ukrainian DOI: https://doi.org/10.11603/2312-0967.2019.3.10463

Ice CH, Wender SH. Quercetin and its glycosides in leaves of Vaccinium myrtillus. J. Am. Chem. Soc. 1953;75(1):50-2. doi: 10.1021/ja01097a013 DOI: https://doi.org/10.1021/ja01097a013

Friedrich H, Schönert J. Phytochemical investigation of leaves and fruits of Vaccinium myrtillus. Planta Medica. 1973;25(05):90-100. doi:10.1055/s-0028-1099474 DOI: https://doi.org/10.1055/s-0028-1099474

Häkkinen S, Auriola S. High-performance liquid chromatography with electrospray ionization mass spectrometry and diode array ultraviolet detection in the identification of flavonol aglycones and glycosides in berries. J. Chromatography A. 1998;829(1-2):91-100. doi:10.1016/s0021-9673(98)00756-0 DOI: https://doi.org/10.1016/S0021-9673(98)00756-0

Häkkinen SH, Törrönen AR. Content of flavonols and selected phenolic acids in strawberries and Vaccinium species: influence of cultivar, cultivation site and technique. Food Research Intern. 2000;33(6):517-24. doi:10.1016/s0963-9969(00)00086-7 DOI: https://doi.org/10.1016/S0963-9969(00)00086-7

Häkkinen S, Heinonen M, Kärenlampi S, Mykkänen H, Ruuskanen J, Törrönen R. Screening of selected flavonoids and phenolic acids in 19 berries. Food Research Inter. 1999;32(5):345-53. doi:10.1016/s0963-9969(99)00095-2 DOI: https://doi.org/10.1016/S0963-9969(99)00095-2

Pellissier F. Allelopathic effect of phenolic acids from humic solutions on two spruce mycorrhizal fungi: Cenococcum graniforme and Laccaria laccata. J. Chem. Ecology. 1993;19(10):2105-14. doi: 10.1007/bf00979650 DOI: https://doi.org/10.1007/BF00979650

Fraisse D, Carnat A, Lamaison J L. Composition polyphénolique de la feuille de myrtille. Ann. Pharm. Fr. 1996;54(6):280-3. French

Taruscio TG, Barney DL, Exon J. Content and profile of flavanoid and phenolic acid compounds in conjunction with the antioxidant capacity for a variety of northwest Vaccinium berries. J. Agric. Food Chem. 2004;52(10):3169-76. doi: 10.1021/jf0307595 DOI: https://doi.org/10.1021/jf0307595

Määttä-Riihinen KR, Kamal-Eldin A, Mattila PH, González-Paramás AM, Törrönen AR. Distribution and contents of phenolic compounds in eighteen scandinavian berry species. J. Agric. Food Chem. 2004;52(14):4477-86. doi:10.1021/jf049595y DOI: https://doi.org/10.1021/jf049595y

Riihinen K, Jaakola L, Kärenlampi S, Hohtola A. Organ-specific distribution of phenolic compounds in bilberry (Vaccinium myrtillus) and “northblue” blueberry (Vaccinium corymbosum x V. angustifolium). Food Chem. 2008;110(1):156-60. doi:10.1016/j.foodchem.2008.01.057 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.01.057

Martz F, Jaakola L, Julkunen-Tiitto R, Stark S. Phenolic composition and antioxidant capacity of bilberry (Vaccinium myrtillus) leaves in Northern Europe following foliar development and along environmental gradients. J. Chemical Ecology. 2010;36( 9):1017-28. doi:10.1007/s10886-010-9836-9 DOI: https://doi.org/10.1007/s10886-010-9836-9

Bujor O-C, Le Bourvellec C, Volf I, Popa VI, Dufour C. Seasonal variations of the phenolic constituents in bilberry (Vaccinium myrtillus L.) leaves, stems and fruits, and their antioxidant activity. Food Chemistry. 2016;213:58-68. doi:10.1016/j.foodchem.2016.06.042 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.06.042

Liu P, Lindstedt A, Markkinen N, Sinkkonen J, Suomela J-P, Yang B. Characterization of metabolite profiles of leaves of bilberry (Vaccinium myrtillus L.) and lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.). J. Agric. Food Chem. 2014;62(49):12015-26. doi:10.1021/jf503521m DOI: https://doi.org/10.1021/jf503521m

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-10-08

Як цитувати

Vronska, L. V. (2020). ВЕРХ-ДОСЛІДЖЕННЯ АГЛІКОНІВ ФЛАВОНОЇДІВ СУХОГО ЕКСТРАКТУ ПАГОНІВ ЧОРНИЦІ. Фармацевтичний часопис, (3), 5–14. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2020.3.11424

Номер

Розділ

ФІТОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ