ФІТОХІМІЧНИЙ АНАЛІЗ СПОЛУК ТЕРПЕНОВОЇ ПРИРОДИ В СИРОВИНІ ДЕЯКИХ ПРЕДСТАВНИКІВ ТРИБИ MENTHEAE (РОДИНА LAMIACEAE)

Автор(и)

  • M. I. Shanaida Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України https://orcid.org/0000-0002-1825-0097

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2021.3.12387

Ключові слова:

Dracocephalum moldavica, Lophanthus anisatus, Satureja hortensis, трава, тонкошарова хроматографія, високоефективна рідинна хроматографія, спектрофотометрія

Анотація

Мета роботи. Фітохімічний аналіз сполук терпенової природи у траві трьох видів триби Mentheae родини Lamiaceae (Dracocephalum moldavica L., Lophanthus anisatus (Nutt.) Benth та Satureja hortensis L.) хроматографічними та спектрофотометричним методами.

Матеріали і методи. Траву заготовляли на дослідних ділянках у Тернопільській області на початку масового цвітіння. Ефірні олії отримували шляхом гідродистиляції. Для ідентифікації терпенових сполук використовували метод тонкошарової хроматографії. Компонентний склад тритерпеноїдів визначали методом високоефективної рідинної хроматографії. Сумарний вміст тритерпеноїдів визначали спектрофотометрично.

Результати й обговорення. Методом ТШХ встановлено домінуючі компоненти та специфічні «хроматографічні відбитки» ефірних олій для кожного з видів, а також ідентифіковано нелеткі терпенові сполуки їхньої сировини – урсолову кислоту та β-ситостерол. Методом ВЕРХ встановлено, що урсолова та еускафова кислоти були основними тритерпеновими сполуками трави усіх досліджуваних видів; еускафова кислота (0,56 %) превалювала в сировині Satureja hortensis, урсолова  (0,21 %) – у Lophanthus anisatus. Методом спектрофотометрії виявлено зниження сумарного вмісту тритерпеноїдів у напрямі Lophanthus anisatus (1,67±0,04 %) > Satureja hortensis  (1,26±0,03 %) > Dracocephalum moldavica (1,05±0,03 %).

Висновки. На основі проведеного фітохімічного аналізу у траві досліджуваних видів ідентифіковано сполуки терпенової природи, а також встановлено компонентний склад і сумарний вміст  тритерпеноїдів.

Біографія автора

M. I. Shanaida, Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України

д. фармац. наук, доцент кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою

Посилання

Zielińska S, Matkowski A. Phytochemistry and bioactivity of aromatic and medicinal plants from the genus Agastache (Lamiaceae). Phytochemistry Reviews. 2014;13(2): 391-416.

Nikitina AS, Popova OI. [Study of triterpenes of medicinal hyssop cultivated in the conditions of the Stavropol territory]. Fundamentalnye issledovaniya. 2011;1/2: 430-2. Russian.

Shanaida M.I. Pharmacognostic investigation of representatives of the Nepetoideae Burnett. subfamily of the Lamiaceae Martinov family as a sourсе of herbal medicinal products. Doctor’s Extended abstract. Danylo Halytskyi Lviv National Medical University. Lviv, 2021. Ukrainian.

Ehsani A, Alizadeh O, Hashemi M, Afshari A, Aminzare M. Phytochemical, antioxidant and antibacterial properties of Melissa officinalis and Dracocephalum moldavica essential oils. Vet Res Forum. 2017;8(3): 223-9.

Karpiński T. M. Essential oils of Lamiaceae family plants as antifungals. Biomolecules. 2020;10(1): 103.

The State Pharmacopoeia of Ukraine: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. Ed.2. Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Center of Quality of Medicinal Products. 2014. Ukrainian.

Hudz NI, Shanaida MI, Svidenko LV, Šimková Ya. Winter Savory (Satureja Montana L., Lamiaceae) herb as a perspective medical raw material for development of antimicrobial and antioxidant preparations. Visnyk farmats. 2019;2(98): 4-10. Ukrainian.

Chambre DR, Moisa C, Lupitu A, Copolovici L, Pop G, Copolovici DM. Chemical composition, antioxidant capacity, and thermal behavior of Satureja hortensis essential oil. Scientific Reports. 2020;10(1): 21322.

González-Burgos E., Gómez-Serranillos M. P. Terpene compounds in nature: a review of their potential antioxidant activity. Curr Med Chem. 2012;19(31): 5319-41.

Hudz N, Makowicz E, Shanaida M, Białoń M, Jasicka-Misiak I, Yezerska O, Svydenko L, Wieczorek PP. Phytochemical evaluation of tinctures and essential oil obtained from Satureja montana herb. Molecules. 2020;25: 4763.

Lemberkovics E, Kakasy AZ, Héthelyi BE, Simándi B, Böszörményi A, Balázs A, Szoke E. Gas chromatography for analysis of essential oils. Characteristics of essential oil of Dracocephalum species and the influence of extraction method on its composition. Acta Pharmaceutica Hungarica. 2007;77(1): 19-27.

van Baren C, Anao I, Di Lira PL, Debenedetti S, Houghton P, Croft S, Martino V. Triterpenic acids and flavonoids from Satureja parvifolia. Evaluation of their antiprotozoal activity. Zeitschrift fur Naturforschung. C, Journal of Biosciences. 2006;61(3-4): 189-92.

Konovalova EYu, Gurtovenko IA, Shuraeva TK, Menshova BA, Omelkoviec TC. Qualitative composition of volatile compounds of Agastache foeniculum in ontogenesis. Recept. 2017;20(6): 544-50. Russian.

Popovici RA, Vaduva D, Pinzaru I, Dehelean CA, Farcas CG, Coricovac D et al. A comparative study on the biological activity of essential oil and total hydroalcoholic extract of Satureja hortensis L. Exp Ther Med. 2019;28(2): 932-42.

Guidelines "Medicines. Good practice of cultivation and harvesting of raw materials of plant origin" (Order N118 MHCU 14.02.2013 y.) Ukrainian.

Shanaida M, Pryshlyak A, Golembiovska O. Determination of triterpenoids in some Lamiaceae species. Research Journal of Pharmacy and Technology. 2018;7: 3113-8.

Shanaida MI, Svydenko LV, Hvozdyk NV, Hudz NI. Chromatographic analysis of essential oils obtained from the Lemon Beebalm herb in the different vegetation phases Farm cha¬sop. 2021;1: 23-32. Ukrainian.

Lapko IV, Aksenova YuB, Kuznecova OV, Vasilevskij SV, Aksenov AV, Taranchenko VF, Antohin AM, Ihalajnen AA. Essential oils: the review of the methods for determining the authenticity and detecting adulteration. Analytics and control. 2019;23(4): 444-75.

Lee JH, Kim YG, Lee J. Carvacrol-rich oregano oil and thymol-rich thyme red oil inhibit biofilm formation and the virulence of uropathogenic Escherichia coli. J Appl Microbiol. 2017;123(6); 1420-8.

Gontova TM, Sokolova OO, Kotov AG, Kutsenko SA, Mashtaler VV. Determination of essential oil component composition of common sunflower marginal flowers. Research J Pharm and Tech. 2018;11(5): 1-3.

Lange BM, Turner GW. Terpenoid biosynthesis in trichomes – current status and future opportunities. Plant Biotechnol J. 2013;11: 2-22.

Memar MY, Raei P, Alizadeh N, Akbari Aghdam M, Kafil HS. Carvacrol and thymol: strong antimicrobial agents against resistant isolates. Reviews in Medical Microbiology. 2017;28(2): 63-8.

Sharifi-Rad J, Sureda A, Tenore GC, Daglia M, Sharifi-Rad M, Marco Valussi M et al. Biological activities of essential oils: from plant chemoecology to traditional healing systems. Molecules. 2017;22: 70.

Alves Júnior EB, de Oliveira Formiga R, de Lima Serafim CA, Cristina Araruna ME, de Souza Pessoa ML, Vasconcelos RC et al. Estragole prevents gastric ulcers via cytoprotective, antioxidant and immunoregulatory mechanisms in animal models. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie. 2020;130: 110578.

Šilha D, Švarcová K, Bajer T, Královec K, Tesařová E, Moučková K et al. Chemical composition of natural hydrolates and their antimicrobial activity on Arcobacter-like cells in comparison with other microorganisms. Molecules. 2020;30,25(23): 5654.

Lawson SK, Satyal P, Setzer WN. The volatile phytochemistry of seven native american aromatic medicinal plants. Plants. 2021;10(6): 1061.

Wu T, Li S, Zhang B, Bi C, Zhang X. Engineering Saccharomyces cerevisiae for the production of the valuable monoterpene ester geranyl acetate. Microbial cell factories. 2018;17(1): 85.

Quintans-Júnior L, Moreira JC, Pasquali MA, Rabie SM, Pires AS, Schröder R et al. Antinociceptive activity and redox profile of the monoterpenes (+)-camphene, p-cymene, and geranyl acetate in experimental models. ISRN toxicology. 2013;14: 459530.

Azwanida NN. A review on the extraction methods use in medicinal plants, principle, strength and limitation. Med Aromat Plants. 2015;4: 3-9.

Staats S, Wagner AE, Lüersen K, Künstner A, Meyer T, Kahns AK et al. Dietary ursolic acid improves health span and life span in male Drosophila melanogaster. Biofactors. 2019;45: 169-86.

González-Trujano ME, Ventura-Martínez R, Chávez M, Díaz-Reval I, Pellicer F. Spasmolytic and antinociceptive activities of ursolic acid and acacetin identified in Agastache mexicana. Planta medica. 2012;78(8): 793-6.

Tian S, Shi Y, Yu Q, Upur H. Determination of oleanolic acid and ursolic acid contents in Ziziphora clinopodioides Lam. by HPLC method. Pharmacogn Mag. 2010;6: 116-9.

Li P, Liu A, Li Y, Yuan B, Xiao W, Liu Z et al. Development and validation of an analytical method based on HPLC-ELSD for the simultaneous determination of rosmarinic acid, carnosol, carnosic acid, oleanolic acid and ursolic acid in rosemary. Molecules. 2019;24(2): 323.

Simultaneous quantification of ursolic and oleanolic acids in Glechoma hederacea and Glechoma hirsuta by UPLC/MS/MS. K. Grabowska, P. Żmudzki, D. Wróbel-Biedrawa, I. Podolak. Planta medica. 2021;87(4): 305-13.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-03

Як цитувати

Shanaida, M. I. (2021). ФІТОХІМІЧНИЙ АНАЛІЗ СПОЛУК ТЕРПЕНОВОЇ ПРИРОДИ В СИРОВИНІ ДЕЯКИХ ПРЕДСТАВНИКІВ ТРИБИ MENTHEAE (РОДИНА LAMIACEAE). Фармацевтичний часопис, (3), 5–13. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2021.3.12387

Номер

Розділ

ФІТОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ