АСОРТИМЕНТНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОСТАТОПРОТЕКТОРІВ, ЗАРЕЄСТРОВАНИХ В УКРАЇНІ, РЕСПУБЛІЦІ ПОЛЬЩА ТА РЕСПУБЛІЦІ БІЛОРУСЬ

Автор(и)

  • I. V. Gadyak Івано-Франківський національний медичний університет
  • B. P. Hromovyk Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2017.3.8063

Ключові слова:

простатопротектори, державна реєстрація (перереєстрація), асортимент, виробники, заявники, форми виходу на ринок індекс асортиментної залежності від імпорту, лікарська форма.

Анотація

Мета роботи. Вивчення особливостей формування aсортимeнту лікарських засобів (ЛЗ) для лікувaння прoстатиту в Україні, Республіці Польща (РП) та Республіці Білорусь (РБ).

Матеріали і методи. Матеріали дослідження – дані офіційних джерел щодо реєстрації ЛЗ в Україні, РП та РБ станом на 01.08.2017 р. Методи дослідження – системний, статистичний, аналізу порівняння, ранжування, узагальнення.

Результати і обговорення. Встановлено, що в Україні набагато більше (в 1,3 раза) торгових назв (ТН) простатопротекторів (ПП), ніж у РБ, проте удвічі менше, ніж у РП. Лідерами серед зарубіжних країн -виробників в Україні є Німеччина, Індія, Італія, Нідерланди, в РП – Німеччина, Велика Британія, Нідерланди, Франція, в РБ – Україна і Росія. У кожній з досліджуваних країн зареєстровані ПП виробництва лише 9 із сукупності 30 держав, а саме Німеччини, Італії, Нідерландів, Угорщини, РП, Іспанії, Румунії, Словенії та Чехії. Найбільшу частку усього асортименту зареєстрованих ТН ПП в Україні та РП займають aнтагоністи альфа-адренорецепторів, в РБ – інші препарати, що застосовують при доброякісній гіпертрофії передміхурової залози. Показано, що має місце використання контрактних форм виходу на досліджувані ринки. Виявлено, що на цих ринках існує висока залежність ПП від імпорту. Встановлено, що дев’ять з десяти ТН ПП на українському ринку зареєстровано у вигляді лікарських форм (ЛФ) для перорального застосування, решта – супозиторії і парентеральні  ЛФ. На ринку РП присутні тільки ЛФ для перорального застосування.  На ринку РБ понад чотири п’ятих ТН ПП представлені пероральними ЛФ, десята частина – супозиторіями, решта – парентеральними ЛФ.

Висновки. На підставі аналізу даних офіційних реєстрів ЛЗ України, РП і РБ станом на 01.08.2017 р. визначено особливі та схожі характеристики ринків цих держав за асортиментом ПП, структурою їх виробників і заявників, форм виходу на ринки, асортиментною залежністю від імпорту та видом ЛФ. Отримані результати є важливими для подальшого формування aсортимeнтної політики щодо  ПП в Україні.

Біографії авторів

I. V. Gadyak, Івано-Франківський національний медичний університет

асистент кафедри  фармації Івано-Франківського національного медичного університету

B. P. Hromovyk, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

завідувач кафедри організації та економіки фармації Львівського національного медичного університету  імені Данила Галицького, д.ф.н, професор

Посилання

Popovich VP, Hromovyk BP. The assortment characteristics algorithm and monitoring of national and regional Ukraine Pharmaceutical Markets for example of hepatoprotectors. Met. Recom. Management of development pharmaceutical the sector of industry of health protection of Ukraine. 2011:24.

Zaychenko VS, Yevtushenko OM, Ruban OA. Analysis of drugs market for the treatment of the disease prostatic hyperplasia in order to identify marketing opportunities for a domestic producer. ScienceRise: Pharmaceutical Science. 2017;1:53-61.

State Register of Ukraine Drugs (dated 01.08.2017). Electronic resource: http://www.drlz.com.ua/.

Korotkov VA. Comparative analysis of prostatis protectors market in Kazakhstan, Ukraine, Russia. Vestnik of the South-Kazakhstan state pharmaceutical academy.2013;3(64):6–10.

Dmitrievsky DI, Kobets MM, Kobets YM. Marketing researches of prostatis protectors presented in the pharmaceutical market of Ukraine. News of pharmacy. 2012;3(71):28–31.

State Register of Drugs of Belarus (dated 01.08.2017). Electronic resource. http://www.rceth.by/Refbank/.

Baza Leków Polska (od 01.08.2017). Resource elektroniczny. https://bazalekow.mp.pl

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-10-04

Як цитувати

Gadyak, I. V., & Hromovyk, B. P. (2017). АСОРТИМЕНТНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОСТАТОПРОТЕКТОРІВ, ЗАРЕЄСТРОВАНИХ В УКРАЇНІ, РЕСПУБЛІЦІ ПОЛЬЩА ТА РЕСПУБЛІЦІ БІЛОРУСЬ. Фармацевтичний часопис, (3), 77–85. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2017.3.8063

Номер

Розділ

ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ, МАРКЕТИНГ ТА ЛОГІСТИКА