ВИЗНАЧЕННЯ ПРОСТОРУ ПРОЄКТНИХ ПАРАМЕТРІВ СТАДІЇ ЕКСТРАГУВАННЯ ЯК ЕЛЕМЕНТА РОЗРОБКИ ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСУ АКТИВНОГО ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ІНГРЕДІЄНТА РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2025.1.15166

Анотація

Мета роботи – визначити критичні показники якості (CQA) та побудувати простір проєктних параметрів (DS) стадії екстрагування рослинної сировини з метою визначення оптимальних умов технологічного процесу одержання активного фармацевтичного інгредієнта (АФІ).

Матеріали і методи. Вихідними даними для побудови простору проєктних параметрів були результати дослідження впливу ключових параметрів екстрагування листя м’яти перцевої (Mentha Piperitae folium) на ефективність вилучення флавоноїдів та вихід продукту. Відповідно до дизайну дослідження екстрагування сировини м’яти перцевої проводили методом фільтраційної екстракції в лабораторному екстракторі до загального співвідношення «сировина : екстракт» 1:10. Як екстрагенти використовували 93%, 70%, 40% етанол (об/об) та воду очищену. Критичними показниками якості були вміст сухого залишку ωn у зразках рідких екстрактів та вихід суми флавоноїдів Ln з рослинної сировини. Побудову простору проєктних параметрів здійснювали шляхом накладання просторів сухого залишку та виходу флавоноїдів один на одного.

Результати і обговорення. Використовуючи елементи «поглибленого» підходу, було проведено аналіз одержаних експериментальних даних, вивчено характер процесу екстракції сухого залишку та аналітичного маркеру, визначено критичні показники якості (CQA) та встановлено їх критерії прийнятності. Як параметри процесу було визначено концентрацію екстрагенту та співвідношення DER. Згідно зі встановленими критеріями прийнятності критичних параметрів процесу було розраховано точки (параметри процесу) для побудови простору проєктних параметрів (DS), у межах якого критичні показники якості лежать у межах критеріїв прийнятності.

Висновки. Як критичні показники якості (CQA) було визначено вміст сухого залишку ωn у зразках екстрактів та вихід суми флавоноїдів Ln з рослинної сировини із критеріями прийнятності ωn≥1% та Ln≥80% Lmax відповідно. Встановлено, що оптимальними умовами екстрагування сировини м’яти в межах простору проєктних параметрів (DS) є екстрагування сировини 26%–66% етанолом у співвідношенні DER 1:5,7–9,2. Одержані результати будуть використані в подальшій розробці АФІ, зокрема під час визначення цільового профілю якості та встановлення специфікації.

Біографії авторів

О. О. Добровольний, Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика

кандидат фармацевтичних наук, докторант кафедри фармацевтичної технології і біофармації

Л. Л. Давтян, Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика

доктор фармацевтичних наук, професор, завідувачка кафедри фармацевтичної технології і біофармації

Посилання

ICH guideline Q11 on development and manufacture of drug substances (chemical entities and biotechnological/ biological entities). EMA/CHMP/ICH/425213/2011, November 2012. https://www.ema.europa.eu.

Geremia M, Bezzo F, Ierapetritou MG. Design space determination of pharmaceutical processes: Effects of control strategies and uncertainty, European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics. 2024;194:159-69. DOI: 10.1016/j.ejpb.2023.12.008. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ejpb.2023.12.008

Grangeia HB, Silva C, Simões SP, Reis MS. Quality by design in pharmaceutical manufacturing: A systematic review of current status, challenges and future perspectives. Eur J Pharm Biopharm. 2020;147:19-37. DOI: 10.1016/j.ejpb.2019.12.007 DOI: https://doi.org/10.1016/j.ejpb.2019.12.007

Bano G, Facco P, Meneghetti N, Bezzo F, Barolo M. Uncertainty back-propagation in PLS model inversion for design space determination in pharmaceutical product development. Computers & Chemical Engineering. 2017; 101:110-124. DOI: 10.1016/j.compchemeng.2017.02.038 DOI: https://doi.org/10.1016/j.compchemeng.2017.02.038

Usman I, Hussain M, Imran A, Afzaal M, Saeed F, Javed MA. Saewan S. Traditional and innovative approaches for the extraction of bioactive compounds. International Journal of Food Properties. 2022;25(1):1215–33. DOI: 10.1080/10942912.2022.2074030. DOI: https://doi.org/10.1080/10942912.2022.2074030

Fonmboh DJ, Abah ER, Fokunang TE, Herv B, Teke GN, Rose NM, Borgia NN, Fokunang LB, Andrew BN, Kaba N, Bathelemy N, Ntungwen FC. An Overview of Methods of Extraction, Isolation and Characterization of Natural Medicinal Plant Products in Improved Traditional Medicine Research. Asian J of Research in Medical and Pharmaceutical Sciences. 2020;9(2):31–57. DOI: 10.9734/ajrimps/2020/v9i230152. DOI: https://doi.org/10.9734/ajrimps/2020/v9i230152

Dobrovolnyi OO, Davtian LL. The effect of extraction conditions on the quantitative content of flavonoids in peppermint leaf extract (Mentha Piperitae folium). News of Pharmacy. 2025;109(1):28-33. DOI: 10.24959/nphj.25.163. DOI: https://doi.org/10.24959/nphj.25.163

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-31

Як цитувати

Добровольний, О. О., & Давтян, Л. Л. (2025). ВИЗНАЧЕННЯ ПРОСТОРУ ПРОЄКТНИХ ПАРАМЕТРІВ СТАДІЇ ЕКСТРАГУВАННЯ ЯК ЕЛЕМЕНТА РОЗРОБКИ ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСУ АКТИВНОГО ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ІНГРЕДІЄНТА РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ. Фармацевтичний часопис, (1), 7–14. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2025.1.15166

Номер

Розділ

ФАРМАЦЕВТИЧНА ТЕХНОЛОГІЯ, БІОФАРМАЦІЯ, ГОМЕОПАТІЯ