ОСОБЛИВОСТІ КАЛІБРУВАННЯ КОНДУКТОМЕТРА ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ДИСТИЛЬОВАНОЇ ВОДИ

Автор(и)

  • V. M. Britsun ДУ «Інститут громадського здоровʼя імені О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України»
  • N. L. Tarasenko ДУ «Інститут громадського здоровʼя імені О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України»
  • N. O. Savina ДУ «Інститут громадського здоровʼя імені О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України»
  • N. V. Оstanina ДУ «Інститут громадського здоровʼя імені О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України»

DOI:

https://doi.org/10.11603/2312-0967.2022.2.13331

Ключові слова:

контроль якості води, дистильована вода, питома електропровідність, кондуктометр, ємність для калібрування

Анотація

Мета роботи. Визначення впливу розмірів ємності, в якій здійснюється калібрування кондуктометра, на правильність вимірювання питомої електропровідності випробовуваних розчинів і дистильованої води для фармакопейних потреб.

Матеріали і методи. Вимірювання питомої електропровідності  стандартних розчинів і дистильованої води проводили на кондуктометрі Hanna HI 2300 при температурі (25,0±0,5) °С. Кондуктометр калібрували за допомогою стандартного розчину з питомою електропровідністю 84 мкСм/см (Mettler Toledo). Для контролю коректності вимірювань застосовували стандартний розчин із питомою електропровідністю 29,4 мкСм/см (Mettler Toledo). Дистильовану воду отримували на аквадистиляторі GFL-2008. Температуру стандартних розчинів і дистильованої води контролювали за допомогою термометра TFA 30.1018 і підтримували за допомогою циркуляційного термостата LOIP LT-112. Стандартні розчини і дистильовану воду зберігали і досліджували в ємностях із поліетилену високого тиску.

Результати й обговорення. Значення питомої електропровідності випробовуваних розчинів і дистильованої води залежить від того, в ємності якого об’єму було проведено калібрування кондуктометра, і в якій ємності було здійснено вимірювання питомої електропровідності. У випадку застосування ємностей невеликих обʼємів (20 і 50 мл) правильний результат отримують лише при умовах калібрування і вимірювання в ємності одного і того ж обʼєму. У випадку вимірювання питомої електропровідності дистильованої води у ємності меншого обʼєму, ніж та, в якій було проведено калібрування, отримують занижені значення, а якщо у ємностях більшого обʼєму – завищені.

При калібруванні приладу в ємності об’ємом 100 мл, правильний результат досягається при вимірюванні питомої електропровідності дистильованої води у ємностях об’ємом 100 і 1000 мл.

Причиною таких залежностей є «ефект поля» – електромагнітне поле частково знаходиться поза геометричним простором вимірювального осередку, і на нього впливають неоднорідності і перешкоди, наприклад, стінки ємності.

 Висновки. Правильні результати вимірювання питомої електропровідності для невеликих обʼємів розчинів (20 і 50 мл) можуть бути отримані при калібруванні кондуктометра і вимірюванні питомої електропровідності в ємностях одного і того ж об’єму та розміру. Оптимальним підходом є калібрування і вимірювання питомої електропровідності розчинів в ємностях обʼємом не менше 100 мл, щоб мінімізувати вплив стінок ємності на коректність результатів вимірювань.

Біографії авторів

V. M. Britsun, ДУ «Інститут громадського здоровʼя імені О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України»

д. хім. наук, головний науковий співробітник

N. L. Tarasenko, ДУ «Інститут громадського здоровʼя імені О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України»

провідний інженер

N. O. Savina, ДУ «Інститут громадського здоровʼя імені О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України»

науковий співробітник

N. V. Оstanina, ДУ «Інститут громадського здоровʼя імені О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України»

канд. екон. н., науковий співробітник, завідувач Державною науково-дослідною лабораторією з контролю якості лікарських засобів

Посилання

The State Pharmacopoeia of Ukraine: in 3 vol. Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Cen¬ter of Quality of Medicinal Products. Ed.2. [Державна Фармакопея України: в 3 т. / ДП "Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів" – 2-е вид.] Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Cen¬ter of Quality of Medicinal Products; 2014. Ukrainian.

Druckerei C. H. Beck. European Pharmacopoeia, Eighth Edition, Vol.2, Nordlingen; 2014.

Patil PN, Sawant DV, Deshmukh RN. Physico-chemical parameters for testing of water. Int Journ of Env. Sci. 2012;3(3):1194-207.

Conductivity. Theory and Practice. Villeurbanne: "Radiometer Analitical SAS", 2004;1-49.

Conductivity of water (based on ISO 7888:1985) – DOC316.52.93084, Ed.2, 2015.

Bruttel PA Conductometry – Conductivity Measurement. Herisau: Metrohm Ltd, 2004.

Moore RD, Richards G, Story A. Electrical conductivity as an indicator of water chemistry and hydrologic process. Streamline Watershed Manag. Bull. 2008;11(2): 25-9.

European Pharmacopoeia, 5.0, Vol.I; 2005.

The State Pharmacopoeia of Ukraine: in 3 vol. Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Cen¬ter of Quality of Medicinal Products. Ed.2. [Державна Фармакопея України: в 3 т. / ДП "Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів" – 2-е вид.] Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeia Cen¬ter of Quality of Medicinal Products, 2015. Ukrainian.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-02

Як цитувати

Britsun, V. M., Tarasenko, N. L., Savina, N. O., & Оstanina N. V. (2022). ОСОБЛИВОСТІ КАЛІБРУВАННЯ КОНДУКТОМЕТРА ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ДИСТИЛЬОВАНОЇ ВОДИ. Фармацевтичний часопис, (2), 52–56. https://doi.org/10.11603/2312-0967.2022.2.13331

Номер

Розділ

КОРОТКІ ПОВІДОМЛЕННЯ