ВИВЧЕННЯ АМІНОКИСЛОТНОГО ПРОФІЛЮ СИРОВИНИ ЛИСТЯ ШОВКОВИЦІ БІЛОЇ ТА СУХОГО ЕКСТРАКТУ НА ЙОГО ОСНОВІ
DOI:
https://doi.org/10.11603/2312-0967.2021.1.11981Ключові слова:
листя шовковиці білої, сухий екстракт, амінокислотиАнотація
Мета роботи. Вивчення амінокислотного профілю листя шовковиці білої й сухого екстракту на його основі.
Матеріали і методи. Чотири зразки сировини листя шовковиці білої були зібрані у Волинській, Миколаївській і Тернопільській областях, один зразок був придбаний як дієтична добавка «Morwa biała» (APTEO NATURA, Польща). Сухий екстракт листя шовковиці білої отримували із сировини вітчизняного походження методом дробної мацерації, застосовуючи етанол (80–60 %, об/об). Дослідження якісного і кількісного складу сировини листя шовковиці білої та екстракту на його основі здійснювали методом високоефективної рідинної хроматографії.
Результати та обговорення. Амінокислотні профілі чотирьох досліджених зразків сировини вітчизняного походження є однаковими за складом і достатньо однорідними за вмістом. Профіль листя шовковиці білої містить 14 амінокислот у вільному стані для сировини і 13 – для сухого екстракту, з яких незамінних і частково незамінних – 7 і 2 для сировини та 5 і 2 – для екстракту. Визначено вміст амінокислот у вільному стані для різних зразків сировини у межах 0,48-0,70% і сухого екстракту – 0,72%; за вмістом лідерами у сировині були: глутамінова кислота, пролін, аспарагінова кислота, валін й аланін, тоді як в екстракті – аргінін, пролін, глутамінова кислота, валін, аспарагінова кислота. Профіль зв’язаних амінокислот у сировині представлений 16 сполуками, серед яких лідерами за вмістом були: гліцин, лейцин, аргінін, глутамінова і аспарагінова кислоти, аланін і фенілаланін. Загальний вміст вільних і зв’язаних амінокислот у сировині вітчизняного походження (4,09-4,67%) дещо поступався їхньому вмістові в аптечному зразкові дієтичної добавки – 5,22%.
Висновки. 1. Методом ВЕРХ вивчено амінокислотні профілі п’яти зразків листя шовковиці білої. Встановлено, що склад є достатньо однорідним, а загальний вміст коливається в межах 4,09-4,67 %.
2. 13 амінокислот, які перебувають у вільному стані, з яких 5 – незамінні та 2 – частково незамінні, ідентифіковано у сухому екстракті листя шовковиці білої. Визначено вміст вільних амінокислот в екстракті – 0,72 % і загальний вміст вільних та зв’язаних амінокислот – 1,99 %.
3. При дослідженні стабільності, встановленні умов зберігання та терміну придатності сировини і сухого екстракту листя шовковиці білої необхідно враховувати присутність вільних і зв’язаних амінокислот.
Посилання
Metwally FM, Rashad H, Mahmoud AA. Morus alba L. Diminishes visceral adiposity, insulin resistance, behavioral alterations via regulation of gene expression of leptin, resistin and adiponectin in rats fed a high-cholesterol diet. Physiology & Behavior. 2019;201:1-11. doi:10.1016/j.physbeh.2018.12.010
Zhang H-R, Li M, Wang M-M, Wang X-N, Shen T, Wang S-Q, Ren D-M. Antioxidant flavan derivatives from the leaves of Morus alba. Phytochemistry Letters. 2019;29:84-90. doi:10.1016/j.phytol.2018.11.002
Dong Seon Kim, Young Min Kang, Wen Yi Jin, Yoon Young Sung, Goya Choi, Ho Kyoung Kim. Antioxidant activities and polyphenol content of Morus alba leaf extracts collected from varying regions. Biomedical Reports, 2014;2:675-80. doi: 10.3892/br.2014.294
Grajek K, Wawro A, Pieprzyk-Kokocha D. Bioactivity of Morus Alba L. extracts – an overview. Intern J Pharm Sci and Res. 2015;6(8):3110-22.
Simin Tian, Mingmin Tang, Baosheng Zhao. Current anti-diabetes mechanisms and clinical trials using Morus alba L. J. of Traditional Chinese Med Sci. 2016;3:3-8. doi: 10.1016/J.JTCMS.2016.04.001
Yang Y, Yang X, Xu B, Zeng G, Tan J, He X, Changping H, Zhou Y. Chemical constituents of Morus alba L. and their inhibitory effect on 3T3-L1 preadipocyte proliferation and differentiation. Fitoterapia. 2014;98(10):222-7. doi: 10.1016/j.fitote.2014.08.010
Bandna Devi, Neha Sharma, Dinesh Kumar, Kamal Jeet. Morus Alba Linn: A Phytopharmacological review. Int J Pharmacy and Pharm Sci. 2013;5(2):14-8.
Hunyadi A, Liktor-Busa E, Marki A, Martins A, Jedlinszki N, Hsieh TJ, Báthori M, Hohmann J, Zupko I. Metabolic Effects of Mulberry Leaves: Exploring Potential Benefits in Type 2 Diabetes and Hyperuricemia. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013;ID 948627. doi: 10.1155/2013/948627
Zhong L, Furne JK, Levitt MD. An extract of black, green, and mulberry teas causes malabsorption of carbohydrate but not of triacylglycerol in healthy volunteers. Amer J Clin Nutr. 2006;84:551-5. doi: 10.1093/ajcn/84.3.551
Tsurkan OO, Kovalchuk TV, Herhel OV. Study of biologically active substances of the aboveground part of white mulberry (Morus Alba L.) and black mulberry (Morus Nigra L.). Pharm J. 2011;6:72-78. [in Ukrainian]
Vronska L, Demyd A, Dub A, Hroshoviy T, Klishch I. Study of biologically active substances of White Mulberry leaves and their extracts. In: Anna Bogucka-Kocka, Grazyna Szymczak, Janusz Kocki, Ireneusz Sowa editors. Plant – the source of research material: Proceedings of the 5th International Conference and Workshop, 2017 Jun 21 – 24; Lublin. Lublin: POLIHIMNIA; 2015. p. 167.
Vronska LV, Dub AI, Demyd AYe, Hroshovyi TA, Klishch IM. The influence of the ethanol content in the extractant on flavonoids profile of the nulberry white leaves extracts and its sugar-lowering effect. Pharm. Review. 2020;1:5-13. doi: 10.11603/2312-0967.2020.1.10983 [in Ukrainian]
Tsurkan OO, Kovalchuk TV, Gergel OV. Study of amino acid composition of leaves and bark of white mulberry (Morus Alba L.) and black mulberry (Morus Nigra L.). Phytotherapy. 2010;3:56-8. [in Ukrainian]
Henderson JW, Ricker RD, Bidlingmeyer BA, Woodward C. Rapid, accurate, sensitive, and reproducible HPLC analysis of amino acid. Amino acid Analysis using Zorbax Eclipse-AAA columns and the Agilent 1100 HPLC. Agilent Technical Note. 1999;5980:1193E.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Фармацевтичний часопис
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі .
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).