ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ СТУДЕНТІВ ПЕРШОГО КУРСУ ХНМУ – МЕШКАНЦІВ ЛУГАНСЬКОЇ ТА ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТЕЙ

Автор(и)

  • В. М. Лісовий Харківський національний медичний університет
  • В. А. Капустник
  • В. Д. Марковський
  • М. М. Хаустов
  • К. В. Дмитрієнко
  • В. М. Сінайко
  • І. В. Завгородній

DOI:

https://doi.org/10.11603/me.v0i2.4141

Анотація

Проведено обстеження 146 студентів 1-го курсу Харківського національного медичного університету – мешканців Луганської та Донецької областей. У більшості обстежених студентів було виявлено порушення психічного здоров’я різного ступеня, у тому числі розлади адаптації, посттравматичний стресовий розлад, депресію. Основними проявами психічних порушень у студентів були труднощі концентрації уваги внаслідок вираженої тривоги, страху; невпевненість у собі, уникання всього (дій, розповідей одногрупників, малюнків в соціальних мережах), що могло викликати в пам’яті психотравмуючу ситуацію; жахливі сновидіння та нав’язливі спогади про пережиті психотравмуючі події, безсоння (за розповідями досліджуваних); генералізована тривога, неконтрольована злість, депресія, підвищена збудливість; прагнення до ізоляції й обмеження контактів із зовнішнім світом (особливо при бесідах інших людей про бойові дії) , наявність флешбеків.

Рекомендовано проведення індивідуальної та групової психологічної роботи із студентами, які знаходяться в зоні ризику ПТСР, налагодження контакту між викладачами, психологом та студентами. Слід уникати оцінки особистості студента, його політичних, релігійних, національних, сексуальних уподобань, у цій ситуації можлива лише об’єктивна оцінка знань студента. Важливо залучати студентів до участі в різних наукових проектах, творчих заходах, що дозволяють розвивати не тільки професійні, але й особистісні якості.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-01

Як цитувати

Лісовий, В. М., Капустник, В. А., Марковський, В. Д., Хаустов, М. М., Дмитрієнко, К. В., Сінайко, В. М., & Завгородній, І. В. (2015). ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ СТУДЕНТІВ ПЕРШОГО КУРСУ ХНМУ – МЕШКАНЦІВ ЛУГАНСЬКОЇ ТА ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТЕЙ. Медична освіта, (2). https://doi.org/10.11603/me.v0i2.4141

Номер

Розділ

Матеріали конференції