ВИБІРКОВА ДИСЦИПЛІНА ЯК ЗАПОРУКА ПІДВИЩЕННЯ ПРОФЕСІЙНОГО РІВНЯ
DOI:
https://doi.org/10.11603/m.2414-5998.2021.4.12688Ключові слова:
вибіркова дисципліна, дієтологіяАнотація
У статті представлений досвід викладання вибіркової дисципліни. Програма з дисципліни «Практична дієтологія. Типологічні особливості харчової поведінки людини» для студентів медичних закладів вищої освіти України ІІІ–ІV рівнів акредитації складена для галузі знань 22 «Охорона здоров’я», спеціальності 222 «Медицина» (другий магістерський рівень вищої освіти) із кваліфікацією «Лікар», відповідно до навчального плану підготовки здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня відповідних кваліфікацій та спеціальностей у закладах вищої освіти МОЗ України з урахуванням стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня підготовки здобувачів вищої освіти, робочих навчальних планів, обговорених і затверджених на засіданні вченої ради Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України 27.04.2021 р. (протокол № 24) та введених у дію наказом від 27.04.2021 р. № 186. Вивчення дисципліни «Практична дієтологія. Типологічні особливості харчової поведінки людини» закладає принципи людиноцентрованого підходу в медичному контексті, розвиває навички побудови довіри у відносинах із пацієнтом, формує бачення суб’єктності і кордонів особи, розкриває можливі бар’єри комунікації, виробляє переконання важливості співчуття та емпатії, закладає розуміння холістичного підходу, включає питання профілактики емоційного вигорання лікаря.
Метою викладання навчальної дисципліни «Практична дієтологія. Типологічні особливості харчової поведінки людини» є забезпечення підготовки висококваліфікованих фахівців у галузі охорони здоров’я шляхом опанування основних компетентностей лікаря у сфері харчування.
Також висвітлено основні проблемні питання при вивченні зазначеної дисципліни та показано шляхи їх вирішення.
Посилання
Zubar, N.M. (2010). Osnovy fiziolohii ta hihiieny kharchuvannia : pidruchnyk [Fundamentals of physiology and food hygiene: a textbook]. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury [in Ukrainian].
Kolominskyi, N.L. (2004). Sotsialno-psykholohichni problemy pidhotovky fakhivtsiv do profesiinoi diialnosti [Socio-psychological problems of training for professional activities]. Nauka i osvita – Science and Education, 3, 14-16 [in Ukrainian].
Lomeyko, O.P., Oleksiyenko, V.O., & Petrychenko, S.V. (2021). Mekhanizm realizatsii vybirkovoi skladovoi v osvitnomu protsesi universytetu [Mechanism of implementation of the selective component in the educational process of the university]. Udoskonalennia osvitno-vykhovnoho protsesu v zakladi vyshchoi osvity: zbirnyk naukovo-metodychnykh prats – Improvement of the educational process in the institution of higher education: a collection of scientific and methodical works, 24, 35-39. Retrieved from: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/13836 [in Ukrainian].
Mukhatska, R. (2016). Osnovy zdorovia i ratsionalnoho kharchuvannia [Fundamentals of health and nutrition]. Kyiv: Inzhenerno-vyrobnychyi tsentr «Alkon» [in Ukrainian].
Nechaiuk, N.O. (2017). Formuvannia zmistu navchal¬nykh dystsyplin spriamovanykh na zabezpechennia likuvalnoho ta zdorovoho kharchuvannia v konteksti suchasnykh naukovykh dosiahnen [Formation of the content of educational disciplines aimed at providing medical and healthy nutrition in the context of modern scientific achievements]. Pedahohichni nauky: realii ta perspektyvy – Pedagogical Sciences: Realities and Prospects, 59, 99-103 [in Ukrainian].
Nykula, T.D., & Todorenko, A.D. (2007). Kharchuvan¬nia liudei (ratsionalne i diietychne) [Nutrition of people (rational and dietary)]. Kyiv: Zadruha [in Ukrainian].
Shcherbakova, D.K. Rozvytok profesiinoi spriamovanosti studentiv vyshchykh navchalnykh zakladiv [Development of professional orientation of higher students educational institutions]. Retrieved from: https://virtkafedra.ucoz.ua/el_gurnal/pages/vyp11/1/Sherbakova.pdf [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Медична освіта
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.