ВПЛИВ УРСОЛІЗИНУ ТА ЕНТЕРОСОРБЕНТІВ НА РІВЕНЬ ЕНДОГЕННОЇ «МЕТАБОЛІЧНОЇ» ІНТОКСИКАЦІЇ ТА ЕНДОТЕЛІАЛЬНУ ДИСФУНКЦІЮ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ГЕПАТИТІ С

Автор(и)

  • М.А. Андрейчин Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського
  • В.М. Фролов
  • В.С. Копча
  • Я.А. Соцька
  • О.В. Круглова
  • В.В. Кубацький

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2727.2011.4.613

Анотація

У хворих на хронічний гепатит С (ХГС), поєднаний з хронічним некалькульозним холециститом (ХНХ), виявлено вірогідне підвищення рівня «середніх молекул», циркулюючих імунних комплексів у сироватці крові здебільшого за рахунок середньомолекулярної фракції. Це свідчило про наявність синдромів ендогенної «метаболічної» інтоксикації (СЕМІ) та імунотоксикозу. Включення комбінації урсолізину та ентеросорбентів до лікування таких хворих сприяло відновленню вивчених імунологічних і біохімічних показників, що свідчить про ліквідацію СЕМІ та імунотоксикозу.

У крові хворих на ХГС виявлено підвищення рівня тромбомодуліну, що вказує на розвиток у них HCV-асоційованої ендотеліальної дисфункції. Використання циклоферону в комбінації з ентеросгелем приводило до зменшення його рівня.

Концентрація тромбомодуліну зростала у фазу реактивації ХГС та корелювала з активністю АлАТ, що можна використати для оцінки активності перебігу гепатиту.

Біографія автора

М.А. Андрейчин, Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського

Відповідальний секретар журналу "Інфекційні хвороби", професор.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-06-23

Як цитувати

Андрейчин, М., Фролов, В., Копча, В., Соцька, Я., Круглова, О., & Кубацький, В. (2013). ВПЛИВ УРСОЛІЗИНУ ТА ЕНТЕРОСОРБЕНТІВ НА РІВЕНЬ ЕНДОГЕННОЇ «МЕТАБОЛІЧНОЇ» ІНТОКСИКАЦІЇ ТА ЕНДОТЕЛІАЛЬНУ ДИСФУНКЦІЮ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ГЕПАТИТІ С. Інфекційні хвороби, (4). https://doi.org/10.11603/1681-2727.2011.4.613

Номер

Розділ

Статті