ПОСТУП У ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА ГРИП ТА ІНШІ ГРВІ

Автор(и)

  • М.А. Андрейчин Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського
  • В.С. Копча
  • В.Д. Москалюк
  • О.М. Гиріна
  • Я.І. Йосик

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2727.2013.3.1550

Анотація

На підставі обстеження 180 хворих на грип та інші ГРВІ встановили наступне. Доповнення базисної терапії таких пацієнтів альтабором у дозі 2 таблетки по 20 мг 4 рази на добу протягом 7 днів супроводжувалося суттєвою перевагою порівняно з тільки базисною терапією за рядом ознак: у більшої кількості пацієнтів наставало одужання до 7-ми днів, швидше регресував кашель, відносно рідше виникали ускладнення.

Після 7 днів застосування альтабору нормалізується рівень лейкоцитів і відносний вміст паличкоядерних нейтрофілів, а також лімфоцитів; зростає лейкоцитарний індекс інтоксикації (ЛІІ), наближаючись до нормальних значень; достовірно підвищується індекс зсуву лейкоцитів крові (ІЗЛК); суттєво знижується лімфоцитарний індекс (Ілім), наближаючись до норми.

Таке лікування забезпечує ще й редукцію імунологічних порушень, виявлених до лікування. Так, статистично вагомо збільшується кількість лейкоцитів й нормалізується вміст лімфоцитів, утримується на нормальному рівні концентрація IgA і лізоциму, а також нормалізується або, навіть, зростає рівень інтерферону-α та інтерферону-γ.

На фоні застосування альтабору у терапевтичній дозі побічні реакції виникли всього у 3 (3,33 %) з 90 пацієнтів, які класифікувалися як ймовірні, передбачувані та несерйозні. 

Біографія автора

М.А. Андрейчин, Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського

Відповідальний секретар журналу "Інфекційні хвороби", професор.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-10-28

Як цитувати

Андрейчин, М., Копча, В., Москалюк, В., Гиріна, О., & Йосик, Я. (2013). ПОСТУП У ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА ГРИП ТА ІНШІ ГРВІ. Інфекційні хвороби, (3). https://doi.org/10.11603/1681-2727.2013.3.1550

Номер

Розділ

Статті