ПРОБІОТИКИ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНІ АНТИМІКРОБНІ ЗАСОБИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2727.2025.1.15150

Ключові слова:

пробіотики, інфекції, антибіотикорезистентність, антимікробні метаболіти

Анотація

Антибіотики є одними з найвидатніших досягнень у медицині, які забезпечили можливість лікувати та контролювати інфекційних хворих. Однак їх широке і неналежне використання призвело до зростання поширеності антибіотикорезистентності патогенів за останні кілька десятиліть. Багато антибіотиків стали менш ефективними або повністю безсилими проти бактерійних інфекцій. Тому стійкість до антибіотиків є однією з найсерйозніших глобальних загроз для охорони здоров’я, яка примушує нас вдаватися до негайних заходів.

Сьогодні, коли вибір антибіотиків для лікування зростаючої кількості захворювань, спричинених мультирезистентними штамами бактерій, обмежений, дослідження нових, ефективних і безпечних засобів лікування різних інфекцій є критично важливим. Одним із потенційних рішень може стати використання для профілактики та контролю інфекційних недуг пробіотиків, які характеризуються антимікробними й імуномодулювальними властивостями та позитивним впливом на здоров’я людини. Обмеження застосування антибіотиків і збільшення використання пробіотиків у медицині допоможе зменшити поширеність антибіотикорезистентних патогенних мікроорганізмів у навколишньому середовищі та уникнути виникнення побічних ефектів, пов’язаних з прийомом антибіотиків. Хоча використання пробіотиків і продуктів на їх основі не вирішить проблему антибіотикорезистентності, вони мають потенціал для використання як альтернатива традиційним антибіотикам або як додаткова терапія проти мультирезистентних патогенів.

Біографії авторів

М. Я. Співак, Інститут мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України

д. біол. наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік НАН України, директор

Л. А. Сафронова, Інститут мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України

д. біол. наук, старша наукова співробітниця, заступниця директора

Посилання

FAO/WHO (2001). Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk with Live Acid Bacteria. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation, Córdoba, Argentina. http://www.who.int/foodsafety/publications/fs_management/en/probiotics.pdf?ua=1

Aponte, M., Murru, N., Shoukat, M. (2020). Therapeutic, prophylactic and functional use of probiotics: a current perspective. Front Microbiol, 11, 1–16. https://doi.org/10.3389/fmicb.2020.562048 DOI: https://doi.org/10.3389/fmicb.2020.562048

Ross, K. (2023). Psychobiotics: Are they the future intervention for managing depression and anxiety? A literature review. Explore (NY), 19(5), 669–680. https://doi.org/10.1016/j.explore.2023.02.007 DOI: https://doi.org/10.1016/j.explore.2023.02.007

Skoufou, M., Tsigalou, C., Vradelis, S., Bezirtzoglou, E. (2024). The Networked Interaction between Probiotics and Intestine in Health and Disease: A Promising Success Story. Microorganisms, 12(1):194. doi: 10.3390/microorganisms12010194 DOI: https://doi.org/10.3390/microorganisms12010194

Das, T., Pradhana, S., Chakrabartia, S., Mondalb, K., Ghosha, K. (2022). Current status of probiotic and related health benefits. Applied Food Research, 2(2), 100185. https://doi.org/10.1016/j.afres.2022.100185 DOI: https://doi.org/10.1016/j.afres.2022.100185

Naghavi, M., Vollset, S.E., Ikuta, K.S., Swetschinski, L.R., Gray, A.P., Wool, E.E., Aguilar G.R., Mestrovic T., Smith G., Han C., Hsu R.L, Chalek J., Araki D.T., Chung E., Raggi C., Hayoon A.G., Weaver N.D., Lindstedt P.A., Smith A.E., ... Murray, C.J.L. (2024). Global burden of bacterial antimicrobial resistance 1990–2021: a systematic analysis with forecasts to 2050 The Lancet, 404(10459): 1199–1226. doi: 10.1016/S0140-6736(24)01867-1 DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(24)01867-1

CDC. Antibiotic Resistance Threats in the United States, 2019. Atlanta, GA: U.S. Department of Health and Human Services, CDC; 2019 https://www.cdc.gov/drugresistance/pdf/threats-report/2019-ar-threats-report-508.pdf

Mirzaei, R., Sabokroo, N., Ahmadyousefi, Y., Motamedi, H., & Karampoor, S. (2022). Immunometabolism in biofilm infection: lessons from cancer. Molecular Medicine, 28,10. https://doi.org/10.1186/s10020-022-00435-2 DOI: https://doi.org/10.1186/s10020-022-00435-2

Teame, T., Wang, A., Xie, M., Zhang, Z., Yang, Y., Ding, Q., Gao, C., Olsen, R. E., Ran, C., Zhou, Z. (2020). Paraprobiotics and postbiotics of probiotic Lactobacilli, their positive effects on the host and action mechanisms: areview. Front Nutr, 22, 7, 570344. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.570344 DOI: https://doi.org/10.3389/fnut.2020.570344

Mazziotta, C., Tognon, M., Martini, F., Torreggiani, E. & Rotondo, J.C. (2023). Probiotics Mechanism of Action on Immune Cells and Beneficial Effects on Human Health. Cells, 12, 184. https://doi.org/10.3390/cells12010184 DOI: https://doi.org/10.3390/cells12010184

Meroni, G. (2021). Probiotics as therapeutic tools against pathogenic biofilms: have we found the perfect weapon? Microbiol Res, 12, 916–937. https://doi.org/10.3390/microbiolres12040068 DOI: https://doi.org/10.3390/microbiolres12040068

Wiegers, C., van de Burgwal, L. H. M., Larsen,O.F.A. (2022). Probiotics for the management of infectious diseases: reviewing the state of the art. Front Microbiol, 13, 877142. https://doi.org/10.3389/fmicb.2022.877142 DOI: https://doi.org/10.3389/fmicb.2022.877142

Maftei, N.M. (2024). The Potential Impact of Probiotics on Human Health: An Update on Their Health-Promoting Properties. Microorganisms, 12(2):234. doi: 10.3390/microorganisms12020234 DOI: https://doi.org/10.3390/microorganisms12020234

Piewngam, P., Khongthong, S., Roekngam, N., Theapparat, Y., Sunpaweravong, S., Faroongsarng D, Otto M. (2023). Probiotic for pathogen-specific Staphylococcus aureus decolonisation in Thailand: a phase 2, double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Lancet Microbe, 4(2):e75-e83. doi: 10.1016/S2666-5247(22)00322-6. DOI: https://doi.org/10.1016/S2666-5247(22)00322-6

King, S., Tancredi, D., Lenoir-Wijnkoop, I., Gould, K., Vann, H., Connors, G., Sanders, M.E., Linder, J.A., Shane, A.L., Merenstein, D. (2019). Does probiotic consumption reduce antibiotic utilization for common acute infections? A systematic review and meta-analysis. Eur J Public Health, 1;29(3):494-499. doi: 10.1093/eurpub/cky185. DOI: https://doi.org/10.1093/eurpub/cky185

Zhao, Y., Dong, B.R., Hao, Q. (2022). Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 3;(2):CD006895. doi: 10.1002/14651858. DOI: https://doi.org/10.1002/14651858.CD006895.pub4

Lenoir-Wijnkoop, I., Merenstein, D., Korchagina, D., Broholm, C., Sanders, M.E., Tancredi, D. (2019). Probiotics Reduce Health Care Cost and Societal Impact of Flu-Like Respiratory Tract Infections in the USA: An Economic Modeling Study. Front Pharmacol., 28;10:980. doi: 10.3389/fphar.2019.00980. DOI: https://doi.org/10.3389/fphar.2019.00980

Wischmeyer P.E., Tang H., Ren Y., Bohannon L, Jiang D, Bergens M, Ramirez Z. E., Andermann T.M., Messina J.A., Sung J.A., Jensen D., Jung S.-H., Artica A., Britt A., Bush A., Johnson E., Lew M.V., Winthrop H., Pamanes C., … Sung A.D. (2024). Efficacy of probiotic treatment as post-exposure prophylaxis for COVID-19: A double-blind, Placebo-Controlled Randomized trial. Clinical Nutrition, 43(1) 259–267. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2023.11.043 DOI: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2023.11.043

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-06

Як цитувати

Співак, М. Я., & Сафронова, Л. А. (2025). ПРОБІОТИКИ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНІ АНТИМІКРОБНІ ЗАСОБИ . Інфекційні хвороби, (1), 4–8. https://doi.org/10.11603/1681-2727.2025.1.15150

Номер

Розділ

Передова стаття