ПСИХОНЕВРОТИЧНІ РОЗЛАДИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЛОГІЇ У ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ

Автор(и)

  • Ю.М. Валецький Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2727.2005.4.1468

Анотація

У другій половині двадцятого століття склалася думка, що професія фтизіатра з дня на день відійде в минуле, буде не актуальною, а армії борців із сухотами доведеться опановувати нову спеціальність [1-3]. Проте вже з 1995 р. в Україні зареєстрована епідемія туберкульозу, яка прогресує і тепер [4]. Для контролю за епідемією туберкульозу застосовуються багато різних протитуберкульозних заходів, серед яких найефективнішим вважається лікування хворих [5]. Це зумовлено тим, що лікування не тільки позбавляє хворих від недуги, але й завдяки припиненню бактеріовиділення ліквідовуються джерела інфекції, що перериває епідемічний ланцюг передачі збудника туберкульозу та позитивно впливає на епідемічну ситуацію з цієї недуги [6-9].

Останніми роками спостерігаються намагання поодиноких авторів [10-12] вивчати психологічні особливості при туберкульозі загалом і проводити їх корекцію. Проте залишається зовсім не вивченою психологія хворого на туберкульоз легень як при відмові хворого від лікування, так і при його неефективності. Це потребує наукового обґрунтування та розробки технології запобігання і психотерапевтичної корекції відмов від лікування та його неефективності у хворих на туберкульоз.

Мета роботи – вивчити психологічні особливості та психоневротичні розлади у хворих на вперше діагностований туберкульоз легень при ефективному, неефективному і відсутньому їх лікуванні.

Біографія автора

Ю.М. Валецький, Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського

Відповідальний секретар журналу "Інфекційні хвороби", професор.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-09-22

Як цитувати

Валецький, Ю. (2013). ПСИХОНЕВРОТИЧНІ РОЗЛАДИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЛОГІЇ У ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ. Інфекційні хвороби, (4). https://doi.org/10.11603/1681-2727.2005.4.1468

Номер

Розділ

Статті