ЗНАЧЕННЯ АНТРОПОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У ДИФЕРЕНЦІЙНІЙ ДІАГНОСТИЦІ ПАТОЛОГІЇ ЛЕГЕНЬ У ВІЛ-ПОЗИТИВНИХ ОСІБ

Автор(и)

  • O. V. Tsyko Харківський національний медичний університет
  • H. O. Solomennyk Харківський національний медичний університет
  • N. F. Merkulova Харківський національний медичний університет

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2727.2020.4.11892

Ключові слова:

ВІЛ-інфекція, бактерійна пневмонія, ко-інфекція ВІЛ/туберкульоз, антропометрія, диференційна діагностика

Анотація

Мета – вивчити можливості використання антропометричного методу у диференційній діагностиці при ВІЛ-інфекції з ураженням нижніх дихальних шляхів.

Матеріали і методи. Проведено повздовжнє рет­роспективне дослідження. Об’єкт дослідження – хворі на ВІЛ-інфекцію з ураженням нижніх дихальних шляхів. Предмет дослідження – диференційна діагностика уражень легеневої системи у ВІЛ-інфікованих. Для реалізації мети дослідження використаний антропометричний метод, що включав вимірювання маси тіла за допомогою медичних важелів, росту хворого за допомогою медичного ростоміру та товщини жирового шару в зоні біцепсу, трицепсу, підлопаткової та навколопупкової ділянки за допомогою каліпера. Вимірювання проводили згідно з інструкцією до медичного приладу. Після отримання результатів дослідження здійснена статистична обробка даних за допомогою методів варіаційної статистики та кореляційного аналізу з використанням програми Microsoft Office Excel 2007 для Microsoft Windows.

Результати досліджень та їх обговорення. Диференційні клінічні критерії бактерійної пневмонії при ВІЛ- та ко-інфекції ВІЛ/ТБ визначити складно, особливо на тлі вираженої імунодепресії. Виявили, що індекс маси тіла (ІМТ) в обох групах був у межах допустимих норм (≥18,5 та <25), але в групі з ко-інфекцією ВІЛ/ТБ достовірно меншим, ніж у хворих на ВІЛ-інфекцію з бактерійною пневмонією (p<0,001). Товщина шару підшкірно-жирової клітковини у групі хворих на ко-інфекцію ВІЛ/ТБ виявилась достовірно меншою, порівняно з першою групою, що свідчить про різницю патофізіологічних процесів, закладених в основу розвитку патології, що спричиняла ураження легень на тлі імунодефіциту. Проведений аналіз у досліджуваних групах з показниками, що порівнювались, виявив сильну пряму кореляцію (p<0,001). На підставі отриманих даних запропонована діагностична антропометрична формула з метою оптимізації диференційної діагностики у групі хворих на ВІЛ-інфекцію з бактерійною пневмонією та ко-інфекцією ВІЛ/ТБ.

Висновок. Здійснене дослідження дозволило виявити, що у хворих на ВІЛ-інфекцію з бактерійною пневмонією та ко-інфекцією ВІЛ/ТБ є особливі відмінності антропометричних даних: різниця у значеннях індексу маси тіла та товщини підшкірно-жирової складки у чотирьох визначених точках. Причина цього лежить в імунопатогенезі поєднаних інфекцій та обумовлена значнішими імунними та метаболічними змінами при ВІЛ/ТБ, що було підтверджено методом антропо­метрії з подальшим проведенням корелятивного аналізу. Запропонована діагностична антропометрична формула з використанням даних індексу маси тіла та товщини підшкірно-жирового шару в чотирьох визначених точках, яка може бути використана як додатковий фактор і критерій диференціації туберкульозної інфекції у ВІЛ-інфікованих осіб. Отримані дані можуть бути використані в диференційній діагностиці бактерійної пневмонії та туберкульозу у категорії хворих на ВІЛ-інфекцію.

Біографії авторів

O. V. Tsyko, Харківський національний медичний університет

асистент кафедри інфекційних хвороб Харківського національного медичного університету

H. O. Solomennyk, Харківський національний медичний університет

к. мед. н., доцент кафедри інфекційних хвороб Харківського національного медичного університету

N. F. Merkulova, Харківський національний медичний університет

к. мед. н., доцент кафедри інфекційних хвороб Харківського національного медичного університету

Посилання

(2020). World Health Organization. Retrieved from: https://phc.org.ua/pages/diseases/hiv_aids/

Tsyko, O.V., Kozko, V.M., & Yurchenko, I.S. (2019). Retrospective analysis of the incidence of community-acquired pneumonia among HIV-positive individuals of the Regional Clinical Infectious Diseases Hospital of Kharkiv for the period 2013-2017. Infektsiini khvoroby – Infectious Diseases, 1, 35-42. DOI: http://nbuv.gov.ua/UJRN/InfKhvor_2019_1_7 [in Ukrainian].

Moskaliuk, V.D., & Kolotylo, T.R. (2018). The problem of HIV-associated tuberculosis in Ukraine. Infektsiini khvoroby – Infectious Diseases, 2 (92), 5-13 DOI: https://doi.org/10.11603/1681-2727.2018.2.9014 [in Ukrainian].

Feshchenko, Yu.I., Lytvynenko, N.A., & Varytska, H.O. (2017). Prospects for improving the effectiveness of treatment in patients with multidrug-resistant tuberculosis: global trends and domestic achievements. Infektsiini khvoroby – Infectious Diseases, 4, 10-21 [in Ukrainian].

Pepper, D.J., Schomaker, M., Wilkinson, R.J., Azevedo, V. de & Maartens, G. (2015). Independent predictors of tuberculosis mortality in a high HIV prevalence setting: a retrospective cohort study AIDS. Research and Therapy, 35.

Centers for Disease Control and Prevention. (2011). Nosocomial transmission of multidrug resistant tuberculosis among HIV-infected persons – Florida and New York, 2008-2011. Morb. Mortal. Wkly Rep., 40, 585-591.

Selwyn, P. A. (2009). Risk of development of a tuberculosis at a HTV-infecte. N. Engl. J. Med., 360, 545-550.

Kolotylo, T.R. (2019). Modern views on the immunopathogenesis of HIV infection and tuberculosis. Infektsiini khvoroby – Infectious Diseases, 2 (96), 58-65 [in Ukrainian].

Vismont, F.I. (2006). Inflammation (pathophysiological aspects): training manual. Minsk: BGMU.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-19

Як цитувати

Tsyko, O. V., Solomennyk, H. O., & Merkulova, N. F. (2021). ЗНАЧЕННЯ АНТРОПОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У ДИФЕРЕНЦІЙНІЙ ДІАГНОСТИЦІ ПАТОЛОГІЇ ЛЕГЕНЬ У ВІЛ-ПОЗИТИВНИХ ОСІБ. Інфекційні хвороби, (4), 24–29. https://doi.org/10.11603/1681-2727.2020.4.11892

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження