ВМІСТ ПОЗИТИВНИХ БІЛКІВ ГОСТРОЇ ФАЗИ В КРОВІ ХВОРИХ НА ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

Автор(и)

  • І.З. Карімов Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2727.2004.1.1499

Анотація

У сироватці крові 98 хворих на гострі кишкові інфекції (ГКІ) різної етіології - сальмонельоз, шигельоз, ГКІ, спричинені умовно-патогенними бактеріями (ГКІ-УПБ), і ГКІ нез'ясованої етіології (ГКІ-НЕ) досліджено вміст С-реактивного білка (СРБ), α1 - антитрипсину (α1-АТ), α1 - кислого глікопротеїну (αІ-КГП), церулоплазміну (ЦП).

Встановено, що вміст СРБ, α1-КГП і відношення ЦП/оксидазна активність найзначніше зростають у хворих на сальмонельоз, а α1-АТ ЦП - на шигельоз. Ці показники перевищують норму в період клінічного одужання. Найслабша реакція гострої фази встановлена при ГКІ-УПБ. Моніторинг рівня позитивних білків гострої фази в динаміці ГКІ може бути корисним для діагностичного пошуку, а також прогнозу недуги.

Метою дослідження було вивчити динаміку концентрації СРБ, α1-АТ, α1-КГП, ЦП при ГКІ залежно від етіології діареї і тяжкості недуги, а також встановити значення гострофазної відповіді для оцінки стану запальної реакції в організмі. Можливість прогнозу особливостей патологічного процесу в перші дні діареї має принципове значення у зв'язку з необхідністю диференційованого підходу до етіопатогенетичної терапії. Варто врахувати, що на початкових етапах хвороби досить складно диференціювати діареї різної етіології, а виконання бактеріологічних аналізів вимагає як мінімум 3-5 діб.

Біографія автора

І.З. Карімов, Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського

Відповідальний секретар журналу "Інфекційні хвороби", професор.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-10-14

Як цитувати

Карімов, І. (2013). ВМІСТ ПОЗИТИВНИХ БІЛКІВ ГОСТРОЇ ФАЗИ В КРОВІ ХВОРИХ НА ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ. Інфекційні хвороби, (1). https://doi.org/10.11603/1681-2727.2004.1.1499

Номер

Розділ

Статті