РОЛЬ МОРСЬКОЇ ВОДИ В РОЗПОВСЮДЖЕННІ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

Автор(и)

  • К.Г. Васильєв Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського
  • А.Б. Філіппова

DOI:

https://doi.org/10.11603/1681-2727.2005.3.1447

Анотація

У літературі нагромадилися значні матеріали про зв'язок захворюваності на кишкові інфекції із зараженням через морську воду. Показано, що морська вода може виступати як важливий чинник розповсюдження збудників гострих кишкових інфекцій (ГКІ), утому числі холери, дизентерії, вірусного гепатиту, - хвороб, об'єднаних за епідеміологічним принципом - характером механізму передачі і шляхів розповсюдження заразного чинника. За своїми ж клінічними проявами й етіологією це зовсім різні хвороби - шигельоз, сальмонельоз, ешерихіоз, єрсиніоз, протеози, клостридіоз, цереози й харчова інтоксикація, спричинена стафілококами.

Метою запланованого дослідження буде визначення механізмів і оцінки ролі морської води в передачі й розповсюдженні кишкових інфекцій і моделювання цих явищ на основі системного підходу з урахуванням санітарно-гігієнічного стану прибережних вод, а також розробка епідеміологічних критеріїв як інтегральних показників, що найповніше відображають вплив довкілля на здо­ров'я населення.

Виходячи із завдань дослідження, будуть використані методи епідеміологічного аналізу захворюваності, епідеміологічного картографування і статистичного моделювання, а також методи вивчення забруднення природних і промислових вод за бактеріологічними, санітарно-гігієнічними і токсикологічними показниками. Всі отримані дані підлягатимуть статистичній обробці за загальноприйнятою методикою.

Біографія автора

К.Г. Васильєв, Тернопільський державний медуніверситет ім. І.Я. Горбачевського

Відповідальний секретар журналу "Інфекційні хвороби", професор.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-09-21

Як цитувати

Васильєв, К., & Філіппова, А. (2013). РОЛЬ МОРСЬКОЇ ВОДИ В РОЗПОВСЮДЖЕННІ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ. Інфекційні хвороби, (3). https://doi.org/10.11603/1681-2727.2005.3.1447

Номер

Розділ

Статті