Синдром вигорання в анестезiологiв: дослiдження депресивної симптоматики i порога больової чутливостi з точки зору стажу та статі.

Автор(и)

  • О. В. Олiйник
  • С. В. Кучеренко
  • Т. О. Потупалова

Анотація

Професійне вигорання — синдром, що характеризується тріадою симптомів: емоційним виснаженням, деперсоналізацією та втратою почуття професійної придатності. Цей феномен широко розповсюджений у середовищі медичних працівників, зокрема пов’язаних з інтенсивною терапією. Наше дослідження здійснювалось із метою визначити зв’язок між розвитком депресивної симптоматики і професійним стажем в інтенсивній терапії. Також ми проводили аналгезиметричне тестування учасників. Ми використали госпітальну шкалу тривожності та депресії (НАDS, шкала Zigmond-а), модифікований тест Zung і електричний долориметр. 48 анестезіологів і 20 добровольців були поділені на три групи: І — анестезіологи зі спільним стажем роботи в інтенсивній терапії менше 10 років; ІІ — анестезіологи зі стажем роботи більше 10 років; ІІІ — контрольна група. У першій групі результати тестів вказали наявність легкої невротичної чи ситуативної депресії; у другій — прихованої депресії. Поріг больової чутливості виявився найнижчим у другій групі 20,2 і 18,6 тА для чоловіків та жінок відповідно; найменш чутливі до болю учасники з третьої групи (55,0 мА і 60,4 мА відповідно). Отже, депресивна симптоматика притаманна більшою мірою анестезіологам із тривалішим стажем роботи; не спостережено суттєвої гендерної різниці результатів психологічних і долориметричних тестів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-11-27

Як цитувати

Олiйник О. В., Кучеренко, С. В., & Потупалова, Т. О. (2013). Синдром вигорання в анестезiологiв: дослiдження депресивної симптоматики i порога больової чутливостi з точки зору стажу та статі. Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, (2). Retrieved із https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/surgery/article/view/1911

Номер

Розділ

Погляди на проблему