Хірургічне лікування пупкових гриж зі збереженням косметичного ефекту

Автор(и)

  • M. H. Honchar Івано-Франківський національний медичний університет
  • A. Ye. Bohush Центральна міська клінічна лікарня
  • L. D. Pryimak Центральна міська клінічна лікарня

DOI:

https://doi.org/10.11603/2414-4533.2020.2.10764

Ключові слова:

пупкова грижа, розріз через пупок, погружний косметичний шов, косметичний ефект

Анотація

Мета роботи: опрацювати методику операційного лікування пупкових гриж зі збереженням косметичного ефекту.

Матеріали і методи. У хірургічному відділенні центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківська за 2016–2018 роки прооперовано 267 пацієнтів з пупковими грижами. 230 хворим виконано традиційні оперативні втручання за методикою Мейо, Сапежко або із застосуванням алотрансплантатів. 37 пацієнтам застосована оригінальна методика операції із збереженням пупка, яка була розроблена в клініці. Групи хворих за віком, статтю, видом та тривалістю патології були зіставними.

Результати дослідження та їх обговорення. Суть оригінальної методики полягає в наступному: розріз шкіри та підшкірної клітковини до апоневрозу проводили через пупок вертикально по відношенню до тулуба людини в вертикальному положенні. Виділяли грижовий мішок, розсікали, вміст його занурювали в черевну порожнину. Грижовий мішок перев’язували в основі і відсікали або зашивали очеревину обвивним швом. Ретельно очищали розширене пупкове кільце і нижчерозміщений апоневроз від підлеглих тканин і проводили пластику за Мейо або іншими способами. Після цього, при необхідності, висікали частину шкіри пупка, якщо вона його деформувала, і накладали оригінальний косметичний погружний шов, який захоплював дермальний шар шкіри і апоневроз. Вузол зав’язували під шкірою, яку зашивали косметичним швом. Інколи шов зміцнювали 1–2 вузловими швами. Запропонований метод хірургічного лікування пупкових гриж істотно не впливає на тривалість операції і навіть займає дещо менше часу – сумарний показник тривалості операції традиційним методом складав (56,4±10,5) хв а при виконанні операції за оригінальною методикою – (51,4±7,7) хв. За частотою ранових ускладнень групи оперованих хворих не відрізнялися. Це стосується і терміну перебування в стаціонарі – (3,1±1,1) ліжко/дня.

Запропонована методика хірургічного лікування пупкових гриж невеликого розміру сприяє збереженню природної форми живота шляхом відновлення пупка і ліквідації його деформованої частини.

Посилання

Egnev, V., & Voskresenskiy, P. (2015). Gryzhi [Hernias]. Moscow: Medpraktika [in Russian].

Petrov, S. (2010). Obshchaya khirurgiya: uchebnik [General surgery; textbook] [in Russian].

Andrushchenko, V.P., & Kushnirchuk, M.I. (2010). Osoblyvosti khirurhichnoho likuvannia pisliaoperatsiinykh ventralnykh ta pupkovykh hryzh zhyvota zi zberezhenniam kosmetychnoho efektu vtruchannia shliakhom formuvannia novoho pupka [Features of surgical treatment of postoperative ventral and umbilical hernia with preservation of cosmetic effect of the intervention by forming a new navel]. Khirurhiia Ukrainy – Surgery of Ukraine, 1, 50-54 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-21

Як цитувати

Honchar, M. H., Bohush, A. Y., & Pryimak, L. D. (2020). Хірургічне лікування пупкових гриж зі збереженням косметичного ефекту. Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, (2), 50–53. https://doi.org/10.11603/2414-4533.2020.2.10764

Номер

Розділ

З ДОСВІДУ РОБОТИ