ПОЗААУДИТОРНА РОБОТА СТУДЕНТА: НЕВИКОРИСТАНИЙ РЕЗЕРВ АБО ДЖЕРЕЛО ДИДАКТИЧНИХ ІННОВАЦІЙ

Автор(и)

  • N. I. Voloshchuk Вінницький національний медичний університет імені М. І. Пирогова
  • O. M. Denysyuk Вінницький національний медичний університет імені М. І. Пирогова
  • O. V. Khodakivska Вінницький національний медичний університет імені М. І. Пирогова
  • O. Yu. Galiutina Вінницький національний медичний університет імені М. І. Пирогова

DOI:

https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2018.4.9193

Ключові слова:

викладання фармакології, самостійна робота студента, позааудиторна робота студента

Анотація

Мета роботи – проаналізувати форми і методи самостійної позааудиторної роботи студентів, які використовуються на кафедрі фармакології, для вдосконалення навчального процесу та формування у майбутніх спеціалістів-медиків глибоких знань із фармакології і здатності до самоосвіти та самовдосконалення.

Основна частина. У даній статті ми представили організацію самостійної позааудиторної роботи студентів на кафедрі фармакології Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова. Вона ведеться за трьома основними напрямками: навчально-обовʼязковим, навчально-дослідницьким та науково-дослідним і включає в себе традиційні і нетрадиційні види та форми. Найбільш важливою складовою є ініціативна творча активність студентів. Хоча це самостійна робота студента, але вона ведеться при підтримці викладачів, саме тому на кафедрі створені та постійно оновлюються засоби дидактичної підтримки самостійної роботи (методичні рекомендації для підготовки до практичних занять та для самостійної позааудиторної роботи, мультимедійні презентації лекцій, навчальний посібник “Фармакологія. Конспект лекцій”, навчальна аптека, комплекти тестових завдань, фармакотерапевтичних і ситуаційних задач стандартного та нестандартного типу, критерії оцінювання всіх видів самостійної роботи). Такий підхід до організації самостійної позааудиторної роботи студентів дозволяє розвивати у майбутніх лікарів компетентності, необхідні для правильного формування їх професійної культури.

Висновок. Самостійна позааудиторна робота студентів як важливий інструмент та найбільш складна форма організації навчального процесу вимагає сучасної матеріально-технічної бази, відповідного теоретичного, психолого-педагогічного та науково-методичного супроводу, постійного пошуку нових результативних форм, методів і засобів навчання.

Біографії авторів

N. I. Voloshchuk, Вінницький національний медичний університет імені М. І. Пирогова

Волощук Наталія Іванівна – д.мед.н., професор, зав. кафедри фармакології ВНМУ ім. М.І. Пирогова, 

O. M. Denysyuk, Вінницький національний медичний університет імені М. І. Пирогова

Денисюк Ольга Миколаївна – к.мед.н., доцент кафедри фармакології ВНМУ ім. М.І. Пирогова, контактний телефон 067-591-64-72; 063-157-86-18

O. V. Khodakivska, Вінницький національний медичний університет імені М. І. Пирогова

Ходаківська Ольга Віталіївна - к.фарм.н., доцент кафедри фармакології ВНМУ ім. М.І. Пирогова

O. Yu. Galiutina, Вінницький національний медичний університет імені М. І. Пирогова

Галютіна Олена Юріївна – к.мед.н., доцент кафедри внутрішньої медицини №2 ВНМУ ім. М.І. Пирогова

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-25

Як цитувати

Voloshchuk, N. I., Denysyuk, O. M., Khodakivska, O. V., & Galiutina, O. Y. (2018). ПОЗААУДИТОРНА РОБОТА СТУДЕНТА: НЕВИКОРИСТАНИЙ РЕЗЕРВ АБО ДЖЕРЕЛО ДИДАКТИЧНИХ ІННОВАЦІЙ. Медична освіта, (4), 36–40. https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2018.4.9193

Номер

Розділ

Вдосконалення вищої медичної освіти