ОСОБЛИВОСТІ ВИКЛАДАННЯ ПРЕДМЕТА “ОСНОВИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ” НА КАФЕДРІ ДИТЯЧИХ ХВОРОБ З ДИТЯЧОЮ ХІРУРГІЄЮ

Автор(и)

  • O. R. Boyarchuk ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України»
  • I. B. Chornomydz ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України»
  • T. M. Kosovska ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України»
  • E. I. Burbela ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України»

DOI:

https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2018.1.8831

Ключові слова:

основи раціонального харчування, нутриціологія, методика викладання.

Анотація

Мета роботи – проаналізувати основні фактори, що визначають важливість вивчення студентами предмета “Основи раціонального харчування”, визначити методи та засоби навчання, направлені на поліпшення викладання предмета, які застосовуються на кафедрі дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського.

Основна частина. Враховуючи, що харчування є важливим чинником не лише здоров’я людини, а й визначальним фактором у програмі лікування практично усіх захворювань, вивчення предмета “Основи раціонального харчування” є важливим для майбутнього медичного фахівця практично будь-якої спеціальності. Для забезпечення покращення медичної освіти виникає необхідність вдосконалювати викладання навчального матеріалу студентам-медикам на кафедрах вищих навчальних закладів. Навчальні програми виділяють обмежену кількість годин для оволодіння дисципліною “Основи раціонального харчування”, тому викладачі проводять постійний пошук сучасних методів викладання дисципліни, які сприятимуть покращенню засвоєння теоретичного і практичного матеріалу. Основна увага під час проведення занять, окрім обговорення теми, розв’язування ситуаційних задач, дискусій та складання меню, приділяється більшому контакту студентів із пацієнтами. Це дає можливість розширити комунікативні здібності студентів, на практиці засвоїти особливості збирання харчового анамнезу, під наглядом викладача складати меню та давати рекомендації із раціонального та лікувального харчування пацієнтам різних вікових категорій із певними захворюваннями. Це дає можливість розширити компетентності майбутніх спеціалістів та покращити підготовку майбутніх спеціалістів зі спеціальності “Здоров’я людини”.

Висновок. Підвищення зацікавлення студентів-медиків у вивченні дисципліни “Основи раціонального харчування” поліпшить якість надання медичної допомоги пацієнтам у майбутньому.

Біографія автора

O. R. Boyarchuk, ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України»

 

Посилання

Bomba, M.Ia., Ivashkiv, L.Ia. (2013) Zdorove kharchuvannia yak stratehichnyi resurs natsionalnoi bezpeky Ukrainy [Healthy food as a strategic resource of national safety of Ukraine]. Visnyk NAN Ukrainy – Journal of NAS of Ukraine, 6, 32-41 [in Ukrainian].

Zozuliak, N.V. (2015). Osoblyvosti vykladannia kursu za vyborom “Nutrytsiolohiia” na kafedri propedevtyky vnutrishnoi medytsyny [Features of teaching the elective course "Nutritiology" at the propedeutics of internal medicine department]. Bukovynskyi medychnyi visnyk – Bukovyna Medical Journal, 4 (76), 241-242 [in Ukrainian].

Lazarenko, K.P., Chekhovska, I.M., Bilera, N.V. (2016) Znachennia naukovykh rozrobok z osnov kharchuvannia zdorovoi ta khvoroi liudyny u pidhotovtsi maibutnikh likariv [Significance of scientific developments on the basis of nutrition of a healthy and sick person in the preparation of future physicians]. Suchasnyi stan ta perspektyvy pidhotovky likariv-interniv u Kharkivskomu natsionalnomu medychnomu universyteti: materialy 42-i naukovo-metodychnoi konferentsii z internatury, Kharkiv, KhNMU [in Ukrainian].

Niankovskyi, S., Dobrianskyi, D., Marushko, Iu. (2009) Kharchuvannia ditei rannoho viku: teoriia i praktyka [Nutrition for early childhood: theory and practice]. Lviv: Liha-Pres [in Ukrainian].

Niankovskyi, S.L., Shadryn, O.H., Znamenska, T.K., Beketova, H.V., Ivakhnenko, O.S., Yatsula, M.S. (2014) Shchodo vprovadzhennia kontseptsii “Kharchuvannia novoho zhyttia. 1000 dniv” v Ukraini [Concerning the implementation of the concept "Feeding a new life. 1000 days "in Ukraine]. Zdorove rebenka – Health of a Child, 5 (56), 73-77 [in Ukrainian].

Dudenko, N.V. (2013). Nutrytsiolohiia: navchalnyi posibnyk [Nutritionology: a tutorial]. Kharkiv, Svit knyh [in Ukrainian].

Prodanchuk, M.H., Koretskyi, V.L., & Orlova, N.M. (2005) Do problemy bezpeky kharchuvannia naselennia Ukrainy [To the problem of food security of the population of Ukraine]. Problemy kharchuvannia – Problems of Nutrition, 2, 7-10 [in Ukrainian].

Smoliar, V.I. (2007) Suchasni problemy dytiachoi nutrytsiolohii [Modern problems of child nutritiology]. Problemy kharchuvannia – Problems of Nutrition, 3 [in Ukrainian].

Andriiuk, L.V., Harnyk, T.P., Yatsiuk, V.M., & Fediaieva, S.I. (2016). Teoretychni ta praktychni aspekty nutrytsiolohii [Theoretical and practical aspects of nutritionology]. Lviv, Posvit [in Ukrainian].

Traverse, H.M., Shadrin, O.H., Kozakevych, V.K., & Horishna, O.V. (2009) Dytiacha nutritsiolohiia. Navchalnyi posibnyk [Children's Nutritionology. Textbook]. Poltava [in Ukrainian].

Tutelyan, M.A., & Kon, I.Ya. (2005) Nauchnye osnovy razrabotki printsipov pitaniya zdorovogo i bolnogo rebenka [Scientific foundations for the development of the principles of nutrition of a healthy and sick child]. Voprosy detskoy dietologii – Questions of Children's Dietology, 3, 5-8 [in Russian].

Shadrin, O.H., & Haiduchyk, H.A. (2016). Problemni pytannia kharchuvannia ditei rannoho viku ta shliakhy yikh vyrishennia [Problematic nutrition issues for young children and ways to solve them]. Ukrainskyi medychnyi zhurnal – Ukrainian Medical Journal, 2 (112) [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-12

Як цитувати

Boyarchuk, O. R., Chornomydz, I. B., Kosovska, T. M., & Burbela, E. I. (2018). ОСОБЛИВОСТІ ВИКЛАДАННЯ ПРЕДМЕТА “ОСНОВИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ” НА КАФЕДРІ ДИТЯЧИХ ХВОРОБ З ДИТЯЧОЮ ХІРУРГІЄЮ. Медична освіта, (1). https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2018.1.8831

Номер

Розділ

Вдосконалення вищої медичної освіти