ІНДИВІДУАЛЬНА БЕСІДА ЯК ІНСТРУМЕНТ ПОКРАЩЕННЯ ОПАНУВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

Автор(и)

  • T. M. Muratova Одеській національний медичний університет
  • V. V. Dobrovolskyi Одеській національний медичний університет

DOI:

https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2018.1.8323

Ключові слова:

педагогіка, неврологія, бесіда, викладання неврології.

Анотація

Мета роботи – розглянути питання щодо використання індивідуальної бесіди як інструменту поглибленого вивчення матеріалу і підготовки майбутніх фахівців неврологів.

Основна частина. Бесіда – це така форма спілкування, яка застосовується з метою обміну думками, інформацією. Бесіда використовується перш за все як інструмент спільного пошуку оптимального вирішення проблем. Розуміючи, що кожна з бесід не має загальних рецептів, які б забезпечували її високу ефективність в усіх випадках, викладач повинен творчо підходити до спілкування зі студентом. Виходячи з професійної спрямованості, викладачі кафедри ведуть педагогічні бесіди, коли це потрібно, але намагаються останнім часом навчити, підготувати студентів до ведення медичної бесіди лікаря з пацієнтом, яка знадобиться в майбутньому. Лікар-невролог у спілкуванні з пацієнтом, крім лише медичних проблем, повинен багато уваги приділяти вивченню питань, пов’язаних із соціальним середовищем, національними особливостями, ретельно розібратися зі способом життя, умовами проживання та праці, особливостями харчування, наявними спадковими хворобами близьких родичів. Лікар віч-на-віч спілкується з пацієнтом, що сприяє: встановленню контакту, довіри і взаєморозуміння, виникненню спільних поглядів на тактику лікування для досягнення мети – одужання. Лікар і пацієнт стають однодумцями, і лише в такому випадку вони зможуть спільно боротися з хворобою та отримати перемогу над нею. Основні етапи бесіди – це підготовка, встановлення контакту, орієнтація в ситуації обговорення, питання й прийняття спільного рішення, і що особливо важливо для лікаря, вихід з контакту. Дуже важливо завоювати довіру у студента, яка дозволяє в процесі спілкування компенсувати слабкість аргументів та доказів. Дуже важливо тому, що студенти з повагою ставляться до суджень такого викладача, який вміє завоювати авторитет високим професіоналізмом, вмінням заохотити до вивчення предмета, тактом, зовнішністю, інтелектом, вміло поставленою мовою. Дуже важливо використовувати авторитет викладача, який він здобув попередньою роботою зі студентами на кафедрі в університеті та лікарській діяльності.

Висновки. Індивідуальна бесіда є дійовою формою взаємодії, яку використовують педагоги під час спілкування зі студентами. Це найчастіше бесіди особливого характеру. Зокрема вирішуються ті завдання, які може поставити собі викладач. І в першу чергу це прищеплення любові до предмета “Неврологія” через індивідуальні досягнення викладача, колективні досягнення в науці й охороні здоров’я (лікувальній справі) колективу кафедри, університету, країни. Педагогу в таких бесідах хочеться, як старшому, вплинути на студента, стимулювати його до поведінки за готовим рецептом. Але практично всі люди не хочуть бути об’єктом виховання. Більшості з них потрібні увага і повага. Педагог повинен цікавитися життям студентів. На довіру молодь найчастіше відповідає довірою. Від студента не слід вимагати нереального, того, що він не зможе на даному етапі зробити. Пропозиції, думки педагога повинні бути конструктивними. Бажано не нав’язувати студенту своїх порад, а оцінку його виснов­кам давати лише в крайніх випадках. Розмову слід вести так, щоб студент сам або зробив потрібний висновок, або попросив педагога поради, як діяти в подібній ситуації.

Біографії авторів

T. M. Muratova, Одеській національний медичний університет

к.мед.н., доцент,

зав. кафедри неврології ОНМедУ

V. V. Dobrovolskyi, Одеській національний медичний університет

к.мед.н., доцент кафедри неврології ОНМедУ

вул. Фонтанська дорога 49/1 кв. 144 м.

м. Одеса 65049 Україна

тел.+38 (067) 7074467

Посилання

Zeldovichб B.Z. (2007). Delovoye obshcheniye: uchebnoye posobiye [Business communication: a tutorial]. M. Izdatelstvo : «Alfa-press», 456 [in Russian].

Stolyarenko, L.D. (2005). Psikhologiya delovogo obshcheniya i upravleniya Uchebnik [The psychology of business communication and management. Textbook]. Rostov na Donu: «Feniks», 416 [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-12

Як цитувати

Muratova, T. M., & Dobrovolskyi, V. V. (2018). ІНДИВІДУАЛЬНА БЕСІДА ЯК ІНСТРУМЕНТ ПОКРАЩЕННЯ ОПАНУВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ. Медична освіта, (1). https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2018.1.8323

Номер

Розділ

Досвід з організації навчальної роботи