Напрямки вдосконалення викладання на післядипломному етапі освіти

Автор(и)

  • І. С. Головчак ДВНЗ “Івано-Франківський національний медичний університет”

DOI:

https://doi.org/10.11603/me.v0i4.3672

Анотація

Реформування вищої медичної освіти в Україні є складовою повноцінної інтеграції в систему загальноєвропейської та світової освіти. Згідно з цією метою відбувається реорганізація клінічних кафедр, проходять організаційно-структурні зміни навчального процесу. Їх основою є індивідуалізація роботи зі слухачем, посилення мотивації до щоденного самостійного навчання, збільшення часу, відведеного на самостійну роботу, а також збереження годин для за­своєння та вдосконалення практичних навичок та вмінь.

Тестовий контроль вхідного рівня знань на початку практичного заняття дозволяє охопити значний теоре­тичний матеріал, швидко та об’єктивно оцінити знання. Згодом лікарі займаються практичною діяльністю на клінічних базах кафедри. Графік навчального процесу адаптований до внутрішнього розпорядку в клініці. Основний акцент викладання робиться на самостійний прийом пацієнтів, під час якого керівник інтернів організовує клінічний розбір, наголошуючи на синдромальній діагностиці, невідкладній допомозі, виявленні хвороб на ранніх стадіях. Навчальні кімнати обладнані сучасними комп’ютерами та медичними приладами, підключені до мережі Інтернет, що дає можливість у режимі on-line проводити дистанційне консультування хворих провідними фахівцями університету. Наприкінці вивчення кожної теми викладач проводить підсумковий контроль. Лікарі-інтерни вирішують ситуаційні клінічні задачі. До їх складу винесені питання з інформаційної бази даних ліцензійного іспиту “КРОК-3”.

При виконанні усіх видів роботи під час практичних занять на допомогу інтернам повинен прийти викладач як організатор навчального процесу і консультант, заохочуватиме творчий підхід. 

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-04-28

Як цитувати

Головчак, І. С. (2015). Напрямки вдосконалення викладання на післядипломному етапі освіти. Медична освіта, (4). https://doi.org/10.11603/me.v0i4.3672

Номер

Розділ

Вдосконалення вищої медичної освіти