ПРИНЦИПИ ПІДГОТОВКИ СПІВРОБІТНИКІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ З ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

Автор(и)

  • L. Y. Shostak Управління охорони здоров’я та реабілітації МВС України

DOI:

https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2019.2.10342

Ключові слова:

домедична допомога, Національна поліція

Анотація

На основі досвіду організації і проведення навчання співробітників Національної поліції з домедичної допомоги за програмою «Перший на місці події» сформульовано ключові принципи такої підготовки, які лежать в основі довготривалих знань і практичних навичок, спрямованих на порятунок людини у невідкладному стані. Основним принципом підготовки з домедичної допомоги співробітників Національної поліції є її стандартизованість у різних навчальних закладах і навчальних відділеннях. До правил такої стандартизації належать: наявність уніфікованої матеріально-технічної бази, відповідних навчальних приміщень, підготовлених за стандартною програмою інструкторів з надання домедичної допомоги, наявність єдиних навчально-методичних матеріалів. Другим принципом є системний підхід. Він полягає в чіткому усвідомленні ролі поліцейських у системі спадкоємного надання допомоги постраждалим і хворим з урахуванням існуючої системи екстреної медичної допомоги як в одиничних, так і в масових випадках, що досягається шляхом спільних з рятувальниками і медиками тренувань. Третім принципом є запровадження для поліцейських системи безперервності освіти з домедичної допомоги. Впровадження зазначених принципів є запорукою довготривалих знань і практичних навичок, спрямованих на порятунок людини у невідкладному стані, адже світова статистика вказує, що найшвидше на місце події прибувають саме поліцейські.

Навчання співробітників Національної поліції з домедичної допомоги є важливим елементом їх службової підготовки. Запровадження принципів стандартизації підготовки поліцейських з домедичної допомоги, системного підходу та безперервності освіти є запорукою успішного виконання ними як поставлених завдань, так і рятування життя особам у невідкладному стані.

Посилання

Kryliuk, V.O., Kuzmin, V.Yu., Kuzminskyi, I.V., Tsymbaliuk, H.Yu., & Maksymenko, M.A. (2017). Domedychna dopomoha (alhorytmy ta manipuliatsii): metodychnyi posibnyk [Premedical aid (algorithms and manipulations): methodical manual]. Kyiv [in Ukrainian].

Kryliuk, V.O., Surkov, D.M., Kuzminskyi, I.V., Tsymbaliuk, H.Yu., & Maksymenko, M.A. (2018). Domedychna dopomoha: Navchalno-metodychnyi posibnyk [Premedical aid: Educational manual]. Kyiv: Ozhyva [in Ukrainian].

Pertsov, V.I., Lovkin, O.A., Chemerys, Yu.O., & Boitsova, O.M. (2019). Dosvid navchannia spivrobitnykiv Natsionalnoi politsii u Zaporizkomu derzhavnomu me­dych­nomu universyteti [Experience of National Police staff training at Zaporizhzhia State Medical University]. Proceedings of All-Ukrainian Scientific Practical Conference: Ekstrena medychna dopomoha v nadzvychainykh sytuatsiiakh – Emergency Medical Aid in Emergency Situations. February, 20-24. Ternopil: Ukrmedknyha [in Ukrainian].

Kontseptsiia reformy systemy ekstrenoi medychnoi dopomohy [Concept of reform of the emergency medical care system]. Retrieved from: http://moz.gov.ua/uploads/1/5592-pro_20180615_1_dod.pdf [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-08-15

Як цитувати

Shostak, L. Y. (2019). ПРИНЦИПИ ПІДГОТОВКИ СПІВРОБІТНИКІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ З ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ. Медична освіта, (2), 42–46. https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2019.2.10342

Номер

Розділ

ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ