ЯК ПОДОЛАТИ НЕДОСТАТНЮ МОВНУ ТА ЦИФРОВУ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВИКЛАДАЧІВ І СЛУХАЧІВ У ПІСЛЯДИПЛОМНІЙ ОСВІТІ

Автор(и)

  • T. V. Sandulyak Харківська медична академія післядипломної освіти
  • Т. М. Klimenko Харківська медична академія післядипломної освіти
  • О. А. Serdtseva Харківська медична академія післядипломної освіти
  • О. Yu. Carapetyan Харківська медична академія післядипломної освіти
  • А. М. Zakrevskiy Харківська медична академія післядипломної освіти
  • М. Т. Sandulyak Харківська медична академія післядипломної освіти

DOI:

https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2018.4.9219

Ключові слова:

цифрова та мовна компетентність викладача і слухача, цифрова нерівність, післядипломна професійна освіта, нові компетенції викладача і слухача

Анотація

Мета роботи – окреслити сучасні компетенції лікаря-неонатолога по формуванню здорового початку нового життя та веденню періоду новонародженості й запропонувати резерви покращення післядипломної підготовки спеціалістів і фахівців зі спеціальності “Неонатологія” шляхом засвоєння оновлених і доповнених у 2017–2018 рр. ключових компетентностей – мовної, цифрової та фахової.

Основна частина. Розглядаються суть, зміст оновленої у 2017 р. цифрової та мовної компетентності, їх вплив на формування фахово-професійної компетентності та нові компетенції викладачів і слухачів за рівнями Європейської рамки кваліфікацій та ключовими компетентностями для безперервного навчання впродовж життя, рекомендованими Європейським парламентом і Радою ЄС у 2018 р.

Проаналізовано причини недостатньої мовної та цифрової компетентності викладачів і слухачів курсів післядипломної освіти та користувачів систем електронної освіти і медицини, показано, що без відповідного рівня володіння мовною компетентністю – знання англійської мови на рівні В2 за шкалою Common European Framework of Reference for Languages неможливо адекватно засвоїти цифрові технології, набути необхідної цифрової та професійної компетентності. Зроблено висновки щодо подолання мовної та цифрової нерівності викладачів і слухачів та необхідності підготовки кадрів у рамці нових сучасних компетенцій слухачів.

Висновки. Таким чином, формування сучасних компетентностей з неонатології, зважаючи на важливість для суспільства фахових компетенцій та результатів діяльності неонатологів і суміжних спеціалістів, слід проводити на циклі тематичного удосконалення “Адаптація та патологія новонароджених” тривалістю не менше 1 міс. Навчально-тематичний план навчання на цьому циклі необхідно доповнити новими компетентностями для досягнення сучасного рівня компетенцій спеціалістів і фахівців з неонатології.

Біографія автора

T. V. Sandulyak, Харківська медична академія післядипломної освіти

Кандидат медичних наук, доцент кафедри ендокринології.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-07-23

Як цитувати

Sandulyak, T. V., Klimenko Т. М., Serdtseva О. А., Carapetyan О. Y., Zakrevskiy А. М., & Sandulyak М. Т. (2018). ЯК ПОДОЛАТИ НЕДОСТАТНЮ МОВНУ ТА ЦИФРОВУ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВИКЛАДАЧІВ І СЛУХАЧІВ У ПІСЛЯДИПЛОМНІЙ ОСВІТІ. Медична освіта, (4), 93–98. https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2018.4.9219

Номер

Розділ

Вдосконалення вищої медичної освіти