ЛАТИНСЬКА АФОРИСТИКА ЯК СКЛАДОВА СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ

Автор(и)

  • O. D. Kolodnytska ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України»
  • H. B. Palasiuk ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України»

DOI:

https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2019.3.10646

Ключові слова:

латинські афоризми, латинські цитати, латинські приказки, латинські прислів’я, студенти-медики

Анотація

У статті узагальнено досвід вивчення латинських афоризмів, цитат, приказок і прислів’їв на заняттях із латинської мови студентами-медиками та представлено їх еквіваленти англійською та українською (афоризми із закликом старанно вчитися, на патріотичну тематику, біблеїзми) мовами.

Сьогодні важко назвати сферу діяльності людини, де не звучали б латинські вислови. Латина як єднальна ланка між античністю та новітньою європейською культурою сприяє формуванню «homo moralis» (чистої моралі).

Латинські афоризми увібрали в себе найцінніший досвід, набутий у результаті пізнання людини, явищ природи, звичаїв народу, культурного життя чи історії. Вони розвивають інтелектуальний рівень людини, її світогляд і дають можливість відрізняти добро від зла, безпомилково відчувати правду та неправду.

Багато біблійних висловів (Біблія була перекладена на латинську мову в IV столітті н. е.) використовуються в сучасній українській, англійській, французькій, російській та інших європейських мовах.

Мудрі й лаконічні латинські прислів’я висловлюють заповіді нащадків про міжособистісні стосунки, влучні і дотепні афоризми посіли почесне місце у міжнародному багатомовному фразеологічному фонді. Це, безумовно, пояснюється великим історичним значенням латинської мови у розвитку європейської цивілізації, науки, культури та освіти.

На заняттях з латинської мови ми заохочуємо студентів-медиків вивчати афоризми з різних тем, включаючи такі, що пропагують здоровий спосіб життя та засуджують звички, що негативно впливають на здоров’я людини, наприклад, зловживання алкоголем. Ефективне впровадження латинських афоризмів як складової соціокультурної підготовки у вищих медичних навчальних закладах забезпечує найвищу якість навчального процесу.

Посилання

Storchova, T.V. (2011). Latynska mova yak skladova profesiinoi osvity filolohiv-hermanistiv [Latin as a component of the professional education of German philologists]. Pedahohichna osvita: teoriia i praktyka – Pedagogical Education, Theory and Practice, 8, 267-279 [in Ukrainian].

Tsymbaliuk, Yu.V. (1990). Latynski pryslivia i prykazky [Latin proverbs and sayings]. Kyiv: Vyshcha shkola [in Ukrainian].

Kovalskyi, Y.P., Pylypiv, O. H., & Kovalska, M.P. (2000). Sententiae Latinae ad usum medicorum. Lviv: Medytsyna svitu.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-03

Як цитувати

Kolodnytska, O. D., & Palasiuk, H. B. (2019). ЛАТИНСЬКА АФОРИСТИКА ЯК СКЛАДОВА СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ. Медична освіта, (3), 39–43. https://doi.org/10.11603/me.2414-5998.2019.3.10646

Номер

Розділ

ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ