ВПЛИВ КОРВІТИНУ НА ПОКАЗНИКИ ПЕРЕКИСНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ ТА АНТИОКСИДАНТНУ СИСТЕМУ В ЛЕГЕНЯХ У ДИНАМІЦІ РОЗВИТКУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО АЛЕРГІЧНОГО АЛЬВЕОЛІТУ В УМОВАХ СТРЕСУ

Автор(и)

  • M. S. Regeda Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
  • M. Ye. Kovalska Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

DOI:

https://doi.org/10.11603/2415-8798.2018.1.8746

Ключові слова:

експериментальний алергічний альвеоліт, іммобілізаційний стрес, корвітин.

Анотація

Важливу роль для розуміння патогенезу алергічного альвеоліту відіграють процеси перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) та антиоксидантної системи (АОС). Щодо коригувального впливу на порушення процесів ПОЛ та АОС велике зацікавлення у науковців і практичних лікарів викликає корвітин. У доступній нам літературі відсутні дослідження, що стосуються вивчення дії корвітину на показники про- й АОС у легенях в динаміці розвитку експериментального алергічного альвеоліту (ЕАА) за умов іммобілізаційного стресу. Власне, це визначає актуальність експериментальних досліджень, які ми провели, і вказує на доцільність пошуку нових способів вищенаведеної корекції.

Мета дослідження – з’ясувати роль процесів про- та АОС у патогенезі ЕАА в умовах іммобілізаційного стресу в експерименті та встановити вплив на них корвітину.

Матеріали і методи. Об’єктом дослідження були 70 самок морських свинок масою тіла 0,18–0,20 кг, яких поділили на 7 дослідних груп по 10 тварин у кожній. Відтворено такі експериментальні моделі: АА до лікування; АА в умовах іммобілізаційного стресу до лікування та АА в умовах іммобілізаційного стресу після лікування корвітином. Препарат “Корвітин” (Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод) протягом 10-ти діб вводили внутрішньочеревно в дозі 40 мг/кг. Експериментальний іммобілізаційний стрес – за методом П. Д. Горизонтова. Експериментальний АА – О. О. Орєхова, Ю. А. Кирилова. Потім тварин декапітували і визначали в легенях вміст продуктів ПОЛ та активність ферментів АОС. Вміст дієнових кон’югатів визначали за методом В. Г. Гаврилова, М. І. Мішкорудної, малонового діальдегіду – Є. Н. Коробейникової, активність супероксиддисмутази – за методом R. Fried, активність каталази (КТ) – за R. Holmes, C. Masters, церулоплазмін – В. Г. Колб, В. С. Камишнікова. Статистичне опрацювання – за методом Стьюдента. Статистично достовірними вважали результати, для яких р≤0,05.

Результати досліджень та їх обговорення. Дослідження показали, що для тварин з ЕАА характерна інтенсифікація процесів ПОЛ (ДК та МДА). Внаслідок активації цих процесів у легенях накопичувалися первинні та вторинні продукти ПОЛ. Одержані результати вказували на виснаження АОС (СОД, КТ, ЦП) та неспроможність утилізувати продукти ПОЛ. Таким чином, вивчення показників про- й АОС за умов розвитку ЕАА показало зростання вмісту ДК і МДА та зниження активності ферментів СОД, КТ, ЦП у легенях на 2-гу, 34-ту доби, що свідчило про поступову активацію процесів ПОЛ на тлі депресії антиоксидантного захисту, особливо на 34-ту добу розвитку експерименту. Комплексна оцінка отриманих результатів дає підстави, на нашу думку, дійти висновку, що за умов формування ЕАА відбувається порушення рівноваги між ПОЛ та АОС. З огляду на отримані результати, метою наступного етапу роботи було виявлення дисбалансу між про- та АОС при ЕАА у легенях в умовах стресу. Ці результати, на нашу думку, вказують, що у морських свинок виснажується активність АОС, що нездатна повністю утилізувати продукти вільнорадикального окиснення ліпідів, які посилено утворюються при ЕАА в умовах стресу. Можна припустити, що алергія, стрес, гіпоксія та запалення легень швидко призводять до пригнічення АОС. Одержані результати свідчать, що при ЕАА та стресі відбувалися зміни показників про- (ДК і МДА) і АОС (СОД, КТ, ЦП ) у легенях, які проявлялися активізацією процесів ліпопероксидації на тлі пригнічення АОС. Це особливо чітко помітно на 2-гу, 34-ту доби експерименту. В результаті проведених досліджень встановлено, що після 10-ти діб введення внутрішньочеревно препарату “Корвітин” тваринам з ЕАА в умовах іммобілізаційного стресу (в дозі 40 мг/кг ) спостерігалося зниження вмісту продуктів ПОЛ та зростання активності АОС, порівняно з групою тварин, які не піддавалися дії цього засобу. Це свідчить, на нашу думку, про коригувальну дію корвітину на показники ПОЛ та антиоксидантного захисту за умов формування ЕАА та ІС.

Висновки. Одержані результати експериментів встановили неспроможність антиоксидантної системи утилізувати продукти ліпопероксидації при експериментальному алергічному альвеоліті в умовах стресу та її виснаження на 2-гу, 34-ту доби експерименту до лікування. Застосування антиоксиданта “Корвітин” спричинило гальмівну дію на утворення продуктів пероксидації ліпідів та стимулювальний вплив на активність антиоксидантної системи в легенях, що вказує на його позитивний коригувальний вплив медикаменту на порушені показники метаболізму за умов формування експериментального алергічного альвеоліту та іммобілізаційного стресу.

Біографія автора

M. S. Regeda, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

 

Посилання

Reheda, M.S. (2002). Ekzohennyi alerhichnyi alveolit [Exogenous allergic alveolitis]. Lviv : Spolom, p. 165 [in Ukrainian].

Reheda, M.S., Hrytsko, R.Yu. & Lyubinets, L.A. (2007). Ekzohennyi alerhichnyi alveolit : 2-e vyd., dopov. ta pererob. [Exogenous allergic alveolitis : 2nd edition edd and red.]. Lviv : Spolom, p. 200 [in Ukrainian].

Abe, M. & Yoshimoto, T. (2004). Leukotriene-lipoxygenase pathway and drug discovery. Nippon Y. Zasshi, 124 (6), 415-425.

Amir, O., Shnizer, S. & Wolf, R. (2008). Acute decompensated heart failure is associated with increased serum level of oxidative stress. Eur. J. of Heart Failure, 7 (1), 69.

Slyesarchuk, V.Yu. & Mamchur, V.Y. (2010). Tserebroprotektorni vlastyvosti vodorozchynnoi ta liposomalnoi form kvertsetynu [Cerebroprotective properties of water-soluble and liposomal forms of quercetin]. Visnyk farmakolohiyi ta farmatsiyi – Bulletin of Pharmacology and Pharmacy, 3, 36-44 [in Ukrainian].

Tarakhovskyy, Yu.S., Kym, Yu.A., Abdrasylov, B.S. & Muzafarov, E.N. (2013). Flavonoydy : byokhymyia, byofyzyka, medytsyna [Flavonoids: biochemistry, biophysics, medicine]. Pushchyno : Sunchrobook, p. 310 [un Russian].

Saija, A., Scalese, M. & Lanza, M. (1995). Flavonoids as antioxidant agents : importance of their interaction with biomembranes. Free Radic. Biol. Med., 19, 481-486.

Kolishetska, M.A. (2008). Kharakterystyka okremykh komponentiv humoralnoho imunitetu krovi morskykh svynok u dynamitsi formuvannia eksperymentalnoho alerhichnoho alveolitu i korektsiia yikh porushenn korvitynom [Characterization of separate components of the humoral immunity of blood of guinea pigs in the dynamics of the formation of experimental allergic alveolitis and correction of their violations by corvivaline]. Odeskyi medychnyi zhurnal – Odessa Medical Journal, 6, 13-14 [in Ukrainian].

Orekhov, O.O. & Kyrylov, Yu.A. (1985). Patomorfolohyya lehkykh y mykrotsyrkuliatornoho rusla maloho kruha krovoobrashchenyya pry khronycheskom eksperymentalnom allerhycheskom alveolyte [Pathomorphology of the lungs and microcirculatory bed of the small circle of circulation in a chronic experimental allergic alveolitis]. Arkhyv patolohyi – Archive of pathology, 10, 54-61 [in Russian].

Horyzontov, P.D., Belousova, O.Y. & Fedotova, M.Y. (1983). Stress y systema krovy [Stress and the blood system]. M. : Medytsyna, p. 239 [in Russian].

Havrylov, V.B. & Myshkorudnaya, M.Y. (1983). Spektrofotometrycheskoe operedelenye soderzhanye hydroperekysey lypydov v plazme krovy. Laboratornoe delo – Laboratory, 3, 33-35 [in Russian].

Korobeynykova, E.N. (1989). Modyfykatsyya opredelenyya produktov POL v reaktsyy s tyobarbyturatovoy kyslotoy [Modification of the definition of LPO products in the reaction with thiobarbiturate acid]. Laboratornoe delo – 1 Laboratory, 7, 8-10 [in Russian].

Fried, R. (1975). Enzymatic and non-enzymatic assay of super oxide dismutase. Biochemie, 7, 65, 657-660.

Holmes, R. & Masters, C. (1970). Epigenetic interconversions of the multiple forms of mouse liver catalase. FEBS Lett, 11 (1), 45-48.

Kolb, V.H. & Kamyshnykov, V.S. (1982). Opredelenye aktyvnosty tseruloplazmyna v krovy. Spravochnyk po klynycheskoy khymyy [Handbook of Clinical Chemistry]. Mynsk : Belarus, 290-291 [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-28

Як цитувати

Regeda, M. S., & Kovalska, M. Y. (2018). ВПЛИВ КОРВІТИНУ НА ПОКАЗНИКИ ПЕРЕКИСНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ ТА АНТИОКСИДАНТНУ СИСТЕМУ В ЛЕГЕНЯХ У ДИНАМІЦІ РОЗВИТКУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО АЛЕРГІЧНОГО АЛЬВЕОЛІТУ В УМОВАХ СТРЕСУ. Вісник наукових досліджень, (1). https://doi.org/10.11603/2415-8798.2018.1.8746

Номер

Розділ

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ