ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПОНЕСЕНИХ ВТРАТ З ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ ТА ОСОБИСТИХ ВИТРАТ ПАЦІЄНТІВ, ЯКІ ПЕРЕНЕСЛИ ОПЕРАЦІЮ ГАРТМАНА

Автор(и)

  • S. Y. Grytsenko ДВНЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського”

DOI:

https://doi.org/10.11603/2415-8798.2017.2.7588

Ключові слова:

економічна обґрунтованість, операція Гартмана, стома, національний дохід.

Анотація

В економічно розвинутих країнах світу система охорони здоров’я функціонує в умовах жорстких правил страхової медицини. Як правило, при наданні тих чи інших медичних послуг враховують також і економічну доцільність необхідних операційних втручань чи будь-якої іншої лікарської маніпуляції, вираховують можливі втрати як для пацієнта, так і для держави.

Мета дослідження – вивчити та економічно обґрунтувати додаткові витрати держави та особистих витрат пацієнтів, котрим була виконана операція Гартмана, та провести порівняння даних показників із економічними втратами, які несуть пацієнти, прооперовані за методикою, розробленою в нашій клініці.

Матеріали і методи. За даними Міністерства охорони здоров’я України, в 2015 р. чисельність інвалідів ІІ групи (захворювання органів травлення), яких вперше визнали, становила 3423 особи, в тому числі 3219 осіб у працездатному віці або 94,0 % [2]. Доходи населення – важливий результативний показник, що характеризує загальну суму грошових і натуральних (у грошовій оцінці) доходів громадян протягом року. За даними Державної служби статистики України, в 2015 р. загальний середньомісячний дохід у розрахунку на одного працюючого становив 10 362 грн.

Результати досліджень та їх обговорення. За умов, якщо інвалід ІІ групи офіційно не працював, тобто не отримував зарплати, а лише отримував соціальну допомогу та інші соціальні трансферти, то у цій ситуації втрати з державного бюджету в 2015 р. для таких осіб становили 5958,3 грн. щомісячно, або на 11,7 % більше, ніж для працюючих інвалідів. Крім цього, інваліди ІІ групи понесли особисті додаткові витрати, пов’язані з придбанням калоприймачів та засобів догляду за стомою. Для забезпечення одного пацієнта засобами догляду за стомою становить 10 300 грн/1 рік.

Висновки. Пацієнти, котрим виконано операцію Гартмана, потребують тривалої соціальної адаптації та психологічної допомоги для пристосування до нових умов існування, необхідні додаткові витрати коштів як з державного бюджету, так і особистих заощаджень, збільшення обсягів соціальної допомоги від держави та ін.

Біографія автора

S. Y. Grytsenko, ДВНЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського”

аспірант кафедри хірургії №1 з урологією та малоінвазивною хірургією ім. проф. Л.Я.Ковальчука, ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет МОЗ України»

Посилання

Mochernyi, S.V. (2001). Ekonomichna entsyklopediia: u trokh tomakh [Economic encyclopedia in three volumes]. Kyiv: Vydavnychyi tsentr “Akademiia” [in Ukrainian].

Statystychnyi zbirnyk “Ukraina u tsyfrakh 2015” [Statistical collection “Ukraine in Numbers]. Kyiv: Derzh. sluzhba statystyky Ukrainy. Retrieved from: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ1_u.htm [in Ukrainian].

Hrytsenko, Y.M., Bedeniuk, A.D., & Hrytsenko, S.Y. (2013). Dosvid zastosuvannia pervynno-nefunktsionuiushchoho anastomozu u khvorykh na kolorektalnyi rak, uskladnenyi kyshkovoiu neprokhidnistiu [Experience with non-functioning primary anastomosis in patients with colorectal cancer complicated by intestinal obstruction]. Shpytalna khirurhiia – Hospital Surgery, 4 (64), 83-86 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-17

Як цитувати

Grytsenko, S. Y. (2017). ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПОНЕСЕНИХ ВТРАТ З ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ ТА ОСОБИСТИХ ВИТРАТ ПАЦІЄНТІВ, ЯКІ ПЕРЕНЕСЛИ ОПЕРАЦІЮ ГАРТМАНА. Вісник наукових досліджень, (2). https://doi.org/10.11603/2415-8798.2017.2.7588

Номер

Розділ

ХІРУРГІЯ