ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГІВ У ЖІНОК З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ.

Автор(и)

  • N. M. Kinash
  • N. I. Genyk
  • YU. B. Motsyuk

DOI:

https://doi.org/10.11603/24116-4944.2014.2.5857

Ключові слова:

вагітність, метаболічний синдром, перинатальні ускладнення.

Анотація

Проблема акушерських та перинатальних ускладнень залишається однією з найважливіших і в теперішній час. До того ж, показники плодових втрат в нашій країні залишаються вищими, у порівнянні із державами Європейської'співдружності [1,2]. В останні роки в структурі генітальної та екстрагенітальноїпатологіїособливе місце займають різні ендокринопатії, основним варіантом якихє метаболічний синдром (МС). Він характеризується поєднанням гіперінсулінемії, первинноїартеріальної'гіпертензії', дисліпідемії, ожиріння і полікістознихзмін яєчників; ці симптоми найчастіше взаємозалежні та доповнюють і посилюють один одного [3,4]. Разом з тим, вагітні жінки з МС мають підвищений ризик розвитку різних акушерських та перинатальних ускладнень, а існуючі лікувально-профілактичні заходи не завжди ефективні. Метаболічний синдром (МС), являє собою мультифакторний клінічний стан, обумовлений комплексом генетичних, гемодинамічних, нейрогуморальних особливостей та способом життя людини, що проявляється комплексом патогенетично взаємопов'язаних порушень чутливості тканей до інсуліну, вуглеводного, ліпідного, пурінового обміну, а також абдомінальним ожирінням та артеріальною гіпертензією. Заданими різнихавторів, поширеність МС продовжує збільшуватися й у цей час становить від 5 до 20%. Незважаючи на значне число наукових публікацій з проблеми акушерської'та перинатальної патології' в жінок із соматичною захворюваністю, не можна вважати її'повністю вирішеною, особливо в плані ефективності лікувально-профілактичних заходів у жінок груп високого ризику, до яких, безумовно, відносяться і пацієнтки з МС.

Посилання

Arteryalʹnaya hypertenzyya u beremennykh. Tolʹko ly hestoz?/O.V. Makarov, N.N. Nykolaev, E.V. Volkova. - M.: Héotar-Medya, 2006. - 176 s.

Zadyonchenko V.S., Adasheva T.V., Demycheva O.YU., Poryvkyna O.N. Metabolycheskyy syndrom: terapevtycheskye vozmozhnosty y perspektyvy. //Consillium Medicum . -2005. - № 7 (9). - R. 725-33.

KobalavaZH.D., Tolkacheva V.V. Metabolycheskyy syndrom: pryntsypy lechenyya. //Rus. med. zhurn. - 2005.-№ 13 (7): 451-8.

Lechebno-dyahnostycheskaya taktyka vedenyya beremennykh s arteryalʹnoy hypertonyey v Rossyy. - M.: Yzdatelʹstvo Rashyn Prodakshn, 2007. - 136 s.

Aktualʹnye voprosy patoheneza, dyahnostyky y farmakoterapyy arteryalʹnoy hypertonyy u beremennykh / O.N. Tkacheva, A.V. Barabashkyna. - M.:Pahry, 2006. - 140 s.

Metabolycheskyy syndrom y trombofylyya v akusherstve y hynekolohyy /A.D. Makatsaryya, E.B. Pshenychnykova,T.B. Pshenychnykova y dr. - M.: OOO «MYA», 2006. -480 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-12

Як цитувати

Kinash, N. M., Genyk, N. I., & Motsyuk, Y. B. (2014). ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГІВ У ЖІНОК З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ. Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, (2). https://doi.org/10.11603/24116-4944.2014.2.5857

Номер

Розділ

Акушерство та гінекологія