Ідентифікація та визначення кількісного вмісту токоферолів у сировині капусти городньої (Brassica oleracea L.)

Автор(и)

  • M. M. Kuznetsova Національний фармацевтичний університет
  • V. V. Hutsol Вінницькій національний медичний університет імені М. І. Пирогова
  • I. O. Zhuravel Національний фармацевтичний університет

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i2.9135

Ключові слова:

капуста городня, листя, насіння, токофероли, газова хроматографія/мас-спектрометрія.

Анотація

Вступ. Капусту городню (Brassica oleracea L.) широко використовують у народній медицині. Комплекс вітамінів, який міститься в сировині капусти городньої, наділяє її багатьма фамакотерапевтичними властивостями. Токофероли поширені в природі та входять до складу різних рослин, зокрема представників родини капустяні (Brassicaceae). Їх широко застосовують при лікуванні найрізноманітніших захворювань завдяки антиоксидантній та іншій дії.

Мета дослідження – визначити методом газової хроматографії/масспе-ктрометрії якісний склад та кількісний вміст токоферолів у листі й насінні капусти городньої різних сортів.

Методи дослідження. Для досліджень токоферолів методом газової хроматографії/мас-спектрометрії використовували листя і насіння капусти городньої сортів “Білосніжка”, “Українська осінь” та “Ярославна”.

Результати й обговорення. У результаті проведених досліджень у листі й насінні капусти городньої сортів “Білосніжка”, “Українська осінь” та “Ярославна” було ідентифіковано γ- й α-токоферол. Вміст токоферолів у листі капусти досліджуваних сортів становив: “Українська осінь” – γ-токоферол 22 мг/кг, α-токоферол 32 мг/кг; “Ярославна” – γ-токоферол 52 мг/кг, α-токоферол 131 мг/кг. У листі капусти сорту “Білосніжка” токофероли виявлено в слідових кількостях. Вміст досліджуваних сполук у насінні капусти за сортами склав: “Білосніжка” – γ-токоферол 66 мг/кг, α-токоферол 53 мг/кг; “Українська осінь” – γ-токоферол 154 мг/кг, α-токоферол 94 мг/кг; “Ярославна” – γ-токоферол 320 мг/кг, α-токоферол 213 мг/кг. Найбільший вміст γ- та α-токоферолу спостерігали в листі й насінні капусти городньої сорту “Ярославна”.

Висновок. Одержані результати можуть бути використані при розробці лікарських засобів на основі капусти городньої та методів контролю якості сировини досліджуваної рослини.

Посилання

Singh, J., Upadhyay, A.K., & Bahadur, A. (2016) Antioxidant phytochemicals in cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata). Scientia Horticulturae, 108, 233-237.

Podsedek, A. (2007). Natural antioxidants and antioxidant capacity of Brassica vegetables: A review. LWT, 40, 1-11.

Kuznetsova, M.M., Kyslychenko, О.А., & Zhuravel, І.О. (2017). Identyfikatsiia ta vyznachennia kilkisnoho vmistu steroidnykh spoluk u syrovyni kapusty ohorodnoi [Identification and determination of quantitative content of steroid compounds in raw cabbage]. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 6 (10), 10-16 [in Ukrainian].

Dixon, G.R. (2007). Vegetable Brassicas and related Crucifers. CABI.

Rozpądek P., Ślesak I., & Cebula S. (2013). Ozone fumigation results in accelerated growth and persistent changes in the antioxidant system of Brassica oleracea L. var. capitata f. alba. Plant Physiology, 170 (14), 1259-1266.

Bohutska, O.Ye. (2011). Vyznachennia skladu tokoferoliv ta yikh vplyv na farmakolohichnu diiu nastoiky “Hretavosk” [Determination of the composition of tocopherols and their influence on the pharmacological action of tincture “Gretävosk”]. Visnyk farmatsii – Messenger of Pharmacy, 2 (66), 48-50 [in Ukrainian].

Samec, D., Pavlovic, I., & Salopek-Sond, B. (2016). White cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba): botanical, phytochemical and pharmacological overview. Phytochemistry Reviews, 16 (1), 30-49.

(2017). Derzhavnyi reiestr sortiv roslyn, prydatnykh dlia poshyrennia v Ukraini na 2017 rik [State register of plant varieties suitable for distribution in Ukraine in 2017]. Кyiv. Ministerstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-07-03

Як цитувати

Kuznetsova, M. M., Hutsol, V. V., & Zhuravel, I. O. (2018). Ідентифікація та визначення кількісного вмісту токоферолів у сировині капусти городньої (Brassica oleracea L.). Медична та клінічна хімія, (2), 33–37. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i2.9135

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ