Визначення вмісту антоціанів і танінів у аронії чорноплідної плодах

Автор(и)

  • O. V. Krivoruchko Національний фармацевтичний університет, Харків
  • A. G. Kotov Державне підприємство“Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів”, Харків
  • V. A. Samoilova Національний фармацевтичний університет, Харків
  • E. E. Kotova Державне підприємство“Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів”, Харків
  • V. M. Kovalyov Національний фармацевтичний університет, Харків

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i1.8756

Ключові слова:

аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa), антоціани, таніни, поліфеноли, стан- дартизація.

Анотація

Вступ. Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa) широко культивується в Україні як харчова, лікарська і декоративна рослина. Якість аронії чорноплідної плодів свіжих регламентувалася вимогами ФС 42-66-87 “Плоди аронії чорноплідної (горобини чорноплідної) свіжі”, проте статтю треба було переглянути з використанням сучасних підходів до стандартизації лікарської рослинної сировини.


Мета дослідження – визначити вміст антоціанів і танінів у аронії чорноплідної плодах свіжих та висушених для включення результатів досліджень до розділу монографії “Кількісне визначення”.


Методи дослідження. Вміст антоціанів і танінів в аронії чорноплідної плодах свіжих та висушених визначали методом абсорбційної спектрофотометрії.


Результати й обговорення. Вміст антоціанів у аронії чорноплідної плодах свіжих становить від (0,45±0,01) до (0,56±0,02) % у перерахунку на ціанідин-3-O-глюкозиду хлорид, вміст танінів у аронії чорноплідної плодах висушених – від (1,51±0,02) до (2,41±0,03) % у перерахунку на пірогалол і суху сировину. Тому до національної монографії “Аронії (горобини) чорноплідної плоди свіжіN” запропоновано ввести показник: вміст антоціанів – не менше 0,40 % у перерахунку на ціанідин-3-O-глюкозиду хлорид, а до національної монографії “Аронії (горобини) чорноплідної плоди висушеніN” – показник: вміст танінів – не менше 1,5 % у перерахунку на пірогалол і суху сировину.


Висновок. Методом абсорбційної спектрофотометрії в аронії чорноплідної плодах свіжих визначено вміст антоціанів, у аронії чорноплідної плодах висушених – танінів. Результати досліджень використано при розробці національних монографій “Аронії (горобини) чорноплідної плоди свіжіN” й “Аронії (горобини) чорноплідної плоди висушеніN”.

Посилання

Kryvoruchko, O.V. (2016). Farmakohnostychne doslidzhennia redstavnykiv rodyn Rozovi ta Derenovi yak dzherel oderzhannia likarskykh zasobiv [The pharmacognostic study of plants of Rosaceae and Cornaceae families as sources of herbal drugs]. Doctor’s Extended thesis. Kharkiv: Natsionalyi farmatsevtychnyi universytet [Ukrainian].

Wu, T., Grootaert, Ch., Voorspoels, S., Jacobs, G., Pitart, J., Kamiloglu, S., et al. (2017). Aronia (Aronia melanocarpa) phenolics bioavailability in a combined in vitro digestion/Caco-2 cell model is structure and colon region dependent. J. Funct. Foods, 38 (A), 128-139.

Kotov, A.H. (2013). Farmakopeini aspekty standartyzatsii yakosti likarskoi roslynnoi syrovyny i preparativ na yii osnovi [Pharmacopoeial aspects of the standardization of the quality of medicinal plant material and preparations on its basis]. Doctor’s thesis. Kharkiv: Natsionalnyi farmatsevtychnyi universytet [in Ukrainian].

Samoilova, V.A., Kovalev, V.N., Rybak, V.A., & Krivoruchko, E.V. (2013). Carboxylic acids from Aronia melanocarpa. Chem. Nat. Compd., 49 (4), 744-745.

Samoilova, V.A., Kryvoruchko, O.V., & Kovaliov, V.M. (2016). Protsianidyny plodiv aronii chornoplidnoi [Procyanidins of fruit of Aronia melanocarpa]. Chemistry of Natural Compounds: Materials of IV Ukrainian Scientific

Conference with international participation. Ternopil:TDMU [in Ukrainian].

Kotova, E.E., & Kotov, A.H. (2014). Systematyzatsiia farmakopeinykh vymoh o metodiv kontroliu yakosti likarskoi roslynnoi syrovyny. Unifikovani spektrofotometrychni metodyky [Systematization of pharmacopoeial requirements for methods of quality control of medicinal plant raw materials. Uniform spectrophotometric techniques]. Farmakom, 4, 22-34 [in Ukrainian].

(2014). Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Quality of Medicines. State Pharmacopoeia of Ukraine [Державна Фармакопея Україна]. 2nd ed.

Vol. 3. Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Quality of Medicines [in Ukrainian].

(2008). Scientific Expert Pharmacopoeia Center. State Pharmacopoeia of Ukraine [Державна ФармакопеяУкраїни]. 1.2 ed. Kharkiv: Scientific Expert Pharmacopoeia Center [in Ukrainian].

(2016). Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Quality of Medicines. State Pharmacopoeia of Ukraine. [Державна Фармакопея Україна]. 2.1 ed.

Kharkiv: Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Quality of Medicines [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-03

Як цитувати

Krivoruchko, O. V., Kotov, A. G., Samoilova, V. A., Kotova, E. E., & Kovalyov, V. M. (2018). Визначення вмісту антоціанів і танінів у аронії чорноплідної плодах. Медична та клінічна хімія, (1), 71–75. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i1.8756

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ