Вплив йоду на показники ліпідного профілю крові щурів Різного віку при експериментальному ожирінні

Автор(и)

  • N. H. Kopchak Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
  • О. S. Pokotylo Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
  • M. D. Kuhtyn Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
  • M. I. Koval Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i4.8437

Ключові слова:

сироватка крові, холестерол, триацилгліцероли, ліпопротеїди, йодіс-концентрат, йодомарин, ожиріння.

Анотація

Вступ. Ожиріння на сьогодні є надзвичайно поширеним явищем, яке негативно впливає на функціональний стан організму, метаболізм, і це все, у свою чергу, призводить до розвитку ряду захворювань, інвалідизації, скорочення тривалості життя. Великий вплив на порушення ліпідного обміну мають ендокринні залози, особливо щитоподібна, і найбільше при дефіциті йоду в раціоні, що призводить до гіпотиреозу. Перспективним вбачається порівняльне дослідження впливу різного за походженням йоду на обмін ліпідів при ожирінні.

Мета дослідження – вивчити порівняльний вплив біологічно активного йоду в складі препарату “Йодіс-концентрату” та неорганічного йоду (КJ) у складі препарату “Йодомарин” на показники ліпідного обміну в сироватці крові білих щурів-самців з експериментальним аліментарним ожирінням.

Методи дослідження. Об’єктом досліджень була сироватка крові білих щурів, предметом – окремі показники ліпідного обміну у ній. Дослідження проведено на 48 білих щурах-самцях. Тварин було поділено на 3 вікові групи по 16 щурів у кожній: 1-ша – 1,5-місячні; 2-га – 2,5-місячні; 3-тя – 5-місячні. Кожна вікова група складалась із 4-х підгруп по 4 тварини: 1-ша – контрольна, яка перебувала на основному раціоні віварію; 2-га, 3-тя і 4-та – тварини з експериментальним аліментарним ожирінням, яке формувалося через індуктор харчового потягу – натрієвої солі глутамінової кислоти у співвідношенні 0,6:100,0 та висококалорійної дієти, що включала стандартну їжу (47 %), солодке концентроване молоко (44 %), кукурудзяну олію (8 %) і рослинний крохмаль (1 %). Щоденно впродовж 45 днів тваринам 3-ї підгрупи внутрішньошлунково вводили біологічно активний йод у складі йодіс-концентрату в дозі 0,1 мл (0,4 мкг йоду) на 1 кг маси тіла тварини на добу, щурам 4-ї підгрупи – неорганічний йод у формі калію йодиду в складі йодомарину (ЙМ) з розрахунку 0,4 мкг калію йодиду на 1 кг маси тіла тварини на добу. В сироватці крові визначали вміст загальних ліпідів, загального холестеролу, триацилгліцеролів, ліпопротеїнів високої та низької щільності.

Результати й обговорення. За допомогою біологічно активного йоду в складі йодіс-концентрату було отримано достовірне зниження вмісту загальних ліпідів, триацилгліцеролів, загального холестеролу, ліпопротеїнів низької щільності в сироватці крові самців різного віку, більшою мірою, ніж при введенні йодомарину.

Висновок. З огляду на ефективну, за результатами дослідження, гіполіпідемічну дію йодіс-концентрату, його доцільно використовувати як профілактичний та лікувальний засіб для зниження вмісту загальних ліпідів, триацилгліцеролів, загального холестеролу, ліпопротеїнів низької щільності у крові.

Біографія автора

N. H. Kopchak, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

 

Посилання

Voronenko, N.Yu. (2013). Metabolichnyi syndrom ta dysfunktsiia zhyrovoi tkanyny u zhinok [Metabolic syndrome and dysfunction of adipose tissue in women]. Zdorovye zhenshchyny – Women’s Health, 5, 66-71 [in Russian].

Nechyporuk, V.M. & Korda, M.M. (2015). Metabolizm pry hipo- ta hipertyreozi [Metabolism in hyperthyroid hypertension]. Visnyk naukovykh doslidzhen – Journal of Scientific Researches, 3, 4-7. DOI 10.11603/1681-276Х.2015.3.5170 [in Ukrainian].

Chung, H.R. (2014). Iodine and thyroid function. Annals of Pediatric Endocrinology & Metabolism, 8-12. doi:106065/apem.2014.19.1.8 4. Ramachandran, K., Ebenezer, W., Thangapaneer, S. & Shyam, K. (2014). Relationship between lipoprotein(a) and thyroid hormones in hypothyroid patients. Journal of Clinical and Diagnostic Research, 2, 37-39. DOI: 10.7860/JCDR/2014/7817.4001

Yuzvenko, T.Yu. Vzaiemozviazok mizh hipotyreozom ta ozhyrinniam [Interrelation between hypothyroidismand obesity]. Mizhnarodnyi endokrynolohichnyi zhurnal –International Endocrinology Journal, 8, 11-14 [in Ukrainian].doi: 10.22141/2224-0721.8.80.2016.89530

Desai, J., Vachhani, U.N., Modi, G. & Chauhan K. (2015). A study of correlation of serum lipid profile in patients with hypothyroidism. International Journal of Medical Science and Public Health, 8, 1108-1112. Doi:

5455/ijmsph.2015.18032015234

Rizos, C.V., Elisaf, M.S. & Liberopoulos, E.N. (2011). Effects of thyroid dysfunction on lipid profile. The Open Cardiovascular Medicine Journal, 5, 76-84. doi:10.2174/1874192401105010076

Marushchak, M.I., Mialiuk, O.P., Hevko, U.P., Habor, H.H., Yaroshenko, T.Ya. & Antonyshyn, I.V. (2017). Analiz potentsialu systemy hlutationu u shchuriv z alimentarnym ozhyrinnіam [Analysis of glutathione system potential in rats with alimentary obesity]. Medychna ta klinichna khimiia – Medical and Clinical Chemistry, 2, 60-65. doi 10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i2.7972

[in Ukrainian].

Longhi, S. & Radetti G. (2013). Thyroid function and obesity. J. Clin. Res. Pediatr. Endocrinol., 5, 40-44. doi: 10.4274/Jcrpe.856

Nykolyshyn, L.V. (2014). Osoblyvosti lipidnoho spektru krovi, mikroelementnoho balansu pry hipotyreoidnii dysfunktsii ta mozhlyvi shliakhy korektsii [Features of lipid blood spectrum, microelement balance in hypothyroid dysfunction and possible ways of correction]. Halytskyi likarskyi visnyk – Galician Medicinal Journal, 1, 49-53 [in Ukrainian].

Kalinouskауа, E.I., Kuznetsova, I.V., Hapaluk, A.V., Kondrashova, S.B., Pavlovets, L.V., Blagun, E.V., … Derevyanko, I.A. (2015). Morfologicheskye

osobennosti porazheniya mykrotsyrkulyatornogo rusla i kharakter izmeneniya urovnya hormona zhyrovoy tkani vysfatina u krys na modely alimentarnogo ozhyreniya [Morphological features of the damage of microvasculature

and changes in the levels of adipose tissue hormone visfatin in rat model of alimentary obesity]. Grodnenskiy gosudarstvennyy meditsynskiy universitet – Grodno State Medical University, 4, 48-53 [in Russian].

Marushchak, M.I., Antonуshуn, I.V., Mіalіuk, O.P., Orel, Yu.M. & Krуnуtska, I.Ya. (2013). Sposіb modeliuvannia alіmentarnoho ozhуrіnnia [The method of modeling of alimentary obesity]. Patent Ukraina, № u 2013 12044, 2014 [in Ukrainian].

Kamyshnikov, V.S. (2004.). Spravochnik po kliniko-biokhimicheskim issledovaniyam i laboratornoy diagnostike [Reference book on clinical and biochemical research and laboratory diagnostics]. Moscow: MEDpress-

inform [in Russian].

Kok-Yong, C., Soelaiman, I., Mohamed, I.N., Aminuddin, A., Johari, M.H., Zurinah, W. & Ngah, W. (2014). The relationships between thyroid hormones and thyroid-stimulating hormone with lipid profile in euthyroid

men. Int. J. Med. Sci., 4, 349-355. doi:10.7150/ijms.7104

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-01-11

Як цитувати

Kopchak, N. H., Pokotylo О. S., Kuhtyn, M. D., & Koval, M. I. (2018). Вплив йоду на показники ліпідного профілю крові щурів Різного віку при експериментальному ожирінні. Медична та клінічна хімія, (4), 123–128. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i4.8437

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ