Пероксидне окиснення білків стінки тонкої кишки, міокарда та печінки щурів при експериментальному застосуванні карагінану

Автор(и)

  • M. I. Marushchak Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського
  • O. M. Kopanitsa Рівненський державний базовий медичний коледж
  • I. Ya. Krynytska Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського
  • T. Ya. Yaroshenko Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i4.8435

Ключові слова:

окиснювальна модифікація білків, карагінан, експеримент.

Анотація

Вступ. В останні десятиріччя карагінани стали одними з найпопулярніших гідроколоїдів у харчовій промисловості. Окрім позитивних властивостей гідроколоїдів, дослідники встановили взаємозв’язок між захворюваністю на виразковий коліт і рівнем споживання карагінану.З огляду на це,його розглядають як потенційний етіологічний чинник патології шлунково-кишкового тракту людини.

Мета дослідження– було встановити рівень окиснювальної модифікації білків стінки тонкої кишки, тканин серця і печінки щурів при застосуванні 1% розчину κ-карагінану.

Методи дослідження. Дослідження проведено на 24 білих нелінійних щурах-самцях. Тваринам дослідної групи забезпечували вільний доступ до 1,0 % розчину карагінану в питній воді протягом 1 місяця. У відібраних зразках тонкої кишки, серця та печінки оцінювали пероксидне окиснення білків за кількістю продуктів їх окиснювальних модифікацій за допомогою спектрофотометрії при довжині хвилі 370 і 430 нм.

Результати й обговорення. Встановлено достовірне зростання кетонодинітрофенілгідразонів у стінці тонкої кишки (на 57,0 %) і печінці (на 23,0 %) та, відповідно, альдегідодинітрофенілгідразонів на 47,7 і 19, 1 % проти контрольних значень (р<0,01). При цьому пероксидного окиснення більшою мірою, зазнавали білки нейтрального характеру. Слід зазначити, що пероксидне окиснення білків у міокарді при застосуванні карагінану, зареєстроване при довжині хвилі 370 нм, перевищувало на 14,3 % дані контролю (р<0,05).

Висновок.Пероральне застосування 1% розчину карагінану призводить до статистично значимої активації пероксидного окиснення білків у стінці тонкої кишки і печінці щурів, тоді як у міокарді зареєстровано тільки зростання нейтральних кетонодинітрофенілгідразонів (р<0,05).

Біографія автора

M. I. Marushchak, Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського

 

Посилання

Fillips, G.O., & Vilyams, P.A. (2006). Spravochnik po gidrokolloidam [Handbook of hydrocolloids]. SPb: GIORD [in Russian].

Dorohovich, A.M., Solovyova, O.L., Bondaruk, Yu.K. Zheleyniy marmelad [Jelly Marmalade]. Patent Ukrayina, № u201003479, 2010.

Bohomolova, V.V. Sposib pryhotuvannia rybnykh konserviv v zhele [Method of preparation of canned fish in jelly]. Patent Ukrayina, № a 200900303, 2009.

Pasalskyi, V.K. (2009). Khimiia kharchovykh produktiv [Chemistry of food products]. K: KDTEU [in Ukrainian].

Rogov, I.A., Zharinov, A.I., Tekuteva, L.A., & Shepel, T.A. (2009). Biotehnologiya myasa i myasoproduktov: kurs lektsIy [Biotechnology of meat and meat products: a course of lectures]. M.: DeLi print [in Russian].

Tekuteva, L.A. (2003). Vyisokoochischennyie karraginanyi – skryityiy rezerv ekonomicheskoy effektivnosti [Highly purified carrageenans - a hidden reserve of economic efficiency]. Myasnoy ryad – Meat row, 3, 36-37 [in Russian].

Kucheruk, Z.I., & Tsukanova, O.S. (2014). Vykorystannia polisakharydiv roslynnoho i mikrobnoho pokhodzhennia v tekhnolohii bezbilkovoho khliba: monohrafiia [The use of polysaccharides of plant and microbial origin in the technology of non-protein bread: a monograph]. Kharkiv: KhDUKhT.

Sabadosh, H.O. (2010). Tekhnolohiia desertiv molochnykh z vykorystanniam karahinaniv [Technology of dairy desserts using carrageenans]. Extended abstract of candidate’s thesis. Kharkiv [in Ukrainian].

Svetlakov, D.B. (2004). Razrabotka kompozitsiy na osnove kappa-karraginana dlya regulirovaniya reologicheskih svoystv emulgirovannyih myasoproduktov [Development of compositions based on kappa-carrageenan for regulating the rheological properties of emulsified meat products]. Extended abstract of candidate’s thesis. M. [in Russian].

Colloids, M. (2007). Karraginan. Tehnologicheskaya informatsiya [Carrageenan. Technological information]. Philadelphia: Retrieved fromhttp://biokhim.com/data2/fmc/FMC%20biopolymer.pdf

Denysenko, O.I. (2004). Okysna modyfikatsiia bilkiv yak chynnyk patohenezu alerhodermatoziv [Oxidative modification of proteins as a factor in the pathogenesis of allergic dermatitis]. Ukrainskyi zhurnal dermatolohii, venerolohii, kosmetolohii – Ukrainian Journal of Dermatology, Venereology, Cosmetology, 1, 23-26 [in Ukrainian].

Ryabov, G.Ya., Azimov, Yu.M., Dorohov, S.I, еt al. (2000). Okislitelnaya modifikatsiya belkov plazmyi krovi u bolnyih v kriticheskih sostoyaniyah [Oxidative modification of plasma proteins in patients in critical conditions] Anesteziologiya i reanimatologiya – Anesthesiology and Reanimatology, 2, 72-75 [in Ukrainian].

Moyana, T.N., & Lalonde, J.M. (1990). Carrageenan-induced intestinal injury in the rat – a model for inflammatory bowel disease. Ann Clin Lab Sci, 20, 6, 420-426.

Gubina-Vakuly`k, G.I., Kolousova, N.G., Ivanenko, Т.О., Gorbach, T.V., Korobchans`ky`j, V.O. Sposib modelyuvannya xronichnogo gastroenterokolitu [Method of modeling chronic gastroenterocolitis]. Patent Ukrayina, № a201014510, 2012.

Nesterova, L.A., Smurova, E.A., & Manukhin, B.N. (1995). Characterization of specific binding blocker [+ H]-quinuclidinylbenzilate Mcholinergic receptors in rat brain cortex membranes. Reports of the Academy of Sciences, 343 (2), 268-271 [In Russian].

Lowry, O.H. (1951). Protein measurement with the Folin phenol reagent. Journal of Biоlogical Chemistry, 193 (1), 404-415.

Cemeniuk, H.D., Melnychuk, H.M., & Ersteniuk, H.M. (2013). Stan intensyvnosti okysniuvalnoi modyfikatsii bilkiv ta aktyvnosti antyoksydantnykh fermentiv u rotovii ridyni khvorykh na heneralizovanyi parodontyt [State of intensity of oxidative modification of proteins and activity of antioxidant enzymes in the oral liquid of patients with generalized periodontitis]. Arkhiv klinichnoi medytsyny – Archive of clinical medicine, 69-71 [in Ukrainian].

Glanc, S. (1999). Mediko-biologicheskaja statistika [Medical and Biological Statistics]. Moskva: Praktika, 459 [in Russian].

Rebrova, O.Yu. (2002). Statisticheskiy analiz meditsinskih dannyh. Primenenie paketa prikladnyh programm STATISTICA [Statistical analysis of medical data. Application of software package STATISTICA]. M: MediaSfera [in Russian].

Mialiuk, O.P. (2015). Stan vilnoradykalnoho okysnennia u tkanynakh pechinky eksperymentalnykh shchuriv pry alimentarnomu ozhyrinni [Condition of free radical oxidation in liver tissues of experimental rats under alimentary obesity]. Visnyk problem biolohii i medytsyny – Bulletin of Biology and Medicine, 4 (1), 120-123 [in Ukrainian].

Marakushyn, D.I. (2015). Vplyv oksyetylvanykh nonilfenoliv ta yikh pokhidnykh na protsesy lipoperoksydatsii ta okysnoi modyfikatsii bilkiv v orhanizmi shchuriv [The influence of oxyethylvanofenylphenols and their derivatives on lipoperoxidation and oxidative modification of proteins in the rat body]. Zdobutky klinichnoi i eksperymentalnoi medytsyny – Achievements of clinical and experimental medicine, 1, 94-97 [in Ukrainian].

Zyn, A., Holovchak, D., & Sanahurskyi, D. (2013). Okysna modyfikatsiia bilkiv u zarodkakh v’iuna MISGURNUS FOSSILIS L. uprodovzh embriohenezu za dii hipokhlorytu natriiu [Oxidative modification of proteins in the embryos of MISGURNUS FOSSILIS L. During the embryogenesis of the action of sodium hypochlorite]. Visnyk Lvivskoho universytetu. Seriia biolohichna – Visnyk of Lviv University. Biological series, 61, 11-19 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-01-11

Як цитувати

Marushchak, M. I., Kopanitsa, O. M., Krynytska, I. Y., & Yaroshenko, T. Y. (2018). Пероксидне окиснення білків стінки тонкої кишки, міокарда та печінки щурів при експериментальному застосуванні карагінану. Медична та клінічна хімія, (4), 109–114. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i4.8435

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ