ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ЕФІРНОЇ ОЛІЇ СИРОВИНИ ЛІПІЇ СОЛОДКОЇ (PHYLA SCABERRIMA (JUSS. EX PERS.) MOLDENKE)

Автор(и)

  • С. М. Марчишин ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • Л. В. Слободянюк ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • О. Ю. Худа ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ
  • Ю. В. Петрук КРЕМЕНЕЦЬКИЙ БОТАНІЧНИЙ САД
  • Л. Л. Онук КРЕМЕНЕЦЬКИЙ БОТАНІЧНИЙ САД

DOI:

https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2024.i1.14600

Ключові слова:

ліпія солодка, листки, квітки, корені, насіння, пагони, ефірна олія, газова хромато-мас-спектрометрія

Анотація

Вступ. Ефірні олії – це багатокомпонентні суміші запашних, летких речовин, які накопичуються в рлина викликає одна з найдавніших лікарських рослин – Phyla scaberrima (Juss. ex Pers.) Moldenke (ліпія солодка (Lippia dulcis Trevir.) з родини вербенові (Verbenaceae)), яка походить із країн Центральної Америки і Мексики. У традиційній мексиканській медицині ліпією солодкою лікують застуду, бронхіти, розлади травлення, її препарати знімають кашель. Фармакогностичне вивчення рослини є недостатнім.

Мета дослідження – визначити якісний склад і встановити кількісний вміст компонентів ефірної олії в генеративних і вегетативних органах ліпії солодкої та провести їх порівняльний аналіз.

Метoди дoслідження. Кoмпoнентний склад летких спoлук визначали метoдом газової хромато-мас-спектрометрії на хрoматoграфі “Agilent Technologies 6890”. Для ідентифікації компонентів отримані спектри розглядали на основі загальних закономірностей фрагментації молекул органічних сполук під дією електронного удару, а також шляхом порівняння одержаних результатів з даними бібліотек мас-спектрів NIST 08 із загальною кількістю спектрів понад 470 000 у поєднанні з програмами для ідентифікації AMDIS і NIST 08. Кількісний вміст визначали методом внутрішніх стандартів.

Результати й oбгoвoрення. У результаті прoведених дoсліджень у ліпії солодкої листках виявленo 38 компонентів ефірної олії, з яких ідентифікoванo 35, у квітках – 48 компонентів, ідентифіковано – 26, в коренях – 26, ідентифіковано – 20, в насінні – 33, ідентифіковано – 24, в пагонах – 24, ідентифіковано – 20. Загальний вміст ідентифікованих компонентів досліджуваної ефірної олії в листках становив 682,39 мкг/г, у квітках – 86,78 мкг/г, у коренях – 86,07 мкг/г, у насінні – 87,35 мкг/г, у пагонах – 1277,67 мкг/г. Найвищий вміст суми цих компонентів спостерігали в пагонах, дещо нижчий – у листках. Домінуючим компонентом у всіх досліджуваних оліях була камфора, якої найбільше виявлено в ефірній олії ліпії солодкої пагонів (542,14 мкг/г, що становило 42,43 % від загальної кількості ідентифікованих компонентів). Дещо менший вміст камфори спостерігали в ефірній олії листків рослини (211,17 мкг/г, або 30,95 %, від загальної кількості ідентифікованих компонентів). В ефірних оліях ліпії солодкої квіток, коренів і насіння також переважав вміст камфори – 20,15, 30,30 та 34,97 мкг/г (23,22, 32,20 і 39,81 % від загальної кількості ідентифікованих компонентів) відповідно.

Висновки. Методом газової хромато-мас-спектрометрії вперше досліджено кoмпoнентний склад ефірної олії генеративних (квіток і насіння) та вегетативних (листків, коренів і пагонів) органів ліпії солодкої, проведено їх порівняльний аналіз. У складі ефірних олій, одержаних з ліпії солодкої листків, квіток, коренів, насіння і пагонів, переважають монотерпеноїди – камфора і камфен, які можуть бути маркерними сполуками цих видів сировини. Ефірні олії досліджуваної сировини ліпії солодкої характеризуються якісним компонентним складом та їх кількісним вмістом. Спільними компонентами досліджуваних ефірних олій різних органів ліпії солодкої є камфора, камфен, лимонен, α-пінен, борнеол, α-бісаболол і каріофілен.

Посилання

Dhifi, Wissal, Bellili, Sana, & Jazi, Sabrine (2016). Essential Oils’ Chemical Characterization and Investigation of Some Biological Activities: A Critical Review. Medicines, 3(4), 25.

Hnatiuk, N.O., & Dushechkina, N.Yu. (2018). Features of the component composition of essential oils of some representatives of the Lamiaceae Lindl family in the conditions of the Forest Steppe of Ukraine and evaluation of their biological activity. Scientific Journal “ScienceRise: Biological Science”, 6(15), 23-29 [in Ukrainian].

Rashidi, S.M., Eikani, H., & Ardjmand, M. (2018). Extraction of Hyssopus officinalis L. essential oil using instant controlled pressure drop process. Journal of Chro­matography A., 1579, 9-19.

Gudzenko, A.V., Kurapova, T.M., & Kolyadych, O.P. (2023). Study of volatile compounds of the flowers of the medicinal marigold (Salendula officinalis L.) by the method of gas chromatography with mass detection. Pharmaceutical Journal, 78(1), 75-81 [in Ukrainian].

Kalashnyk, O.V., Moroz, S.E., Kyrychenko, O.V., & Boroday, A.B. (2022). Research on the quality and safety of coriander essential oil. Bulletin of the Lviv University of Trade and Economics. Technical sciences, 32, 20-26 [in Ukrainian].

Ravindran, P.N. (2017). Mexican sweet herb. The Encyclopedia of Herb & Spices, 2, 629-631.

Adams, R.P. (2016). Comparison of intensely sweet volatile leaf oils of Lippia dulcis (Verbenaceae) with low and high camphor from Brazil and Mexico. Phytologia, 98(3), 207-215.

Petruk, Yu.V. (2022). The initial introduction trial of Phyla scaberrima (Verbenaceae) as a sugar substitute and medicinal plant in the Kremenets botanical garden. Prospective directions of scientific research of medicinal and essential oil cultures. Proceedins of the 5th All-Ukrainian scientific and practical conference of young scientists (Berezotocha, March 25, 2022). DSLR IAP NAAN – VKF “Inter Park” [in Ukrainian].

Parashchuk, E.A., Marchyshyn, S.M., & Slobo­dyanuk, L.V. (2018). Research of volatile components of Pimpinella saxifraga L. Medical and Clinical Chemistry, 20(4), 107-113 [in Ukrainian].

Anzina, K.M., & Hudzenko, A.V. (2022). Study of volatile compounds of the grass of the sallow grass (Teucrium shamaedrys L.) by the method of gas chro­matography with mass detection. Pharmaceutical Journal, 77(3), 77-81 [in Ukrainian].

Marchyshyn, S., Slobodianiuk, L., & Budniak, L. (2023). Comparative analysis of essential oil containing raw materials of honeyherb (Lippia dulcis Trevir.) under different growing conditions. ScienceRise: Pharmaceutical Science, 6(46), 41-46.

Kishchuk, V.M., Yurkiv, V.V., & Burmas, I.V. (2022). Studies on the essential oil of Phyla scaberrima (Juss. ex Pers.) Moldenke leaves. Medicinal and Clinical Chemistry, 24(1), 63-69 [in Ukrainian].

Kyslychenko, V.S., Zhuravel, I.O., & Marchyshyn, S.M. (2015). Pharmacognosy: basic textbook. for students higher pharmacy education closing (Pharmacy) IV level of accreditation. Kharkiv: NFaU: Zoloti storinky [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-29

Як цитувати

Марчишин, С. М., Слободянюк, Л. В., Худа, О. Ю., Петрук, Ю. В., & Онук, Л. Л. (2024). ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ЕФІРНОЇ ОЛІЇ СИРОВИНИ ЛІПІЇ СОЛОДКОЇ (PHYLA SCABERRIMA (JUSS. EX PERS.) MOLDENKE). Медична та клінічна хімія, (1), 81–88. https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2024.i1.14600

Номер

Розділ

ОРИГІНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ